Νέα Υόρκη.- Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Όσοι ανησυχούσαν για διαφορές απόψεων και «κόντρες» μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, γιατί η Ιεραρχία μας είναι ενωμένη σαν γροθιά, χάρη στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο. Ο ισχυρός ανήρ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και εκ των απορρήτων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατάφερε να ενώσει την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, η οποία πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα και απέρριψε την πρότασή του να οριστεί όριο συνταξιοδότησης για τους κληρικούς τα 75 χρόνια.[
Η πρόταση του Καρλούτσου περιλήφθηκε σε επιστολή που εστάλη στις 7 Ιουλίου 2020, προς τον Κωνσταντίνο Κάρα, πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ενόψει του προγραμματισμένου να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο μέσω τηλεδιάσκεψης Κληρικολαϊκού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της συνόδου, τους προέδρους των κληρικών, πρεσβυτερών και συνταξιούχων κληρικών.
Την επιστολή του π. Καρλούτσου και τις προτάσεις του αποκάλυψε το «Pappas Post».
Η συνεδρίαση της συνόδου πληροφορούμαστε ήταν αρκετά έντονη και ακούστηκαν επικρίσεις για ασέβεια του π. Καρλούτσου προς ποιμενάρχες με δεκαετίες αρχιεροσύνης στους ώμους του. Μεταξύ αυτών και τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο, για τον οποίο μάλιστα αναφέρει ότι δεν παραιτείτο και άλλα συναφή, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό από το Φανάρι.
H σύνοδος συνεκλήθη με αίτημα των Μητροπολιτών, καθώς απόψεις περί απομάκρυνσης ιεραρχών έχουν ακουστεί, από άτομα που δηλώνουν ότι διατηρούν καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Παράλληλα, έχουν γραφεί τουλάχιστον δύο άρθρα σε ομογενειακή εφημερίδα περί ανάγκης απομακρύνσεως μητροπολιτών, για να επιστρέψει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην προτέρα κατάσταση με έναν αρχιεπίσκοπο και επισκόπους. Τα άρθρα περιείχαν εγκώμια προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και μειωτικά σχόλια για τους μητροπολίτες.
Τελικά, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάν λόγος γιατί η πρόταση Καρλούτσου δεν πληρούσε τους όρους για να συζητηθεί στην Κληρικολαϊκή (πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα σε κληρικολαϊκή Μητροπόλεως και να εγκριθεί), η Σύνοδος ψήφισε και την απέρριψε, εκφράζοντας μάλιστα και την άποψη ότι παραβιάζει κανόνες της Εκκλησίας.
Μητροπολίτης με τον οποίο συνομιλήσαμε δεν ήταν σε θέση να κρίνει αυτές οι ενέργειες έχουν την ενθάρρυνση του Αρχιεπισκόπου, ή αντίθετα εντάσσονται στις γνωστές συνωμοσίες των κέντρων που δημιουργούν τις εκκλησιαστικές κρίσεις.
Το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου έχει ως εξής:
8 Ιουλίου 2020
Ἡ Ἱερὰ Ἐπαρχιακὴ Σύνοδος συνῆλθε σήμερον εἰς ἔκτακτον τηλεδιάσκεψιν κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Ἐλπιδοφόρου μὲ ἀποκλειστικὸν ἀντικείμενον τὴν προκληθεῖσαν προσφάτως δημοσίαν συζήτησιν ἐκ τῆς γενομένης ἐπισήμου προτάσεως πρὸς τροποποίησιν τοῦ συνταξιοδοτικοῦ προγράμματος τῶν ἀρχιερέων.
Κατόπιν γενομένης συζητήσεως, δηλοῦται ὅτι συμφώνως πρὸς τοὺ Ἱεροὺς Κανόνας τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας δὲν ὑφίσταται ὅριον ἡλικίας εἰς τὴν ἄσκησιν τῶν καθηκόντων τῶν ἱεραρχῶν. Ἡ παραίτησις ἢ μὴ ἱεράρχου τινὸς ἐκ τῆς ἐνεργοῦ ὑπηρεσίας ἐπαφίεται ἀποκλειστικῶς εἰς τὴν προσωπικὴν ἐπιλογὴν καὶ κρίσιν ἑκάστου ἀρχιερέως. Περαιτέρω, σημειοῦται ὅτι ἐντὸς τοῦ κλίματος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου οὐδαμοῦ ἐφαρμόζεται τὸ μέτρον τοῦτο τοῦ ὁρίου ἡλικίας.
Συμπερασματικῶς, ἡ Ἱερὰ Ἐπαρχιακὴ Σύνοδος ἀπορρίπτει τὴν γενομένην πρότασιν ὑπὸ τὴν μορφὴν σχεδίου ἀποφάσεως τῆς προσεχοῦς Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως τοῦ τρέχοντος ἔτους 2020, διὰ τὸν ἐπιπλέον λόγον ὅτι τοιαῦται ἀποφάσεις ἐκφεύγουν τῆς ἁρμοδιότητος οἱασδήτινος Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως, μὴ δυναμένης νὰ ἀποφαίνεται ἐπὶ δογματικῶν καὶ κανονικῶν ζητημάτων.
Οἱ ἱεράρχαι τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς διακονοῦν τὸν λαὸν τοῦ Θεοῦ μὲ πνεῦμα αὐτοθυσίας, ἀγάπης καὶ ἀφοσιώσεως, ἀφιερώνοντας ὅλην τους τὴν ζωὴν εἰς τὴν ὑπηρεσίαν τῆς Ἐκκλησίας.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΛΟΥΤΣΟΥ
Στην επιστολή του ο π. Καρλούτσος υπενθυμίζει στον πρόεδρος της επιτροπής
Ότι του μίλησε πριν από δύο χρόνια μιλήσαμε για τα ψηφίσματα, τα οποία γράφει ότι ο κ. Καράς παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο οποίος τα απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «προφανή το λόγο». Κι ο π. Καρλούτσος θεωρεί ως προφανή λόγο την ηλικία του Δημητρίου, τον οποίο πολεμούσε να διώξει, κι όχι ότι και τότε έφερε με αντικαταστατικό τρόπο την πρόταση.
«Παρ ‘όλα αυτά, η Αρχιεπισκοπή μας πέρασε τον κάβο πέρυσι με την εκλογή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδόφορου και υπάρχει τώρα μια άλλη ευκαιρία να κάνουμε ό, τι είναι σωστό για την Εκκλησία, αντί για τις προσωπικές ατζέντες.
«Όλοι μας θυμόμαστε τον πόνο σε όλη την Εκκλησία καθώς ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αρνήθηκε να αποσυρθεί, ακόμη και μετά από πολλά αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μπροστά σε μια καταρρέουσα Αρχιεπισκοπή, και όταν είχε ήδη ξεπεράσει τα ενενήντα γενέθλιά του! Μέχρι σήμερα η διαίρεση παραμένει στην Αρχιεπισκοπή, μεταξύ εκείνων που ικέτευαν για τον τερματισμό μιας εκφυλισμένης Αρχιεπισκοπής και εκείνων που υποστήριξαν τον τότε αρχιεπίσκοπο, ανεξάρτητα από την προχωρημένη ηλικία του και την προφανή κακοδιαχείριση στις εκκλησιαστικές υποθέσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Εκείνο που μας προξένησε ιδιαίτερη είναι το πρώτο άρθρο της πρότασης Καρλούτσου για το όριο συνταξιοδότησης, που είναι ο Ψαλμός 89: 10, γνωστός κι ως προσευχή του Μωϋσή.
«.. αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, ἐὰν δὲ ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, καὶ τὸ πλεῖον αὐτῶν κόπος καὶ πόνος·». Ο ψαλμός συνεχίζει με τη φράση «ὅτι ἐπῆλθε πρᾳότης ἐφ᾿ ἡμᾶς, καὶ παιδευθησόμεθα».
Σε νεοελληνική μετάφραση γράφει ο Μωυσής (που πέθανε σε ηλικία 120 ετών) ότι «Ολαι αι ημέραι των ετών της ζωής μας ανέρχονται περίπου εις εβδομήκοντα έτη. Εάν δε κανείς έχη ισχυράν κράσιν ημπορεί να φθάση εις τα ογδοήκοντα έτη. Τα πέραν τούτων είναι κόπος και ταλαιπωρία. Διότι λόγω του γήρατος επέρχεται σιγά σιγά η κατάπτωσις των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και ταλαιπωρούμεθα».
Ψάξαμε πολλές αναλύσεις μελετητών της Βίβλου για τη συγκεκριμένη παράγραφο (οι περισσότεροι εβραίοι) αλλά ούτε ένας δεν είχε κατά νου το όριο αφυπηρέτησης. Κάτι ανάλογο είχε κάνει ο π. Αλέξανδρος και για τον Άγιο Νικόλαο, ερμηνεύοντας αυθαίρετα ένα τσιτάτο και χωρίς καν να μπει σε κόπο να διαβάσει το υπόλοιπο.
Στον Ψαλμό 89:11 γράφει « τίς γινώσκει τὸ κράτος τῆς ὀργῆς σου καὶ ἀπὸ τοῦ φόβου σου τὸν θυμόν σου ἐξαριθμήσασθαι;»
Και στον 89:12 «τὴν δεξιάν σου οὕτω γνώρισόν μοι καὶ τοὺς πεπαιδευμένους τῇ καρδίᾳ ἐν σοφίᾳ.» Και σε ελεύθερη μετάφραση «δίδαξέ μας, λοιπόν, ότι οι μέρες μας είναι μετρημένες· έτσι βαθιά μας θ’ αποκτήσουμε επίγνωση».
Κι αυτό το οι μέρες μας είναι μετρημένες και το ότι θα πάρουμε δυό μέτρα γης ισχύει και για τους 30άρηδες και τους 50άρηδες και τους 60άρηδες όπως ο υπογράφων και τους 70άρηδες όπως ο π. Καρλούτσος.
Leave a Reply