Δείπνο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Ομιλίες Προέδρου της Δημοκρατίας και Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Αναμένουμε από τον πρόεδρο Ομπάμα ο οποίος έχει προβεί σε πολύ σημαντικές διακηρύξεις σε ότι αφορά τα πράγματα εντός των ΗΠΑ και τα πράγματα στον κόσμο, να κάνει αυτές του οι διακηρύξεις πράξη σε ότι αφορά και στην υπόθεση της Κύπρου, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Παρόντες στην εκδήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Δημήτρης Δρούτσας και Μάρκος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Έλληνας τφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και οι δημοκρατικοί βουλευτές, Τζον Σαρμπάνης και Φρανκ Παλόν.
«Θέλουμε να θριαμβεύσει και στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη τα ανθρώπινα δικαιώματα κι οι βασικές ελευθερίες του λαού μας. Δεν είμαστε λαός δεύτερης κατηγορίας, συνέχισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά λαός με χιλιάδες χρόνων παράδοση και συμβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Κι αυτό πιστεύω θα λαμβάνεται υπόψη στην διαμόρφωση πολιτικών».
Παράλληλα, σχολιάζοντας τοποθέτηση του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, για τις καλές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και τα όσα έχει προσφέρει η Κύπρος, είπε πως κι εμείς «αναμένουμε το αντίδωρο από την Αμερική».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις του κυπριακού, είπε πως ως πρόεδρος της Δημοκρατίας κληρονόμησε μία πολλή δύσκολη κατάσταση.
«Τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής βαθαίνουν ακόμη περισσότερο επί του εδάφους και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος», είπε, επισημαίνοντας ότι στην μέχρι στιγμής θητεία του, ενώ σημειώθηκαν και κάποια βήματα προς τα εμπρός, τον προβληματίζουν οι εξελίξεις στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.
«Μακάρι οι επιφυλάξεις μου να διαψευσθούν, φοβούμαι όμως ότι η πολιτική που σήμερα ακολουθείται και με τη στήριξη της Τουρκίας δεν μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί δεν μπορεί η λύση να δικαιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής. Δεν μπορεί να οδηγεί σε δύο χωριστά κράτη και να μην τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων».
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, είπε πως είναι κι αυτοί παιδιά της ίδιας μάνας γης όπως κι οι Ελληνοκύπριοι.
«Πότισαν κι αυτοί με τον ιδρώτα τους την Κύπρια γη, είναι αυτοί άνθρωποι που αγωνίστηκαν μαζί με τους ε/κ εργαζόμενους για να έχουμε τα καλά που έχουμε ως απλοί άνθρωποι. Είναι κι αυτοί άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται να συγκυβερνήσουν μαζί μας κάτω από ένα σύνταγμα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, ως δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα της ομοσπονδίας».
Ο πρόεδρος απάντησε και στους επικριτές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Όταν λέω ότι δεν είναι ο Χριστόφιας που αποφάσισε να αποδεχθούμε αυτή τη λύση, κάποιοι με κατηγορούν ότι φορτώνω ευθύνες σε προηγούμενους. Οι μεγάλες και φοβερές ευθύνες για να υποχρεωθεί ο Εθνάρχης Μακάριος να αποδεχθεί την εξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, είναι στους ώμους ανθρώπων που μιλούσαν ελληνικά. Όχι Ελλήνων, που μιλούσαν ελληνικά. Είτε ήταν χουντικοί είτε ήταν ΕΟΚΑΒητατζήδες, όργανα της χούντας, οι οποίοι δυστυχώς επιχείρησαν αυτή την επιχείρηση αυτοκτονίας για την Κύπρο και το λαό της κι έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της εποχής εκείνης να εφαρμόσει σχέδια που είχε από προηγούμενα στο συρτάρι».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως παρότι είμαστε μικρός λαός έχουμε αξιοπρέπεια.
«Έχουμε επιζήσει περνώντας μέσα από πάρα πολλές συμπληγάδες. Θα επιβιώσουμε και θα δικαιωθούμε και τώρα. Όχι μόνο με συνθήματα αλλά με πραγματιστικές πολιτικές, οι οποίες θα μπορούν να πείσουν και τη διεθνή κοινότητα για το δίκαιο του αγώνα μας»
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ανιδιοτελή υποστήριξη.
«Περνούμε δύσκολες ώρες, όμως νιώθω σα βάλσαμο την στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, του Δημήτρη Δρούτσα και της Ελλάδας», είπε.
Θα συνεχίσουμε από κοινού να δίνουμε τους αγώνες ενωμένοι Ελλάδα και Κύπρος, είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση οι Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
«Παιδί 5 χρονών έζησα κι εγώ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το δεν ξεχνώ δεν είναι για μένα λόγια. Η Κύπρος είναι βαθιά στην καρδιά μου».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ότι «η Ελλάδα είναι και πάλι δίπλα στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια αλλά και πράξεις».
Πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι χάρη και στις μεγάλες προσπάθειές, «η Κύπρος έχει δυνατή φωνή, αξιοπιστία και κύρος», χαρακτηρίζοντάς τον ηγέτη με όραμα και με τόλμη.
«Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση κι όλος ο ελληνικός λαός είναι μαζί σου, στηρίζοντάς σε όλες τις μεγάλες και έντιμες προσπάθειες που κάνεις για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού».
Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας είναι σωστές και δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάμε.
«Μακάρι και οι φίλοι μας οι τουρκοκύπριοι, ο κ. Ερογλου και η Τουρκία, να ακολουθήσουν αυτή την εποικοδομητική στάση. Τους καλούμε για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα να κάνουν τις σωστές κινήσεις που χρειάζονται».
Πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα, είπε ο Έλληνας υπουργό Εξωτερικών, «είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε [πρόοδο στο κυπριακό. Γιατί το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής κι αυτό εμείς ποτέ δεν το ξεχνούμε, αλλά το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε συνάντησή μας κι εδώ σ’ όλες τις συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ».
Καταλήγοντας, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και να βλέπουμε το κοινό καλό κι όχι το προσωπικό και πολιτικό. Να βλέπουμε σ’ όλες τις κινήσεις μας το καλό της Κύπρου μας, γιατί μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» .
«Απόψε εδώ είμαστε όλοι ενωμένοι», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι της Αμερικής κι οι Ελληνοαμερικανοί στηρίζουν τον πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως στήρζαν και τους προκατόχους του. Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις και ΗΠΑ και στα όσα έχει προσφέρει κατά καιρούς η Κύπρος στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης απομάκρυνσης των Αμερικανών από το Λίβανο.
«Η Τουρκία όμως έχει αρνηθεί πολλά αμερικανικά αιτήματα», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ανέφερε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα οι Κύπριοι της Αμερικής να διεκδικούν ως αμερικανοί πολίτες περισσότερα για την Κύπρο.
«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ευρωπαίος υπήκοος να μπορεί να αγοράσει σπίτι στην Κερύνεια κι όχι εγώ που γεννήθηκα εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά παρευρίσκεται στην εκδήλωση, είπε πως «ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει την πλήρη υποστήριξη της παροικίας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου», ευχόμενος σύντομα να σπάσει το αδιέξοδο.
Συγχαίροντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την ομιλία του, είπε πως αποδεικνύει πως «είναι ένας από μας».
Ο βουλευτής Νέας Ιερσέης Φρανκ Παλόν μίλησε υπέρ την ανάγκης αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν σαφή θέση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του δικαίου.
Ο βουλευτής Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνης, διαβεβαίωσε εκ μέρους όλων των μελών της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου, ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας στην Ουάσιγκτον για την Κύπρο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν, με τη διάκριση «Ελευθερία για την Κύπρο», ο Γιώργος Τσούνης, επιχειρηματίας, προσωπικός φίλος και χρηματοδότης πολλών αμερικανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, και με το βραβείο φιλανθρωπίας, ο χειρουργός Παναγιώτης Μανόλας. Τα βραβεία απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο, τόσο του κ. Τσούνη, όσο και του δρα Μανώλα.
Στους 2 βραβευθέντες αναφέρθηκαν κι οι υπόλοιποι ομιλητές.
Πέραν των τιμηθέντων, χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος.
Leave a Reply