Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Ενα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων –ανάμεσά τους ζωντανές απαγγελίες αποσπασμάτων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου, καθώς και παραστάσεις με διαλόγους του μεγάλου ιστοριογράφου της αρχαιότητας Θουκυδίδη, υπόσχεται για το φιλότεχνο κοινό της Νέας Υόρκης για τη νέα χρονιά το Πολιτιστικό Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης». Ηδη, η έκθεση κυπριακής τέχνης, με τίτλο «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη σε μία έκθεση με θέμα «Ενηλικίωση στην Αρχαία Ελλάδα: Εικόνες Παιδικής Ηλικίας του Κλασικού Παρελθόντος”, που θα ανοίξει τις πύλες της την 21 Ιανουαρίου και θα διαφωτίσει το κοινό με το πως ήταν η ζωή των παιδιών στην αρχαία Ελλάδα..
Συμπληρώνοντας –μόλις τον περασμένο Οκτώβριο- τρία χρόνια αξιόλογης παρουσίας και έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας, με εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια σε ένα καθαρά ανταγωνιστικό περιβάλλον στον τομέα του Πολιτισμού, όπως η Νέα Υόρκη, το Ιδρυμα Ωνάση προβάλλει τη διαχρονική και οικουμενική έννοια του Ελληνικού Πολιτισμού στην αμερικανική ήπειρο.
«Ηταν ένα δύσκολο εγχείρημα να γίνει ένα τέτοιο ωραίο παράρτημα του ιδρύματος στην Αμερική, χιλιάδες μίλια μακριά από το κέντρο», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Στέλιος Παπαδημητρίου μιλώντας στη GreekNews.«Είμαστε τυχεροί ότι όλος ο κόσμος που έχουμε εδώ και εργάζεται είναι όλοι πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού πρώτα και της Ελλάδας κατά δεύτερο λόγο, εφόσον αυτή συμβαδίζει με τον ελληνικό πολιτισμό», προσθέτει. «Πιστεύω λοιπόν», συνεχίζει ο κ. Παπαδημητρίου, «ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη κίνηση από το γεγονός και μόνο ότι εκθέσεις με αντικείμενο τον ελληνικό πολιτισμό μεταδόθηκαν και μετείχαν 45,000 Αμερικανοί σ’ αυτές τις εκθέσεις. Ακουσαν τους λόγους, άκουσαν την ελληνική μουσική, είδαν ελληνικά γλυπτά, τη ζωγραφική και ο αγώνας συνεχίζεται. Είναι βασικό για την Ελλάδα να κάνει αυτό που κάνει. Είμαστε ένα ιδιωτικό ίδρυμα δεν είμαστε κράτος. Κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε και αυτό που πρέπει να κάνουμε. Και νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό έχουμε μια μικρή επιτυχία».
Μιλώντας για τα σχέδια του Πολιτιστικού Ιδρύματος για το άμεσο μέλλον, ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε σε μια σειρά μορφωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων –πέραν της μεγάλης έκθεσης που ανοίγει τις πύλες τις στα τέλη Ιανουαρίου. Ετσι, τον προσεχή Μάρτιο οι Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη δημόσια τηλεόραση ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ, διάρκειας περίπου μιας ώρας, με θέμα «A kid’s eyeview of Greece», το οποίο θα αναφέρεται στην κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού Ελλάδα.
Το φιλότεχνο κοινό της πόλης –που ανταποκρίνεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος και κατακλύζει την αίθουσα εκδηλώσεων –χωρητικότητας 300 ατόμων- του Olympic Tower στην καρδιά του Μανχάτταν, θα απολαύσει τους προσεχείς μήνες δραματοποιημένα αποσπάσματα και διαλόγους από την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη με Αμερικανούς ηθοποιούς, καθώς και –το σπουδαιότερο, κατά τον κ. Παπαδημητρίου- ζωντανές απαγγελίες επίσης από Αμερικανούς ηθοποιούς αποσπασμάτων από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου τόσο στα ελληνικά όσο και σε μετάφραση στα αγγλικά.
O πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος Στέλιος Παπαδημητρίου βρέθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη για την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη : 3.200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού» που παρουσιάζεται τον καιρό αυτό στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος Ωνάσης» στο Μανχάτταν. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό της πόλης έως τις 3 Ιανουαρίου για να τη διαδεχθεί στα τέλη Ιανουαρίου μια άλλη μεγάλη έκθεση με θέμα : «Μεγαλώνοντας στην Αρχαία Ελλάδα:Εικόνες της παιδικής ηλικίας από το κλασικό παρελθόν», η οποία τώρα παρουσιάζεται στο Μουσείο Νταρτμουθ της Μασαχουσέτης με τη συνεργασία του Ιδρύματος και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Σινσινάτι και το «Πολ Γκετί» του Λος Αντζελες.
«Σ’ αυτή τη χώρα , την Αμερική, το πού είναι η Κύπρος για πολύ κόσμο και τι είναι η Κύπρος για πολύ κόσμο πολιτιστικά, δεν είναι τόσο πολύ σαφές. Κάπου μακριά είναι.. Και επομένως αυτή η έκθεση-κατά την άποψη του Ιδρύματος βοηθάει στο να φέρει μπροστά στο αμερικανικό κοινό τον πολιτισμό της Κύπρου –ως προμαχώνα του ελληνικού πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου μιλώντας στη GreekNews για την έκθεση που ο ίδιος εγκαινίασε μαζί με τον υφυπουργό παρά τω προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόδουλο Πασιαρδή. «Μπορεί να πήρε και μερικά στοιχεία από την ανατολή – εγώ δεν συμφωνώ καθόλου με τη ρήση «εξ ανατολών το Φως» Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα συνέβαλε πολύ Φως για να μιλάμε για τα φώτα των άλλων. Τα φώτα των άλλων ήταν μισοσκόταδο μάλλον», πρόσθεσε.
Η σπουδαιότητα της έκθεσης μεγάλη για τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση. «Να φέρεις εδώ μια τέτοια έκθεση με αυτά τα ωραία αντικείμενα χιλιάδων ετών ελληνικής πνοής και ελληνικής ομορφιάς είναι πολύ σημαντικό. Το χαρακτηριστικό δεν είναι όποιος έκανε έναν σκελετό αρχαίων και τον έβαλε κάπου και λέει είμαστε πιο παλιοί. Η παλαιότης δεν έχει τόσο μεγάλο ρόλο, το Κάλλος έχει. Και ο κοινός παρονομαστής όλων των εκθεμάτων εδώ είναι ότι όλα μετέχουν του Θείου Κάλλους. Η διαφορά του ελληνικού από τους άλλους πολιτισμούς», υπογράμμισε..
Leave a Reply