Νέα Υόρκη.- (GreekNewsOnline)
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη δεν περιλαμβάνει συναντήσεις με Τούρκους επίσημους. Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που έκαναν μέσω τηλεδιάσκεψης στους δημοσιογράφους, για την δεκαήμερα περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Έχουμε απλώς ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύω ότι οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης προγραμματίσει δικά τους ταξίδια. Είναι απλώς ένα θέμα προγραμματισμού. Ερχόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και καταλαβαίνω επίσης ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, έχουν το δικό τους ταξιδιωτικό πρόγραμμα και δεν θα είναι εκεί».
Ο ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι θα έχουν πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούν με τους Τούρκους συμμάχους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουμε ανησυχίες όπως είναι το ζήτημα των S-400 και άλλα θέματα.
«Αυτό το κάνουμε σε τακτική βάση μέσω των διπλωματικών μας επαφών. Ο υπουργός (Πομπέο) και ο υπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε λίγες εβδομάδες στο περιθώριο της τακτικής συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτή η σύντομη επίσκεψη επικεντρώνεται σε θρησκευτικά ζητήματα».
Η Δεκαήμερη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε 7 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιηθεί από τις 13 – 23 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα της περιοδείας – η οποία ξεκινά από τη Γαλλία – έχει ως δεύτερο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
«Μετά το Παρίσι, ο υπουργός Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση μας για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πέραν του Οικουμενικού Πατριάρχη ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον Αποστολικό Νούτσιο Αρχιεπίσκοπο Πολ Ράσελ και θα επισκεφθεί το τζαμί Ρουστέμ Πασά.
Στη Γεωργία, που είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας, πέραν των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα έχει συνάντηση με τον προκαθήμενο της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Ηλία. Θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
Κάποια τουρκικά δημοσιεύματα συνέδεσαν την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περιοδεία Πομπέο με το συγχαρητήριο μήνυμα του προέδρου Ερντογάν προς τον εκλελεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τα οποία έγιναν την ίδια μέρα. Ωστόσο εδώ και μέρες ήταν γνωστό ότι η επίσκεψη είχε στο πρόγραμμα μόνο τις θρησκευτικές ελευθερίες, ενώ μεγαλύτερη πιθανότητα έχει η μη συνάντηση με Τούρκους επισήμους να σχετίζεται με τους S-400 παρά με τα συγχαρητήρια Ερντογάν προς Μπάιντεν.
Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον οποίο θα επισκεφθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έστειλε θερμότατη συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Μπάιντεν.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Συγχαρητήριο επιστολή προς τον εκλελεγμένο 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέστειλε την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σχετική ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ωστόσο, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που κυριαρχείται από υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, απέφυγε μέχρι στιγμής να αναρτήσει την σχετική είδηση στην ιστοσελίδα του, ή στα κοινωνικά δίκτυα. Κι αυτό αν και ο κ. Μπάιντεν ήταν το 2015 αποδέκτης του Αθηναγόρειου Βραβείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Επειδή γνωρίζετε τα αισθήματα ημών απέναντί Σας όλα αυτά τα χρόνια της φιλίας μας, γράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον εκλελεγμένο πρόεδρο της Αμερικής, ημπορείτε να φαντασθήτε το μέγεθος της χαράς και της υπερηφανείας ημών διά την θριαμβευτικήν εκλογήν Σας ως του 46ου Προέδρου της ηγέτιδος χώρας Σας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Πρόσθεσε ότι «η χαρά και ο ενθουσιασμός διά την εκλογικήν Σας νίκην δεν είναι μόνον προσωπικά συναισθήματα. Είναι και του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου με τας ανά τον κόσμον Επαρχίας του, με πρώτην την Ελληνορθόδοξον Αρχιεπισκοπήν Αμερικής με τον άξιον ποιμενάρχην της Ελπιδοφόρον – και Σας ευχαριστούμεν διότι τον περιβάλλετε με αγάπην και τιμήν – και πέραν του Πατριαρχείου ημών, χαιρετίζουν την επικράτησίν Σας εκατομμύρια Αμερικανών, αλλά και πολιτών όλου του ελευθέρου κόσμου, εις τους οποίους δίδετε ελπίδα (θα ελέγομεν βεβαιότητα) δι’ ένα καλύτερον κόσμον, όπου θα επικρατούν αι αιώνιαι αξίαι και τα ιδεώδη της πολιτισμένης ανθρωπότητος».
Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε την μακρά ενασχόληση του Οικουμενικού Θρόνου με τα ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής κι εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να λάβει για το επείγον αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, με την προοπτική της προσχώρησης στη Συμφωνία των Παρισίων και της εγγύησης για ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.
«Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κόσμος αναμένει πάρα πολλά από Υμάς, προσευχόμεθα εδώ εις το Φανάριον, που το ετιμήσατε με την παρουσίαν Σας, να Σας χαρίζη ο παντοδύναμος και πάνσοφος Θεός δύναμιν, υγείαν, έμπνευσιν και αντοχήν, διά να εκπληρωθούν όλαι αι προσδοκίαι των ανθρώπων. Αναμένουν πολλά από Υμάς όσοι διψούν θρησκευτικήν ελευθερίαν, όσοι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά των, όσοι ποθούν ελευθερίαν και δικαιοσύνην. Και είναι αυτοί τόσοι πολλοί! Συμπεριλαμβάνονται εις αυτούς επίσης αι ιστορικαί θρησκευτικαί κοινότητες της Μέσης Ανατολής που οραματίζονται μίαν ειρηνικήν συνύπαρξιν. Κύριε Πρόεδρε, ο Θεός μαζί Σας!», σαυμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ολοκληρώνοντας, ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι πάντοτε προσεύχονταν και θα συνεχίσει να προσεύχεται για τον κ. Μπάιντεν και την σύζυγό του, με πολλή στοργή και εκτίμηση.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί, το 2011, ως Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, στις 3 Δεκεμβρίου. Στην συνάντηση ήταν παρών κι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
Το 2009 όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για το περιβαλλοντικό συνέδριο που έλαβε χώρα εν πλω στον ποταμό Μισισιπή, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τότε πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ενώ ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν διοργάνωσε προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου επίσημο δείπνο στην κατοικία του, παρουσία αμερικανών επισήμων και παραγόντων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Στην πρόποσή του ο κ. Μπαίντεν αναφερθεί με θέρμη στην προσωπικότητα, στη διακονία και τις πρωτοβουλίες του κ. Βαρολομαίου, για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, για την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στον κόσμο, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Leave a Reply