Του Α. Βικέτου
Ο διακεκριμένος αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιωάννης Κτιστάκις, είναι ο νέος Έλληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) . Ο νέος Έλληνας δικαστής από το 2009 ήταν επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει κερδίσει 53 υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΔΑ (Στρασβούργο), ανάμεσα στις οποίες η ομόφωνη απόφαση του 2008, που δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά της Τουρκίας σχετικά με το ιστορικό κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και το δικαίωμα ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου. Τότε ο Ι. Κτιστάκης είχε χειριστεί την υπόθεση ως βοηθός του καθηγητή , Νίκου Αλιβιζάτου. Σε εκτέλεση της απόφασης η Άγκυρα παρέδωσε τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. (Στην φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα ο Ι. Κτιστάκις στα δεξιά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στις 29 / 11/ 2010, όταν, μαζί με τον Τούρκο δικηγόρο ΤζεμΣοφούογλου (α) , παρέδωσαν στον κ. Βαρθολομαίο τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου).
Ο νέος δικαστής δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η Άγκυρα του απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία. Ο διακεκριμένος αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιωάννης Κτιστάκις, είναι ο νέος Ελληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) . Ο νέος Έλληνας δικαστής από το 2009 είχε αναλάβει επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει κερδίσει 53 υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΔΑ (Στρασβούργο), ανάμεσα στις οποίες η ομόφωνη απόφαση του 2008, που δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά της Τουρκίας σχετικά με το ιστορικό κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και το δικαιώμα ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου. Τότε ο Ι. Κτιστάκης είχε χειριστεί την υπόθεση ως βοηθός του καθηγητή , Νίκου Αλιβιζάτου. Σε εκτέλεση της απόφασης η Άγκυρα παρέδωσε τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. Ο Ιωάννης Κτιστάκις δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα του απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία. Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο , με νομική συμβουλή του, κατατέθηκαν από Τούρκο δικηγόρο, εκ μέρους Τούρκων πολιτών και προσωπικοτήτων, προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας για ακύρωση των αποφάσεων του ΤαγίπΕρντογάν να μετατρέψει σε τεμένη την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
Η εκλογή Κτιστάκι ως δικαστή στο ΕΔΑΔ έγινε , με μεγάλη πλειοψηφία – 145 ψήφοι- από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) . Στις 15 Ιανουαρίου η Επιτροπή της ΚΣΣΕ για την Εκλογή Δικαστών του ΕΔΔΑ , στην οποία μετέχει ο Κύπριος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, με πρόταση της , συνέστησε στη Συνέλευση, με σαφή πλειοψηφία, τον κ. Ιωάννη Κτιστάκη ως “τον πλέον καταρτισμένο υποψήφιο”
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΣΣΕ στην ψηφοφορία για την επιλογή του Έλληνα δικαστή ψήφισαν 300 βουλευτές, οι έγκυρες ψήφοι ήταν 276 , ψήφοι για απόλυτη πλειοψηφία: 139. Οι ανθυποψήφιοι του Ι. Κτιστάκι έλαβαν: Φωτεινή Παρατζή 89 ψήφους και Μιχάλης Πικραμένος 42 ψήφους.
Στην ανακοίνωση της ΚΣΣΕ προστίθεται: “Ο κ. Κτιστάκης, αφού έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, εκλέγεται δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θητεία εννέα ετών, η οποία αρχίζει το αργότερο τρεις μήνες μετά την εκλογή του”.
O νέος Έλληνας δικαστής έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Αθήνα, ιδρυτικός νόμος 2667/1998) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία (Βιέννη, Ευρωπαϊκή Ένωση). Έχει συγγράψει 4 μονογραφίες, έχει επιμεληθεί 5 συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και σχόλια νομολογίας. Δικηγορούσε στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιτυχία της Ελλάδος αποτελεί και η εκλογή, με 240 ψήφους έναντι 60 του ανθυποψηφίου της, της δρος Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη ως γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δρ Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη είναι η πρώτη γυναίκα, που εκλέγεται γενική γραμματέας στην 72χρονη ιστορία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πενταετής θητεία της αρχίζει την πρώτη Μαρτίου του 2021 και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου του 2026.
Εξάλλου, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, εξελέγη ως μια εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Leave a Reply