Βρυξέλλες.- (ΚΥΠΕ, ΑΠΕ)

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που διήρκεσε μία ώρα. Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.
“Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούποη η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ιδιωτική γραμμή επικοινωνίας, αποφασίζοντας να ζωντανέψουν ξανά τον μηχανισμό διαλόγου τους.
“Θα είναι μια ήσυχη χρονιά”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
“Είχαμε μια ωραία συνάντηση μεταξύ μας. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στις περιοχές, το είπα αυτό. Ας μην ανακατεύουμε τρίτες χώρες ή τρίτα άτομα. Όταν υπάρχουν αυτού του είδους οι προβληματικές καταστάσεις εγώ να σας καλώ από ειδική γραμμή, εσείς να καλείτε εμένα. Ας κάνουμε τα βήματά μας, Τουρκία και Ελλάδα, χωρίς προβλήματα. Υπήρξαν κάποια παραδείγματα. Για παράδειγμα είπα: Όταν πάρουμε την απόφασή μας γι αυτό το ζήτημα, να το δώσουμε σε σας και να σηκώσουμε αυτό το πρόβλημα από το τραπέζι. Επιπλέον, όταν εμείς έχουμε ένα αίτημα από εσάς, εσείς όταν το σηκώσετε από το τραπέζι, αυτό το τραπέζι θα γίνει τραπέζι λύσεων και όχι τραπέζι προβλημάτων. Και αυτό θα το έχουν καταφέρει οι δύο ηγέτες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου, η συνάντηση κράτησε 50 λεπτά και ήταν κατ’ ιδίαν μόνο με τη συμμετοχή μόνο του Ιμπραήμ Καλίν από πλευράς Τουρκίας καθώς αυτός έκανε τη μετάφραση, όποτε και εκ τον πραγμάτων μετείχε και η Ε.Σουράνη από ελληνικής πλευράς. «Δεν μπορούν να επαναληφθούν τα γεγονότα της περσινής χρονιάς», συμφώνησαν οι δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε αμοιβαία συμφωνία κατανόηση ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και πως πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη θετική ατζέντα παρά τις όποιες διαφορές.
Ως διαφορές κατέγραψε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες η Ελλάδα θα συζητήσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των μέσων που έχουν επιλεγεί, όπως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διερευνητικές επαφές, και πολιτικές διαβουλεύσεις πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο προσφυγικό, αλλά πρέπει να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.
Θα ήταν ένδειξη καλής θέλησης από την Τουρκία να πάρει πίσω τους 1450 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, επεσήμανε η κυβερνητική πηγή.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν χρήσιμη και παραγωγική, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης ότι προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Τουρκία.
Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση των επαφών του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπαϊντεν.
“Είχαμε μια περιεκτική συνάντηση με τον Μπάιντεν με τον οποίο έχουμε μακροχρόνιες φιλίες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι συζήτησαν με τον Αμερικανό ομόλογό του και την ομάδα του ζητήματα στα οποία υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία.
Όπως είπε, συμφώνησαν να διατηρήσουν απευθείας κανάλια διαλόγου και πως ήταν μια χρήσιμη και φιλική συνάντηση. “Βλέπουμε ότι στοχεύει στην έναρξη μιας παραγωγικής συνεργασίας με βάση το σεβασμό και το ενδιαφέρον σε κάθε τομέα. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ”, ανέφερε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία και πως εκείνος του απάντησε ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί την Τουρκία έπειτα που θα χαλαρώσει το πρόγραμμά του.
Για την συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι αυτή τη φορά συναντήθηκαν και είχαν τετ α τετ συνομιλία.
Ερωτηθείς για την παραμονή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εξέφρασε ξεκάθαρα τις σκέψεις του στον Αμερικανό Πρόεδρο σχετικά με το θέμα. “Εάν δεν θέλουν να εγκαταλείψει η Τουρκία το Αφγανιστάν, εάν ζητήσουν ειδικά να δώσουν μια στήριξη, η στήριξη των ΗΠΑ σε διπλωματική και οικονομικά θέματα είναι σημαντική. Είναι αδύνατον να παραμεριστεί η πραγματικότητα των Ταλιμπάν. Δεν είναι δυνατόν το θέμα των S400 να μην αναφερθεί στην ημερήσια διάταξη εδώ”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Μειωμένες προσδοκίες από την κατ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δήλωσε ότι διατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν αξιοποιεί την θετική συγκυρία για να πιέσει την Τουρκία στην κατεύθυνση της παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στην Χάγη.
Σε συνέντευξή του στο Star Channel και στη Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα στήριζε την κυβέρνηση για την παραπομπή στην Χάγη με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η χώρα μας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν περιμένω και πολλά από την συνάντηση αν και είναι η πρώτη τετ α τετ συνάντηση, και άρα ουσιαστική του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν…Λέω ότι δεν είμαι αισιόδοξος γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση παρά για να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το μομέντουμ, όπου η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της και από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ».
Στην ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος απάντησε: «Δεν θα απέφευγα να θέσω επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα και την προοπτική της επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Χάγη, με βάση το διεθνές δίκαιο και σαφείς κόκκινες γραμμές. Την κόκκινη γραμμή της Συνθήκης της Λωζάνης, το γεγονός ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για γκρίζες ζώνες».
Πρόσθεσε ότι «εκτιμώ ότι το μόνο που μπορεί να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα μορατόριουμ θερινό, για να μην επαναληφθεί το περυσινό καλοκαίρι όπου έφθασαν να κάνουν έρευνες έξι μίλια έξω από τα νησιά μας».
Ακολούθως κατήγγειλε «την υποκριτική συμπεριφορά της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «ζητάει αυτή την ώρα μία αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης από την ΕΕ. Αν το πάρει αυτό χωρίς δεσμεύσεις για να προχωρήσει σε επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου τότε εμείς θα είμαστε οι χαμένοι. Μέσα από συζητήσεις δίχως αποτέλεσμα η Τουρκία κερδίζει γιατί παριστάνει στην διεθνή κοινότητα το καλό παιδί, ότι είναι αυτή που κάθεται καλόβουλα να συζητήσει, ενώ είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, που έχει προκλητική συμπεριφορά, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».
ΚΙΝΑΛ
«Δεν μας αρκούν οι πομπώδεις διαρροές περί καλού κλίματος. Ζητάμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιό του για τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ζητάει να τεθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη Τουρκία για να υπάρξει θετική ατζέντα.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ κάθε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να προωθούνται με συνέπεια οι ελληνικές θέσεις.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές σε όλους, ότι για να δώσει θετική ψήφο σε μια αναβαθμισμένη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από αυτήν, που θα αναιρούν την επιθετικότητα της και την αναθεωρητική της στρατηγική. Στην λογική ενός νέου Ελσίνκι. Κάτι που δεν γνωρίζουμε αν έπραξε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής.
ΚΚΕ
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, μιλώντας για «σπάσιμο του πάγου» και για μια πρόσκαιρη «ηρεμία» ενόψει του καλοκαιριού, δεν πρέπει να κρύψει εκείνους τους παράγοντες που τροφοδοτούν νέους μεγάλους κινδύνους στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, το παζάρι τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και το κυνηγητό των εξοπλισμών που οδηγούν στην οικονομική αιμορραγία των λαών» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Πολύ περισσότερο, είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι η ενίσχυση της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου του οποίου έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα ωφελήσει την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο στόχος υπηρετεί τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στα οποία μετέχουν ενεργά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας και συνοδεύεται με λύσεις συνδιαχείρισης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.
Leave a Reply