Kωνσταντινούπολη.- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ
Μπορεί αυτή την στιγμή η ένταση στα περίχωρα της Κύπρου να είναι μεγάλη, ωστόσο, στο άμεσο μέλλον οι δύο πλευρές δεν έχουν άλλη λύση παρά τη συνέχιση των συνομιλιών και τη βολιδοσκόπηση των περιθωρίων συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας. Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν οι προσεκτικοί Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αναλυτές, οι οποίες θέτουν επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό για την «Κ». Από τη δική τους σκοπιά, αργά ή γρήγορα στο ορίζοντα θα εμφανιστεί η προοπτική της συνεργασίας της Τουρκίας με την Κύπρο στα πεδία της διπλωματίας και της ενέργειας. Η αισιόδοξη άποψη των αναλυτών έρχεται σε μια στιγμή που ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η διακοπή των συνομιλιών και οι τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ φέρνουν στο προσκήνιο την περίφημη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου «καλωσόρισε» τη νέα τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια «λογική» πρόταση, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις νέες πραγματικότητες στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου έχει πλέον έρθει η ώρα για τη μελέτη της λύσης των δύο κρατών στο τραπέζι των συνομιλιών.
Οι πηγές μας στην Άγκυρα, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην τουρκική εξωτερική πολιτική, δεν συμμερίζονται την παραπάνω άποψη του Έρογλου. Κατά την άποψή τους, ο άμεσος στόχος του Πρωθυπουργού Νταβούτογλου δεν είναι η τροποποίηση της βάσης των συνομιλιών. «Ο Νταβούτογλου επαναφέρει στο προσκήνιο τον «εφιάλτη» των Ελληνοκυπρίων, δηλαδή την προοπτική της τελικής διχοτόμησης του νησιού για να πιέσει τον Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά», τονίζει μια καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία δεν επιθυμεί να κατονομαστεί. Η ίδια πηγή προσθέτει: «Ο Νταβούτογλου ζητά από τον Αναστασιάδη την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και την εστίαση της προσοχή του σε ένα συνολικό πάρε-δώσε στο Κυπριακό και στο πεδίο της ενέργειας».
Την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, καθηγητής Ατά Ατούν, ο οποίος καταθέτει τις απόψεις του στην «Κ» γύρω από τις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό. «Η πρόταση του Νταβούτογλου περί λύσης δύο κρατών είναι μια προειδοποίηση για την ελληνοκυπριακή πλευρά», υπογραμμίζει ο κ. Ατούν. Κατά την άποψή του, η Άγκυρα στέλνει στη Λευκωσία το εξής σημαντικό μήνυμα: Συνεργασία στην ΑΟΖ ή τελική διχοτόμηση και αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». «Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την άκρως σημαντική προειδοποίηση», τονίζει ο έμπειρος Τουρκοκύπριος καθηγητής.
Παρά το αρνητικό κλίμα, το οποίο επικρατεί στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ, ο κ. Ατούν δεν αποκλείει τη μελλοντική συνεργασία της Λευκωσίας με την Άγκυρα στο πεδίο της ενέργειας. «Στο άμεσο μέλλον δεν θα ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος στην Κύπρο», επισημάνει χαρακτηριστικά. Κατά την άποψή του, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να παρέχουν αξιοσημείωτη διπλωματική υποστήριξη στη Λευκωσία. «Αργά ή γρήγορα, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κατανοήσει ότι η συνεννόηση με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των σημαντικών ζητημάτων και προβλημάτων, είναι η μοναδική φόρμουλα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων». Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, μετά από την ενδεχόμενη επίλυση του προβλήματος στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Ατούν προβλέπει τη σταδιακή οικοδόμηση μιας οικονομικής και διπλωματικής ένωσης-συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Leave a Reply