Νέα Υόρκη.-
Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Λαμπρός ήταν και φέτος – παρά τους περιορισμούς της πανδημίας- ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου στον ιστορικό και, μοναδικό στα όρια της Ιερά Αρχιεπισκοπής, ναό που φέρει το όνομά του, στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάτταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό το βράδυ της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου στη διάρκεια του οποίου έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Ελευθερίου και προσφέρθηκε αρτοκλασία.
Μαζί με τον ιερατικώς προϊστάμενος π. Νικόλαο Καζαριάν συμμετείχαν στην ακολουθία ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλμπερτ (Ευαγγελισμός Μανχάτταν), Επίτροπος της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μανχάτταν και Μπρονξ, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πάνος (Μεταμόρφωση Κορώνας), ο π. Νικόλαος Καρλούτσος (Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας Μανχάτταν), ο εορτάζων π. Ελευθέριος Κωνσταντινίδης (Αγία Βαρβάρα Μανχάτταν), ο π. Γεώργιος Καζούλης (Αγιος Σπυρίδων Ουάσιγκτον Χάιτς), ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος και μιλώντας για τον άγιο Ελευθέριο που έγινε διάκονος σε ηλικία 14 ετών, ιερέας στα 18 και επίσκοπος στην ηλικία των μόλις 20 ετών, εστίασε στο ρόλο και την επίδραση της μητέρας του Ανθίας, με την οποία και συνεορτάζουν.
“Η δύναμη της μάνας. Η μάνα φτιάχνει αυτοκράτορες, η μάνα φτιάχνει βασιλείς, η μάνα φτιάχνει προέδρους, η μάνα φτιάχνει επιτυχημένους ανθρώπους σε αυτή τη ζωή, ακόμη και ιερείς και αγίους. Ο λόγος της μάνας. Πώς μίλησε η μάνα για το Ευαγγέλιο και το Χριστό και φύτεψε στην καρδιά του μικρού Ελευθερίου την αγάπη για την Εκκλησία. Ουσιαστικά γιορτάζοντας τον Αγιο Ελευθέριο γιορτάζουμε την μάνα, την Ανθία. Αυτή τον έφτιαξε, αυτή του δίδαξε το Ευαγγέλιο αυτά που άκουσε από τον Απόστολο Παύλο, γιατί η Ανθία ήταν μαθήτρια του Αποστόλου Παύλου στη Ρώμη”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Και με αυτή την αφορμή απευθύνθηκε στις μητέρες και τις γιαγιάδες, καλώντας τες να μιλούν στα παιδιά και τα εγγόνια τους για το Χριστό, για την Εκκλησία, για το Ευαγγέλιο. “Μάθετε τα να κάνουν το Σταυρό τους, να ανάβουν το κερί στην εκκλησία, να προσκυνούν την εικόνα και μιλήστε τους για την ιεροσύνη. Αυτή θα είναι η καλύτερη επένδυση που θα έχετε κάνει. Η καλύτερη μόρφωση που θα έχουν πάρει. Ολα τα ακριβά πανεπιστήμια μπροστά σ’ αυτή τη μόρφωση δεν αξίζουν τίποτα”, πρόσθεσε.
Με θερμά λόγια καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Νικόλαος Καζαριάν και η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Μαρία Θωμάτου, η οποία του προσέφερε και μια όμορφη ανθοδέσμη.
Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Νικόλαο γιατί παρά τα δύσκολα καθήκοντα που έχει στην Αρχιεπισκοπή, δεν ξεχνά την κοινότητά του. “Είσαι εδώ, είσαι παρών, εκτελείς όλα τα καθήκοντα του ιερέως με υποδειγματικό τρόπο”, είπε, ενώ συνεχάρη και την πρόεδρο Μαρίνα Θωμάτου για το έργο που επιτελείται στην κοινότητα. “Ανοίγει η καρδιά σου”, σημείωσε, “όταν μπαίνεις σ’ αυτή την εκκλησία”.
Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1918 από μια μικρή ομάδα Ελλήνων μεταναστών και έλαβε το όνομά της προς τιμήν του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου. Η πρώτη ακολουθία τελέστηκε στον αρχικό ναό στις 2 Μαϊου 1918, ο οποίος λειτούργησε ως Καθεδρικός Ναός στα τέλη της δεκαετίας του ’20- αρχές της δεκαετίας του ’30. Εκεί έγινε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα το 1931 όπως και η πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής το 1921. Ο πρώτος ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1973. Κατά τη δεκαετία του ’60 λειτουργούσε στην κοινότητα Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο.
Τα τελευταία χρόνια επαναλειτουργεί το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο -το οποίο λόγω της πανδημίας λειτουργεί τους τελευταίους μήνες διαδικτυακά- υπό την καθοδήγηση της έμπειρης εκπαιδευτικού Ντίνας Γερολυμάτου.
Leave a Reply