Αθήνα.-
Χωρίς να διαφωνεί με το ότι πρέπει η Ελλάδα να αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, με το άνοιγμα που γίνεται στον τουρισμό. Ενώ εξήρε την στάση που τήρησαν πέρυσι και η κυβέρνηση και η κοινωνία, με υπεύθυνη αντιμετώπιση της πανδημίας, χαρακτήρισε «μούφα» το λοκντάουν που ίσχυε από το Νοέμβριο μέχρι και την Παρασκευή.
Ο δρ. Παυλάκης είχε εισηγηθεί – με δηλώσεις του στη Greek News την περασμένη εβδομάδα – αν αποφασίσουμε να επισκεφθούμε φέτος την Ελλάδα, να το πράξουμε μόνο αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι και να ταξιδέψουμε μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχει αυξηθεί το χαμηλό σήμερα ποσοστό εμβολιασθέντων στην Ελλάδα.
Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι «τελειώσαμε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας για τυχόν επιδημικό πρόβλημα και στα νησιά από τους συγχρωτισμούς.
«Το Μάρτη υπήρχε χρόνος για σοβαρό λοκντάουν αλά Πορτογαλία και Αγγλία, με άνοιγμα αφότου κατέβουν τα κρούσματα. Η Ελλάδα έχει 2.000 με 3.000 κρούσματα και νεκρούς καθημερινά» σχολίασε.
«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Είμαστε στο τέλος του επιδημικού κύματος. Το κύμα θα πέσει, το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους 2 μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα… Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και κακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές» τόνισε.
«Αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι. Χρειάζεται τεράστια προσοχή, μάσκες, εμβολιασμοί το συντομότερο, αποφυγή συγχρωτισμών, κοινωνική ευθύνη» προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα χρειάζεται έντονη ιχνηλάτηση και καραντίνα για όσους είναι ύποπτοι για κρούσματα, αλλά η χώρα δεν έχει ετοιμάσει τέτοιες μονάδες. «Δεν μπορεί να βασίζεται η χώρα μας μόνο στα γρήγορα τεστ, χρειάζεται τεραστία ποσότητα μοριακών όπως στο Ισραήλ. Υπάρχει τέτοια υποδομή;» διερωτήθηκε.
ΣΤΟ MEGA
Απανωτά λάθη όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας χρεώνει στην κυβέρνηση ο ερευνητής γιατρός, Γιώργος Παυλάκης από τις ΗΠΑ. Μιλώντας στο Mega, κατέστρεψε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «όλα βαίνουν καλώς και επιστρέφουμε στην κανονικότητα», υπογραμμίζοντας πως όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει είναι λάθος. «Μην ωραιοποιούμε την κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Όταν υπάρχει μια ηγεσία που εμπνέει και γίνονται τα σωστά, ο ελληνικός λαός τ’ ακολουθεί. Δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός ήταν κουρασμένος», τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι λυπηρή και η απόφαση για ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων λανθασμένη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα μέτρα άρσης του lockdown κατά την περίοδο του Πάσχα οδηγούν σε έκρηξη των κρουσμάτων με νέο αρνητικό ρεκόρ σε Μεσολόγγι, Ιόνιο και νησιά του Αιγαίου.
Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού επεσήμανε πως η Ελλάδα έχασε το πλεονέκτημα που είχε πέρσι και τόνισε ότι τα εμβόλια δεν είναι θαυματουργά και θέλουν χρόνο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην επίτευξη της ανοσίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, λάθος το μοντέλο εμβολιασμού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Βρετανίας που επέλεξε έναν εμβολιασμό για όλους μέχρι να αρχίσει η ροή των εμβολίων. Σχετικά με το πότε θεωρεί ο ίδιος ότι θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός, είπε ότι «δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει ο τουρισμός, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό. Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης είναι να ρίξει τα κρούσματα. Λέγαμε προσοχή στο Πάσχα, να εφαρμοστεί η περσινή συνταγή. Δεν εφαρμόστηκε. Σε μερικές περιοχές έγιναν τρελά πράγματα, και αυτά θα πληρωθούν. Ο ιός δεν ξεχνά, ο ιός τιμωρεί, αυτός είναι ο νούμερο ένα κανόνας. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Τώρα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Αυτό μπορεί να γίνει με λιγότερες επαφές. Τα εμβόλια θέλουν καιρό να δουλέψουν, και θα δουλέψουν όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας προστατευτεί. Αν δεν γίνουν γρήγοροι και συντονισμένοι εμβολιασμοί, δε γίνεται αυτό».
Την έντονη ανησυχία του για την άρση του lockdown εξέφρασε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα καταγράφεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και υπογράμμισε πως βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων δεν έπρεπε να γίνει άρση του lockdown. «Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης, και μάλιστα ταχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο. Η αύξηση οφείλεται στα ανοίγματα που κάνουμε, στο ότι δε φορούμε τις μάσκες κλπ.. Η αποκλιμάκωση τον Ιούνιο θα γίνει με τους εμβολιασμούς και με τη χρήση των self-tests», είπε μιλώντας στο Mega. Ο καθηγητής εξηγώντας πως ο μοναδικός λόγος που δικαιολογείται υγειονομικά να γίνουν ανοίγματα, είναι τα self-tests και ο εμβολιασμός, επεσήμανε πως «η κάμψη από τις 1-2 Ιουνίου και έπειτα, θα οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς».
Leave a Reply