Παραπληροφόρηση
Μήνες τώρα δημοσιεύματα ξένου κι ντόπιου τύπου επικαλούμενα επώνυμους κι ανώνυμους ξένους αξιωματούχους παίζουν ένα αισχρό παιγνίδι εκβιασμού σε βάρος της Ελλάδας, απειλώντας με χρεοκοπία ή έξοδο από την Ευρωζώνη.
Για μήνες ουδείς μπήκε σε κόπο να διευκρινίσει τι συμβαίνει, αν μία χώρα δεν πληρώσει τη δόση της στο ΔΝΤ, μέχρι που το Ρόιτερς έκανε ρεπορτάζ πριν ένα μήνα. Απλά η χώρα δεν παίρνει άλλα δάνεια.
ΑΛΛΑ, ΜΗΠΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ;
Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε νέα σπέκουλα, με αφορμή πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα ζητούσε να πληρώσει μαζί όλες τις δόσεις του Ιουνίου. Λέχθηκαν πολλά μαύρα σενάρια, μέχρι που την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μέρεϊ είπε πως αν θέλει και το ζητήσει, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Έ, κάποια ελληνικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν ως αντεπιχείρημα ότι αυτό το έχει ζητήσει μόνο η Ζάμπια, στη δεκαετία του ’80.
Λοιπόν, αφού η Ζάμπια το ζήτησε και το πήρε, εμείς ούτε Ζάμπια δεν μπορούμε να γίνουμε. Είμαστε χειρότεροι.
Ρωτήθηκε ξανά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αρνηθεί να πληρώσει τις δόσεις.
Απάντησε επί λέξει:
«They said they intend to pay the Fund.
As we stand right now, we expect the Greek authorities will pay us.
Any country that doesn’t meet its commitments to the Fund, there is a process, a very long process over time… but at the end of the process it is declared in arrears and they don’t have in the IMF financing».
Δηλαδή, είπε πως ξεκινά μια πολύ μακρά διαδικασία στην περίπτωση άρνησης πληρωμής, στο τέλος της οποίας η χώρα ανακηρύσσεται «ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ» και δεν λαμβάνει χρηματοδότηση του ΔΝΤ».
Πως το κάλυψε αυτό το ΑΠΕ?
«Όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο “κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο”, επισήμανε επιπλέον ο Μάρεϊ», επικαλούμενο τρία ξένα πρακτορεία.
Ωστόσο, το Γαλλικό δεν λέει αυτό που υποτίθεται μετέφρασε το ΑΠΕ, αλλά ακριβώς όσα παραθέσαμε.
Το ερώτημά μας εδώ και πολύ καιρό είναι, ποιοι παίζουν με την τύχη της πατρίδας μας και σε ποιόν θα λογοδοτήσουν;
A.Z.
Ελληνικά πανεπιστήμια
Κι αφού αναφερθήκαμε στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού από τα μέσα ενημέρωσης (περισσότερο τα ελληνικά), να πούμε και τον πολύχρονο διασυρμό των ελληνικών πανεπιστημίων από τους ίδιους. Μιλούν για αιώνιους φοιτητές, για πανεπιστήμια άντρα ναρκωτικών, βίας κι ακολασίας και γενικά περιγράφουν τα ελληνικά ΑΕΙ σαν … βοϊδοσχολές. Βέβαια, στόχος είναι η ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα. Δηλαδή αυτό που κατακτούν τα ελληνόπουλα μπαίνοντας στα πανεπιστήμια έπειτα από σκληρή δουλειά, με την μοναδική διαδικασία στην Ελλάδα που ΔΕΝ χωράει μέσο!
Κι όμως, όσοι από μας σπουδάσαμε σ’ ελληνικά πανεπιστήμια κι ήλθαμε στην Αμερική για μεταπτυχιακά, είδαμε πόσο πολύ άξιζαν τα ελληνικά πτυχία. Κι αξίζουν και σήμερα το ίδιο και περισσότερο, γι΄ αυτό άλλωστε κι χώρα αιμορραγεί από τους επιστήμονες που στους σπουδάζει με κόπο και χρήμα ο ελληνικός λαός
Βέβαια, δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια ίδια. Κάποιων το επίπεδο είναι χαμηλό. Και ποιος φταίει; Μα οι κυβερνήσεις που υποκύπτοντας στις πιέσεις των βουλευτών τους ίδρυσαν σχολές σε κάθε πόλη. Αφήστε που υπάρχουν ΤΕΙ τα οποία δεν συμπληρώνουν επαρκή αριθμό φοιτητών και υπολειτουργούν, γιατί οι εισακτέοι εξασφάλιζαν αμέσως μετεγγραφή σε μεγαλουπόλεις.
Α.Ζ.
Νίκησαν το Χάρβαρντ
Τα λέω αυτά γιατί για ακόμη μια χρονιά οι τελειόφοιτοι της Νομικής Σχολής Αθηνών κατέκτησαν την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition, που διεξήχθη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη. Ποιον είχε αντίπαλο στον τελικό; Την ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard, της πρώτης στον κόσμο νομικής σχολής, της οποίας οι απόφοιτοι προσλαμβάνονται με πρώτο μισθό 200.000 δολάρια.
«Υπάρχουν φοιτητές που δουλεύουν συστηματικά, με αφοσίωση πάνω στις σπουδές τους, ακόμη κι όταν το πανεπιστήμιο είναι κλειστό», είπε με έμφαση, μιλώντας στην «Καθημερινή», η 22χρονη Αννα Βεντουράτου, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η ομάδα της Νομικής –με την Περσεφόνη Βερνάδου, τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, τον Παναγιώτη Κυριάκου και την ίδια–
Η νίκη των τεσσάρων φοιτητών αποτελεί περίτρανη απόδειξη του σημαντικού, «αθέατου» έργου που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, αποτέλεσμα συνέπειας και μόχθου, «αντίπαλον δέος» στις πρακτικές ισχνών μειοψηφιών στα ελληνικά ΑΕΙ.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε στην «Κ» ο υπό διορισμόν λέκτωρ κ. Αναστάσιος Γουργουρίνης, υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του οποίου προετοιμάστηκε η ομάδα (βοηθοί του κ. Γουργουρίνη ήταν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Κώτση, Αικατερίνη Νικολάου και Αικατερίνη Χαραρά), ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Το φετινό θέμα του ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς αφορούσε σε νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου, η οποία ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να ανακρατικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης, μετά μία περίοδο –όχι ιδιαίτερα επιτυχούς– ιδιωτικοποίησης. Το αναπτυσσόμενο κράτος όρισε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης θα πρέπει να παρέχονται εφ’ εξής αποκλειστικά από εγχώρια κρατική εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά τους και η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτές. Ομως, το ίδιο κράτος είχε αναλάβει να προσφέρει πρόσβαση στην αγορά και σε ξένους παρόχους υπηρεσιών βάσει της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο στις Υπηρεσίες (GATS), ενώ ταυτόχρονα δεσμευόταν και από μία περιφερειακή εμπορική συμφωνία με το ανεπτυγμένο κράτος.
Α.Ζ.
117 αντίπαλοι
Στον διαγωνισμό μετείχαν 117 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και η ομάδα της Νομικής Αθηνών, αφού πήρε το εισιτήριο στον προκριματικό γύρο της Ευρώπης, βρέθηκε στην τελική φάση μαζί με 19 άλλα πανεπιστήμια, όπως τα Harvard, Georgetown University, Hong Kong University, University of Geneva, Katholieke Universiteit Leuven, University of Barcelona, West Bengal National University of Juridical Sciences (Ινδία), University of International Business and Economics (Κίνα). Στην προκριματική φάση απέκλεισε τις ομάδες των American University Washington και Rhodes University (Ν. Αφρική), στα προημιτελικά την ομάδα του Παν. του Hong Kong, στον ημιτελικό εκείνη του Πανεπιστημίου του Amsterdam.
Την προ περασμένη Κυριακή, με αντίδικο – αντίπαλο την ομάδα του Harvard, άρχισε ο μεγάλος τελικός στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του ΠΟΕ. Τελικά, το εννεαμελές «δικαστήριο» (υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΟΕ και εγνωσμένης φήμης καθηγητές διεθνούς οικονομικού δικαίου) έδωσαν τη νίκη στην ελληνική ομάδα. Οι φοιτητές έλαβαν υποτροφίες για την παρακολούθηση των καλοκαιρινών μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου που διοργανώνει ετησίως το World Trade Institute στη Βέρνη, ενώ είχαν ακόμη και προτάσεις για εργασία από μεγάλες εταιρείες. «Απαιτείται τεράστια προετοιμασία, προσήλωση στον στόχο, συνεργασία. Στο δικαστήριο μιλούσε ο ένας, αλλά σκεφτόμασταν και οι τέσσερις», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, αποδεικνύοντας ότι οι Ελληνες νέοι μπορούν να τα καταφέρουν… και στο ομαδικό πνεύμα.
Α.Ζ.
Κι εδώ έλληνας
Ανάμεσα τους συλληφθέντες κατηγορούμενους του σκανδάλου της FIFA, συμπεριλαμβάνεται κι ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός υπήκοος Κώστας Τάκκας, Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν τα τελευταία 15 χρόνια κι όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, ήταν ο «ταμίας» του Τζέφρι Γουέμπ, προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κάιμάν, πρόεδρου της CONCACAF και αντιπροέδρου της FIFA και που αναλάμβανε τη διαπραγμάτευση και την είσπραξη των μιζών του. Μάλιστα ο κ. Τάκκας αναλάμβανε και το ξέπλυμα των «μαύρων χρημάτων» που εισέπραττε για τον Γουέμπ και τον εαυτό του, μέσω εταιρειών του στα νησιά Καϊμάν και λογαριασμών σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Ο Κώστας Τάκκας στα χρηματοπιστωτικά δρώμενα κάνει την εμφάνισή του σε ηλικία 30 ετών, το 1986, στη Χάου Στριτ του Βανκούβερ, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου εταιρείας του γνωστού διεθνούς εμπόρου όπλων και ενός εκ των πλουσιοτέρων – τότε – ανθρώπων του πλανήτη, Αντνάν Κασόγκι. Το όνομά του ενεπλάκη και στην μεγάλη χρηματιστηριακή υπόθεση της Genesis Intermedia και σε μία – δύο ακόμη υποθέσεις στον Καναδά, παρότι απ’ ότι φαίνεται, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετέφερε την έδρα του στα νησιά Καϊμάν. Σε καμία από τις υποθέσεις που ενεπλάκη το όνομά του δεν κατηγορήθηκε από τις δικαστικές αρχές.
Πάντως, είναι ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, με έδρα τα νησιά Καϊμάν, ενώ διατηρεί γραφεία και κατοικία στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριδας.
Α.Ζ.
Leave a Reply