Λευκωσία.- Στην ανάγκη αύξηση των κονδυλίων ώστε οι απόδημοι μας να μπορούν να καταβάλλουν πιο καρποφόρες προσπάθειες στην προβολή του εθνικού μας προβλήματος στο Κυπριακό, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν με την ολοκλήρωση των συνεδρίων τους στην Κύπρο, ο μεν κ. Κρίστοφερ είπε πως ”τα κονδύλια που διαθέτει και η ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση για την διαφώτιση θα έπρεπε να ήταν πέραν των 50 εκ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπίζουμε την τουρκική προπαγάνδα” ενώ ο κ. Σοφοκλείδης ανέφερε ότι ”τα λεφτά μιλούν, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο επαγγελματικό λόμπι”.
Σε ομιλία του στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, στο ξενοδοχείο ”Χίλτον” στη Λευκωσία, ο κ. Κρίστοφερ κάλεσε τους συνέδρους να φροντίσουν για τη δημιουργία μιας νέας Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει το έργο της διαφώτισης και που θα φροντίσει να ενημερώσει τους Κυπρίους επιχειρηματίες για το έργο της ΠΣΕΚΑ, καλώντας τους να συνεισφέρουν ουσιαστικά, προκειμένου να είναι η οργάνωση αποτελεσματική στο έργο της διεθνώς.
Ο κ. Κρίστοφερ, ο Ταμίας της οργάνωσης Νίνος Κούμεττου, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής, Βασίλη Νικοδήμου, παρουσίασαν στο συνέδριο τα οικονομικά αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2007, αναφέροντας πως στους λογαριασμούς που διατηρεί η ΠΣΕΚΑ το υπόλοιπο είναι 10.318 λίρες και 75 σεντ.
Αυτό το ποσό, όπως διευκρινίστηκε στους συνέδρους, αποτελεί τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της η ΠΣΕΚΑ, ως παγκόσμια οργάνωση, ενώ οι επιμέρους οργανώσεις (Αμερικής, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Αυστραλίας, Καναδά και αλλού) έχουν τα δικά τους Ταμεία, το άθροισμα των οποίων συνολικά ανέρχεται στις 500.000 περίπου λίρες.
”Πρέπει να κάνουμε μίαν προσπάθεια”, είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ”με τη δημιουργία μίας Επιτροπής εδώ στην Κύπρο, για διαφώτιση, μέσω της οποίας να μπορούμε να βοηθήσουμε και στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι οι Τούρκοι έχουν αμέτρητες πηγές, πρόκειται για εκατομμύρια, ενώ εμείς στηριζόμαστε πάνω σε τρεις – τέσσερεις ή πέντε ιδιώτες, οι οποίοι βάζουν το χέρι στην τσέπη, για να στηρίξουν και πολιτική και τα οργανωτικά και τα συνέδρια και όλα τα άλλα”.
Τονίζοντας την ανάγκη σύστασης ενός τέτοιου Ταμείου, ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι χρειάζεται αύξηση των πόρων της ΠΣΕΚΑ.
”Για αυτό”, συνέχισε, ”πρέπει να κοιτάξουμε, με τις διάφορες Επιτροπές μας, να ενισχυθούμε, το είχαμε κάνει στο παρελθόν και πρέπει να κάνουμε μίαν έφοδο στην Κύπρο, να έλθουμε, να καλέσουμε δέκα – είκοσι επιχειρηματίες, να τους εξηγήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα και να τους πούμε: ‘χέρι πούγκα σας’, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος”.
Τόσο ο κ. Κρίστοφερ όσο και ο κ. Σοφοκλείδης ανέφεραν ότι το φετινό συνέδριο των αποδήμων ήταν ένα από τα καλύτερα που πραγματοποιήθηκαν, πολύ παραγωγικό και ουσιαστικό. Πρόσθεσαν ότι η οργάνωση ήταν άρτια και ότι η Υπηρεσία Αποδήμων ανταποκρίθηκε πραγματικά στις απαιτήσεις και τα αιτήματα που είχαν θέσει.
Κληθείς να σχολιάσει το μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του Υφυπουργού των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς που μεταδόθηκε στο συνέδριο της οργάνωσης των αποδήμων Κυπρίων ΠΣΕΚΑ, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ένα μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι προσβλέπει στην πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου το αργότερο, ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την ικανοποίηση του γι αυτό.
”Με ικανοποίηση σας λέω ότι οι εργασίες οι δικές μας άλλαξαν μια πολιτική, όχι βέβαια την πάγια φιλοτουρκική θέση που υπήρχε από το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω διαφόρων συμφερόντων”, είπε ο κ. Κρίστοφερ.
”Αλλά για πρώτη φορά ακούσατε ότι το σχέδιο Ανάν είναι στο παρελθόν, ότι ο Υφυπουργός θα έρθει στην Κύπρο για να ξεκινήσει μια καινούργια διαδικασία, το θέμα είναι ότι έχουν συνειδητοποιήσει και αναγνωρίζουν ένα κράτος. Δεύτερο, αυτή η Κυβέρνηση δεν εμπόδισε καθόλου την Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξη της στης ΕΕ. Ζήτησαν για να δώσουν χρήματα απευθείας στους Τ/Κ και απορρίφθηκε. Προσπάθησαν να βάλουν απευθείας πτήσεις και απορρίφθηκε. Προσπάθησαν να κάνουν εμπορικές σχέσεις και απορρίφθηκε. Από μιας πλευράς υπάρχει αυτό το πρόβλημα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ αλλά πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει πολλά και είμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ. Και νομίζω το μήνυμα του Νίκολας Μπερνς ήταν τέτοιο που μας δίνει αισιοδοξία”, συμπλήρωσε.
”Εμείς είμαστε εθελοντές. Οι Κυβερνήσεις έχουν να κάνουν με Κυβερνήσεις, οι διπλωμάτες με διπλωμάτες. Εμείς ως απόδημοι του εξωτερικού χρησιμοποιούμε την ψήφο μας ως το όπλο μας και έχουμε πολιτικούς φίλους”, σημείωσε ο κ. Σοφοκλείδης.
Ο Πρόεδρος της νεολαίας της ΠΟΜΑΚ Χρίστος Καραολής είπε πως οι ανάγκες της δεύτερης και τρίτης γενεάς είναι διαφορετικές από της πρώτης γενεάς και μέσα από την εργασία τους δοκιμάζουν τρόπους προσέγγισης, ώστε να τους φέρουν πιο κοντά στην Κύπρο. Ανέφερε ότι έγινε αναβάθμιση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ότι θα υλοποιηθούν σεμινάρια για το εθνικό πρόβλημα και την ιστορία της Κύπρου. Πρόσθεσε ακόμη ότι στην όλη προσπάθεια μεγάλη βοήθεια προσφέρει και το διαδίκτυο.
Ο κ. Σοφοκλείδης ευχαρίστησε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για την κάλυψη των εργασιών των συνεδρίων, που όπως είπε, ήταν πάρα πολύ καλή.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο διευθυντής του ΚΥΠΕ, Γιώργος Πενηνταέξ ανέπτυξε στους σύνεδρους το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΚΥΠΕ με στόχο τόσο την ενημέρωση των αποδήμων για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο και το αντίστροφο όσο και την επικοινωνία μεταξύ αποδήμων στις διάφορες χώρες, όπου διαμένουν.
Ο κ. Κρίστοφερ ευχαρίστησε το ΓΤΠ για την βοήθεια που προσέφερε καθώς και για το υλικό που τους δόθηκε που θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς διαφώτισης.
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν στις 21 Αυγούστου, παρουσία 120 συνέδρων. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι απόδημοι συλλογικά και οργανωμένα μπορούν να διαδραματίσουν πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού.
«Η Κύπρος και το κυπριακό είναι, πρέπει να είναι, για όλους σας άξονας ενότητας, ομοψυχίας και συλλογικής δράσης και αντίδρασης πάνω στις συμφωνημένες γενικές αρχές λύσης του κυπριακού», επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Βουλή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των αποδήμων και μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της θα εργάζεται για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν.
Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να τιμά τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η λύση αυτή, επεσήμανε, αποτελεί υπό τις περιστάσεις τη μόνη διέξοδο για υπέρβαση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης.
Στόχος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να στηρίξει την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ με την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την υλοποίηση των σημαντικών τους επιδιώξεων, διαβεβαίωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσφωνώντας το ΙΕ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.
Χαιρετίζοντας τους Συνέδρους του 15ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, η κ. Μαρκουλλή τόνισε το διαχρονικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν, «μαζί με τους απανταχού Έλληνες της διασποράς στον αγώνα για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί μας, το λαό μας, την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς του κράτους».
Η συμβολή των Αποδήμων «σʼ αυτό τον αγώνα υπήρξε πολύτιμη και οδήγησε στη δημιουργία προσβάσεων και προώθησης των θέσεών μας τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό χώρο», είπε η ΥΠΕΞ.
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κύπρου εξέλεξε και ανακήρυξε τα Κεντρικά Συμβούλια και τους Αξιωματούχους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).
Μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ ανακηρύχθηκαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των αποδήμων, που είχαν υποβληθεί στην εφορευτική επιτροπή, ενώ μέλη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΣΕΚΑ ανακηρύχθηκαν τα 40 άτομα που εισηγήθηκαν οι ομοσπονδίες και το 12μελές προεδρείο της ΝΕΠΟΜΑΚ.
Οι αξιωματούχοι της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΑΚ ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψηφίους.
Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ ανακηρύχθηκε ο Χάρης Σοφοκλείδης (Ηνωμένο Βασίλειο).
Αντιπρόεδροι : Πίτερ Δρουσιώτης (ΗΒ), Μιχάλης Χριστοδούλου (Αυστραλία Νέα Ζηλανδία), Πανίκος Παπανικολάου (ΗΠΑ), Κώστας Σταματάρης (Ελλάδα), Κυριάκος Ελλές (Καναδάς), Κώστας Νικολάου (Ν. Αφρική), Ευαγόρας Μαυρομάτης (Υπόλοιπων χωρών Ευρώπης), Νέστορας Νέστορος (Υπόλοιπων χωρών Αφρικής).
Γενική Γραμματέας ανακηρύχθηκε η Πατρίσια Θόμσον (Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία), Οργανωτικός Γραμματέας ο Γιώργος Μιχαηλίδης (Ελλάδα) και Ταμίας ο Νίνος Κουμέττου (ΗΒ).
Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ανακηρύχθηκε ο Φίλιπ Κρίστοφερ (ΗΠΑ) και αναπληρωτής Πρόεδρος ο Τάσος Ζαμπάς (ΗΠΑ).
Αντιπρόεδροι ανακηρύχθηκαν οι : Ανδρέας Παπαευριπίδης (ΗΒ), Κωνσταντίνος Προκοπίου (Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία), Αντι Ζεμενίδης (ΗΠΑ), Λοΐζος Λοΐζος (Ελλάδα), Κωνσταντίνος Σοφοκλέους (Καναδάς), Κώστας Κολλάτσης (Ν. Αφρική), Κώστας Κουννάς (Υπόλοιπων χωρών Ευρώπης), Κώστας Κλωστρής (Υπόλοιπων χωρών Αφρικής).
Γενικός Γραμματέας ανακηρύχθηκε ο Λοΐζος Αραβής (Ελλάδα) και Ταμίας ο Κρις Νικολάου (ΗΠΑ).
Leave a Reply