Καλό σου Ταξίδι Μιρέλλα Γεωργιάδου
Το τελευταίο αντίο στην δημοσιογράφο Μαρία-Μιρέλλα Γεωργιάδου είπαν την Παρασκευή φίλοι και συνάδελφοί της στη Νέα Υόρκη. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν η γενική πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, οι διευθυντές των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Μαρία Ζουπανιώτη, αντίστοιχα, ο πρώην διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Τύπου, Θεοδόσης Δημητρακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Σταύρος Παπαγερμανός.
Η Μιρέλλα Γεωργιάδου “έφυγε” την Τρίτη το βράδυ σε νοσοκομείο του Μανχάταν, μετά από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 87 ετών. Για 25 χρόνια διετέλεσε ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) στη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 1926. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Η Μιρέλλα Γεωργιάδου είχε ξεκινήσει τη μακρά δημοσιογραφική της πορεία από την εφημερίδα “Εστία” το 1962. Στη συνέχεια, εργάστηκε στη “Μεσημβρινή” και στην “Καθημερινή” της Ελένης Βλάχου και ακολούθως στις εφημερίδες “Βραδινή” και “Απογευματινή”, ενώ είχε εργαστεί και στο Γραφείο Τύπου του ΟΤΕ.
Από το 1969 μέχρι το 1989 συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση σειράς άρθρων στην αγγλική γλώσσα για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Μιρέλλα Γεωργιάδου εργάστηκε με αφοσίωση, ήθος και άρτιο επαγγελματισμό, υπηρετώντας με σεβασμό την είδηση. Ανέδειξε θέματα κληρονομιάς και παιδείας του “έξω Ελληνισμού”, με ιδιαίτερες ευαισθησίες και γνώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό.
Η πολύχρονη υπηρεσία της στο ΑΠΕ (από το 1977 μέχρι το 2002) είχε αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Ελλάδας.
Η Μιρέλλα Γεωργιάδου ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, με ποιότητα και ήθος, υπηρετώντας τη δημοσιογραφία με σεμνότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία.
ΠΑΝ.ΠΑΝ.
Αμετανόητοι, γραφικοί πραξικοπηματίες
Παρότι η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα επανέφερε στην επικαιρότητα το φριχτό φάντασμα του φασισμού, κάθε χρόνο λίγο πολύ θα ξεχνούσαμε τη μαύρη για τη δημοκρατία μέρα της 21ης Απριλίου 1967 – που κατέληξε στην προδοσία της Κύπρο – αν δεν μας την υπενθύμιζε ο γραφικός κ. Δημοσθένης Βασιλείου του ανύπαρκτου συλλόγου «Ευρώτας», με την διαφήμιση στον «Εθνικό Κήρυκα». Κατ’ ακρίβεια δεν είμαι καν σίγουρος αν είναι ο κ. Δημοσθένης που θυμάται την επέτειο, ή το διαφημιστικό τμήμα της καλής ημερησίας συναδέλφου, που όντως λαμβάνει εύσημα αποτελεσματικότητα.
Πλην λοιπόν της καθιερωμένης επετειακής χουντο-διαφημίσεως του κ. Δημοσθένη, πέρυσι προστέθηκε το χουντο-διαφημιστικό μήνυμα του κ. Διονύση Πυλαρινού, που είχε σαν αποτέλεσμα να διαγραφεί πάραυτα ο ομώνυμος πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Αστόρια. Υποθέτω, επρόκειτο για το ίδιο άτομο, που διέπρεψε πρόσφατα με την «κατάληψη» της σελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας στο FaceBook, τιμώντας δεόντως την μνήμη του δολοφόνου του Πολυτεχνείου χουντικού ταξιάρχου Ντερτιλή. Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος πως κατέληξε η υπόθεση, πάντως ο λαμπρός νέος είχε απαιτήσει – για να παραδώσει την σελίδα – την παραίτηση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
ΚΑΡ.ΦΙ.
Ανώνυμοι νυχτοβάτες
Φέτος, πλην του τακτικού επετειακού μηνύματος του Δημοσθένη Βασιλείου, είχαμε ακόμη μία διαφήμιση, με το «πουλί της Χούντας», η οποία ωστόσο ήταν ανώνυμη. Κι αναρωτιέμαι, πως μπορεί η εφημερίδα να τοποθετεί μία ανώνυμη διαφήμιση, την οποία υποθέτω – γιατί δεν θεωρώ τον εκδότη της εφημερίδας χουντικό ή κάτι τέτοιο – δεν υιοθετεί;
Το κείμενο έχει ως εξής: “Ζήτω η 21η Απριλίου. Με την Πατρίδα μας εν μέσω ανεπανάληπτης κρίσης, με τη σήψη των θεσμών, με τις επιθέσεις στην Ελληνική οικογένεια, με κλονισμούς σε κάθε επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας της κοινωνίας μας, με τον κατακερματισμό της εθνικής μας υπόστασης που υφιστάμεθα σήμερα, δικαιώνεται το έργο της Εθνοσωτήριας Επανάστασης. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.”
Παρότι εμείς δεν θα δημοσιεύαμε ποτέ τέτοια προκλητικά φασιστικά κείμενα, όποιο κι αν ήταν το τίμημα, τουλάχιστον η εφημερίδα να απαιτούσε από τον κ. Χουντέα να βάλει το ονοματάκι του. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία. Γιατί ο σχεδόν αιωνόβιος «Εθνικός Κήρυξ» δεν μπορεί να αποκρύβει τις ταυτότητες τέτοιων φασιστών, ή να δημοσιεύει δηλώσεις φιλοναζί Χρυσαυγιτών, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμό τους. Είναι μείζον θέμα κι ας το προσέξει η διεύθυνση.
Ελαβα ηλεκτρονικό μήνυμα που υπογράφει ο κ. Stathis Gourgouris, εκ μέρους ελλήνων ακαδημαϊκών, το οποίο παραθέτω ως έχει στην αγγλική:
Please note that in this weekend’s edition the National Herald has published an ad that celebrates the 1967 Junta and specifically the dictator G. Papadopoulos, with a photograph and the title “Vindicated”
This is an utterly shameful act that insults every Greek citizen, as well as the memory of those who were, exiled, tortured, and killed by the junta.
It is extremely important that you write to the editorial leadership of the Herald and demand that, at the very least, they publish the names of persons and/or organizations who paid for this ad, as well as an explicit repudiation of the views expressed thereof. Note that, as the ad is unsigned, it constitutes de facto the newspaper’s own position.
Those of you with connections to editors of Greek newspapers, please alert them to this despicable gesture, so that the NH is shamed publicly as well.
Stathis Gourgouris”
ΚΑΡ.ΦΙ.
Τι γίνεται με το ρωσικό δάνειο
Αν και έχουν γίνει διάφορες δηλώσεις ανωτάτου επιπέδου από τη Μόσχα, ότι η ρωσική κυβέρνηση διάκειται ευνοϊκά στην επιμήκυνση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση, προκαλώντας «νευρικότητα» στο ΔΝΤ και τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας. Γιατί αν αυτά τα 2,5 δις. θεωρηθούν ληξιπρόθεσμα, θα πρέπει να βρεθεί ίσο ποσό από μέτρα κι άλλους τρόπους.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου που θα υποβληθεί στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ η έκθεση του «Ταμείου» για την Κύπρο, το θέμα θα έχει επιλυθεί, ενόψει και της έγκρισης του κυπριακού προγράμματος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στις 10 Μαΐου. (Την ίδια μέρα θα συζητηθούν το Βέλγιο και η Πορτογαλία).
Πληροφορηθήκαμε ότι η ανησυχούσα κ. Βελκουλέσκου θέλησε να ενημερωθεί από τους Ρώσους πως πάνε τα πράγματα με το ρωσικό δάνειο. Η απάντηση που έλαβε την «εξόργισε». Της είπαν ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντών Σιλουάνοφ, που ήταν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζήτησε πριν από μέρες να έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Χάρη Γεωργιάδη, «για να τελειώνουν με το θέμα του δανείου». Ο κ. Γεωργιάδης – ως γνωστόν – δεν σχεδίαζε να μεταβεί στην Ουάσιγκτον και ούτε άλλαξε τα σχέδιά του, για να συναντηθεί με τον κ. Σιλουάνοφ.
Το πότε θα διευθετηθεί η συνάντηση και τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στο κυπριακό πρόγραμμα, αν το θέμα δεν λήξει, απομένει να το δούμε. Πάντως στην εαρινή σύνοδο η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον ανώτερο διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας, Γιώργο Συρίχα και τον οικονομικό διευθυντή Χρηματοδοτήσεων και Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέα Τρόκκο. Οι οποίοι – όπως αντιλαμβάνεστε – δεν μπορούν να κάνουν πολιτικού επιπέδου επαφές, απλώς καταγράφουν.
Α.Ζ.
Η Σύνοδος
Τι αξία έχουν οι σύνοδο; Στην πραγματικότητα εκείνο που αξίζει είναι να δίνεις το παρών – ιδίως όταν είσαι χώρα που τους έχεις ανάγκη, όπως η Κύπρο – και να κλείνεις 3-4 καλές διμερείς συναντήσεις. Όπως σίγουρα θα ήταν η συνάντηση με τον Σιλουάνοφ. Ιδιαίτερα για τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, η παρουσία θα είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού δεν είναι γνωστός στα διεθνή φόρουμ και δεν πρόλαβε ακόμη να δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με ομολόγους του κι άλλους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες που βρίσκονται εκεί. Νομίζω μια ευκαιρία χάθηκε.
Πέραν τούτου, υπάρχει κι άλλη διάσταση. Η απουσία της Κύπρου δημιουργεί κενό το οποίο προσπαθούν με κάθε τρόπο και τις διασυνδέσεις της Τουρκίας να καλύψουν οι Τουρκοκύπριοι. Φέτος μόνο από τύχη δεν την πάθαμε, να έχουμε ως παρατηρητή στην Εαρινή Σύνοδο, τον «υπουργό Οικονομικών» του ψευδοκράτους. Κινούμενοι σιωπηλά οι Τούρκοι, επέλεξαν να ζητήσουν από την Παγκόσμια Τράπεζα καθεστώς παρατηρητή για τον «ψευδοϋπουργό», για να μην μπεί στην επίσημη κατάσταση. Κι αφού θα εγκρίνονταν η παρουσία του, ήξεραν αυτοί πώς να το εκμεταλλευτούν.
Ευτυχώς από σύμπτωση μαθεύτηκε, από Κύπριο που εργάζεται στο ΔΝΤ κι έγιναν οι κινήσεις από την εκτελεστική επιτροπή προς την Παγκόσμια Τράπεζα κι ο κ. «υπουργός κόπηκε».
Αυτά όμως δεν είναι θέματα που θα πρέπει να τα αφήνουμε στην τύχη. Νομίζω!
Α.Ζ.
Leave a Reply