Ουάσιγκτον.-
Σε πέντε μόλις μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε όσα προεδρικά διατάγματα δεν εξέδωσε ποτέ κανείς από τους προκατόχους, δείχνοντας αν μη τι άλλο πρόθεση να τηρήσει όσα διακήρυξε προεκλογικά. Αλλά κατόρθωσε να συσπειρώσει όλους τους δημοκρατικούς και άλλα φιλελεύθερα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας με κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε, ιδίως την απαγόρευση εισόδου στη χώρα υπηκόων 7 ισλαμικών χωρών.
Την ίδια στιγμή, υποδέχθηκε την Παρασκευή το Σαββατοκύριακο τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενώ το Σαββατοκύριακο επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κι άλλους διεθνείς ηγέτες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ «υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ» κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος συμφωνούν στην αναγνώριση της θεμελιώδους σημασίας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διατλαντικής σχέσης και του ρόλου του στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας της βορειοατλαντικής μας κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωσε του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, οι δύο συμφώνησαν επίσης ότι τα βάρη της συλλογικής ασφάλειας θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Μέρκελ και Τραμπ μίλησαν για θέματα όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, διευκρίνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβάζοντας ανακοίνωση που συμφωνήθηκε από κοινού σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση της Αγγελα Μέρκελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο τον προσεχή Ιούλιο, ενώ κάλεσε την γερμανίδα καγκελάριο να επισκεφθεί «σύντομα» την Ουάσινγκτον.
Σε θερμό κλίμα ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν με επίκεντρο της συζήτησης την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας και την απο κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Αφού ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς κοινότητας, όπως το συριακό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν, την κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας αλλά και για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, τη συζήτηση μονοπώλησε η ανάγκη για άμεσα αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους και η κατάσταση στη Συρία.
Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος και οι δύο εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία να συναντηθούν σύντομα καθώς και να αποκαταστήσουν τους διαύλους επικοινωνίας των δύο κρατών.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, Πουτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συσφίξουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρώσίας.
Μήνυμα Ολάντ σε Τραμπ
Προϋπόθεση για την προάσπιση της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής των προσφύγων, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το Σάββατο, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας «προειδοποίησε τον κ. Τραμπ για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του προστατευτισμού» και τόνισε ότι «απέναντι σε έναν κόσμο ασταθή και αβέβαιο, η απομόνωση και η αναδίπλωση είναι μία απάντηση χωρίς διέξοδο».
Ο κ. Ολάντ είπε στον κ. Τραμπ πως η διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτικό πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις σχέσεις με τη Ρωσία, με τον Γάλλο πρόεδρο να σημειώνει ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Τριντό: Ο Καναδάς
θα υποδεχθεί πρόσφυγες
ανεξαρτήτως θρησκεύματος
Ο Καναδάς θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Του σχολίου του Καναδού πρωθυπουργού είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που διακόπτει την εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα.
Ο κ. Τραμπ υποστηρίζει ότι στόχος είναι ο αποκλεισμός «ισλαμιστών τρομοκρατών» και ότι προτεραιότητα εισδοχής θα δοθεί στους χριστιανούς.
Επίθεση Τραμπ σε
New York Times και
Washington Post
Οι New York Times και η Washington Post βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε μέσω του Twitter στις δύο αμερικανικές εφημερίδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε μία σειρά από tweets με τα οποία χαρακτηρίζει «ανέντιμες» τις δύο εφημερίδες, τις οποίες κατηγόρησε ότι έκαναν από την αρχή λάθος προβλέψεις για τον ίδιο (για το χρίσμα, για την εκλογή του), ότι δεν έχουν αλλάξει έκτοτε κατεύθυνση «και δεν θα το κάνουν ποτέ».
Σε αυτή την πρωινή… ομοβροντία, αφιερώνει τρία tweets και κατηγορεί τους NYT ότι προέβλεψαν λανθασμένα ότι δεν θα πάρει το χρίσμα και ότι δεν θα εκλεγεί. «Ψευδείς πληροφορίες!».
Οι New York Times του απάντησαν εν συντομία και συγκεκριμένα στον ισχυρισμό του ότι η εφημερίδα χάνει συνδρομητές και αναγνώστες: «@realDonaldTrump επαλήθευση γεγονότων: συνδρομητές και αναγνωσιμότητα στα ύψη. Η υποστήριξη της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας είναι σημαντική». Αντίστοιχη ήταν η απάντηση της Washington Post: «…η αναγνωσιμότητα είναι υψηλότερη από ποτέ (και δεν υπάρχουν εναλλακτικά γεγονότα)».
Η Google ανακαλεί
το προσωπικό της
Μετά το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, η Google ανακάλεσε το προσωπικό της που βρίσκεται εκτός της χώρας να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Η Google είπε στο BBC ότι ανησυχεί για το διάταγμα και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» την είσοδο στις ΗΠΑ εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων.
Ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι η εντολή του Τραμπ σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη ίσως να μην μπορέσουν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ ακόμα και αν διαθέτουν πράσινη κάρτα.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από τις χώρες που αναφέρονται στο διάταγμα να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.
Ιρακινός δημοσιογράφος που ζει στις ΗΠΑ έγραψε στο Facebook ότι οι Αρχές στο Κατάρ δεν επέτρεψαν στον πατέρα του να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Λος Άντζελες.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι λαμβάνει το μέτρο αυτό για να κρατήσει μακριά από αμερικανικό έδαφος «τους ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες».
Η Αμερικανο-Αραβική Επιτροπή Κατά των Διακρίσεων ανακοίνωσε ότι φαίνεται να απαγορεύεται η είσοδος τόσο σε ανθρώπους που έχουν βίζα, όσο και σε κατόχους πράσινης κάρτας. Κάλεσε τους πολίτες των επτά αυτών χωρών που ζουν στις ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανησυχία εκφράζει και η Σίλικον Βάλεϊ, όπου εργάζονται πολλοί μη Αμερικανοί. Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε μακροσκελή ανάρτησή του τονίζει την ανησυχία του για το διάταγμα του Τραμπ και σημειώνει ότι και ο ίδιος -όπως πολλοί Αμερικανοί- είναι γιος μεταναστών.
Leave a Reply