Τα ίδια Παντελάκη μου
Γράφαμε κάποια πράγματα στη στήλη για τους Αθηναίους, ευχόμενοι να βρουν το δρόμο τους και να ξεπεράσουν τις διχόνοιες που στο τέλος διαλύουν τους συλλόγους. Δυστυχώς, πριν λαλήσει τρις, η ομάδα του παραιτηθέντος προέδρου «χτύπησε». Καταχώρησε διαφήμιση ανακοινώνοντας εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας και ένα γλέντι. Και υπογράφουν κανονικά ως πρόεδροι κλπ, αυτός κι η ομάδα του, ενώ έχουν όλοι τους παραιτηθεί, εξελέγη εφορευτική (η οποία βάση του καταστατικού έχει όλη την διαχειριστική ευθύνη) και προκηρύχθηκαν εκλογές.
Τραγικά πράγματα και μαζί ακατανόητα, τα οποία σίγουρα θα οξύνουν κι άλλο την ένταση. Τελικά, γιατί ορισμένοι γίνονται μέλη σε συλλόγους και πριν καλά-καλά δουλέψουν πιάνουν καρέκλες και σπέρνουν τη διχόνοια;
A.Z.
Γιατί θύμωσαν
Ο ομοσπονδιακός βουλευτής Νταν Μπάρτον, από την Ινδιάνα, που για πολλά χρόνια ηγείτο του τουρκικού λόμπι στο Κογκρέσο, κάποια στιγμή τελευταία, θέλετε επειδή παντρεύτηκε μιαν Αρμένισσα, θέλετε γιατί «ανένηψε», άρχισε να έρχεται στις εκδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και να υποστηρίζει ορισμένες θέσεις μας. Όλα αυτά, βέβαια, με το αζημίωτο, αφού και τα fundraisers του κάναμε κι όλα τα σχετικά.
Την περασμένη εβδομάδα, μαζί με άλλα μέλη του Κογκρέσου επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Εκανε και κάποιες δηλώσεις στη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια (προσωπικά δεν πολυκατάλαβα τι έλεγε για τις τουρκικές απειλές) κι όταν ήταν να φύγουν από το αεροδρόμιο (χρησιμοποίησαν το Παλιό της Λάρνακας, για κάποιο λόγο, αφού δεν ζήτησαν VIP), στον έλεγχο αφενός το ανιχνευτικό μηχάνημα εντόπισε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο κι αφετέρου όταν του ζητήθηκε σωματικός έλεγχος αρνήθηκε φωνάζοντας. Εγινε και το σχετικό επεισόδιο, στο οποίο παρενέβησαν κι οι υπόλοιποι βουλευτές που τον συνόδευαν, ενώ όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», παρενέβη μέλος της Αμερικάνικης πρεσβείας που συνόδευε την αντιπροσωπεία.
Το θέμα έφτασε στη διευθύντρια της Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ανδρούλα Χριστοδούλου, η οποία μετά από έντονη συζήτηση που είχε με τον κ. Μπέρτον, ο οποίος ήταν ανένδοτος και επέμενε καταφεύγοντας σε χαρακτηρισμούς, επέτρεψε την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από την Κύπρο χωρίς σωματικό έλεγχο, αλλά τονίζοντας τους πως φεύγουν με δική τους ευθύνη.
Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, ή της Ελλάδας, να εξαιρούνται ελέγχων οι βουλευτές. Μέχρι κι οι υπουργοί που έρχονται στην Αμερική, υποβάλλονται σε κανονικό έλεγχο, ως κοινοί θνητοί. Μόνη εξαίρεση οι αρχηγού κρατών και κυβερνήσεων.
Και βέβαια διαμαρτύρονται, οι άνθρωποι, αλλά τι να κάνουν, αφού έτσι επιβάλουν οι κανονισμοί, το δέχονται. Γιατί τώρα ο κ. Μπάρτον κι οι υπόλοιποι αρνήθηκαν κι έκαναν επεισόδιο, δεν το καταλαβαίνω. Μάλλον Κύπρος και Ελλάδα τους κακομαθαίνουν.
Προσωπικά δεν περιμένω να υπάρξει καμία αντίδραση και πολύ κακώς βέβαια, γιατί τέτοιους φίλους δεν τους θέλουμε. Ετσι κι αλλιώς ο κ. Μπάρτον μας την έχει στημένη. Νομίζω ότι του χρειάζεται ένα καλό ρεζίλεμα, με επιστολή προς το Κογκρέσο. Αλλά, ποιος θα το κάνει;
ΚΑΡ.ΦΙ.
Τουρκικά νταηλίκια
Όσοι δεν έχετε την τύχη να αποθαυμάσετε το πώς μετακινείται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, όταν επισκέπτεται την Αμερική, χάνετε. Συνοδευόμενος από μία κουστωδία συμβούλων, διπλωματών και ενόπλων φουσκωτών (μάλιστα, οι Τούρκοι σωματοφύλακες ανωτάτων αξιωματούχων της Άγκυρας, όπως και του Ισραήλ και κανά δύο άλλων χωρών, δικαιούνται να φέρουν όπλα στις ΗΠΑ), συνοδεία ανδρών της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, ο κ. Ερντογάν προελαύνει όπως οι … Γαλάτες του Αστερίξ εναντίον των Ρωμαίων. Ουαί κι αλίμονο σ’ όποιον βρεθεί στο διάβα τους.
Κάπως έτσι οι ήταν τα πράγματα και την προ περασμένη Παρασκευή, όταν η πολυμελής συνοδεία του κ. Ερντογάν, έτρεχε καθυστερημένη να προλάβει την ομιλία του Παλαιστινίου προέδρου, Αμπου Αμπας, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν λάθος δρόμο, τους εμπόδισαν οι φρουροί του ΟΗΕ, αλλά πού να καταλάβει από τέτοια ο … περιφερειακός πλανητάρχης Ταγίπ. «Βουράτε» διέταξε στους σωματοφύλακές του και το αποτέλεσμα, να γίνει διπλωματικό σούσουρο και να πάνε στο νοσοκομείο δύο φρουροί του ΟΗΕ, ο ένας με σπασμένα παΐδια κι η άλλη με μώλωπες στο πρόσωπο. «Οι «σκληροί» του Ερντογάν, αν και δήλωσαν ότι είχαν τραυματίες, δεν ζήτησαν περίθαλψη.
Μέχρι εδώ, όλα καλά κι όλα ωραία. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που τα παλικάρια του Ερντογάν έκαναν επεισόδια. Έλα όμως πως ο «Βεζύρης» ζήτησε εξελίξεις κι ως εκ θαύματος, μέσα σε δυόμιση ώρες, όλοι άρχισαν να του απολογούνται στον ΟΗΕ.
Πρώτος ο βοηθός γενικός γραμματέας Λυν Πάσκοε, που βρήκε τον Νταβούτογλου και ζήτησε συγγνώμη. Και στη συνέχεια, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας, συνοδευόμενος από συνεργάτες του επισκέφθηκε τον Ερντογάν στα γραφεία της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας (απέναντι από τον ΟΗΕ) και ζήτησαν συγγνώμη «για την παρεξήγηση».
Α.Ζ.
Κακές συνήθειες
Επίσημα, βέβαια, τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβεβαίωσαν ότι ζήτησαν συγγνώμη, παρότι οι Τούρκοι τους «κάρφωσαν». Έλα όμως που αγρίεψε όλο το προσωπικό ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας το γενικό γραμματέα ότι έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη και να τους «αδειάσει», χωρίς να διερευνηθούν οι συνθήκες του επεισοδίου;
«Πως είναι δυνατόν να ερευνήθηκαν οι συνθήκες του επεισοδίου μέσα σε δύο ώρες;», ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεζίρκι.
Όμως απάντηση καμία, πέραν του ότι «λύθηκε η παρεξήγηση που υπήρξε». Παράλληλα η Γραμματεία αρνήθηκε να επιτραπεί στον υπεύθυνο ασφαλείας του ΟΗΕ να μιλήσει στους δημοσιογράφους.
Πάντως, επειδή οι διαμαρτυρίες των φρουρών του ΟΗΕ, δεν σταμάτησαν, υποχρεώθηκε ο γενικός γραμματέας, να εκδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση, ευχαριστώντας δημόσια τους φρουρούς για την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οπότε, κι πίτα σωστή κι ο σκύλος χορτάτος.
Η ταπεινή γνώμη του Ιανού είναι πως ο φίλτατος Κορεάτης γενικός γραμματέας έγινε «ρόμπα». Αφού το θέμα ακόμη συζητείται μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δη των μονίμων.
Όσο για τον Ερντογάν, έτσι που έχουν πέραση οι απειλές και τα νταηλίκια του, πώς να μην αποθρασυνθεί;
A.Z.
Κάτι θυμίζει αυτός ο «δάκτυλος»
Παρά την απειρία και τη … σαντανοσύνη της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ, δεν έκανε μόνη της λάθος, όταν μίλησε για διαδικασία μεσολάβησης του ΟΗΕ, για τις κυπριακές έρευνες υδρογονανθράκων. Λάθη ήταν τα περί «διαμεσολάβησης», όταν αναφερόταν στις συνομιλίες, λάθος ήταν ότι δεν επανέλαβε τις υπόλοιπες γνωστές θέσεις για τις έρευνες. Όμως το άλλο, το διάβαζε από την οδηγία που είχε στο ντοσιέ της.
Αρα, ένοχος είναι αυτός που έγραψε την οδηγία κι αυτός δεν φαίνεται να ήταν ο Φίλιπ Γκόρντον, που ως «ανώτερος αξιωματούχος» διέπρεψε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη συνάντηση Κλίντον-Νταβούτογλου.
Κάποιοι ψιθύριζαν ότι την Τετάρτη είχε φτάσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηλεγράφημα από τη Λευκωσία για συνομιλία Ντάουνερ με αμερικανό διπλωμάτη εκεί, που αναφερόταν και στις προτάσεις του κ. Ερογλου για μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στο αέριο. Δεν είδα το τηλεγράφημα, αλλά έχω μιαν απορία: Ακόμη κι αν ζήτησε ο Ντάουνερ βοήθεια από τους αμερικανούς στο θέμα αυτό, ποιος λεβέντης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να τη δώσει άκριτα;
Κι αφού μιλάμε για την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, η απόφαση είναι η θέση του πρέσβη να καλυφθεί από διπλωμάτη καριέρας. Κι εδώ, δυστυχώς, υπάρχει «δυστοκία» φίλων.
Α.Ζ.
Leave a Reply