Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Photos: GANP/Dimitrios Panagos
Ενα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός είναι κάθε χρόνο για την περιοχή του Bay Ridge στο Μπρούκλυν το ελληνικό φεστιβάλ που διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η τοπική Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Τιμίου Σταυρού από την Πέμπτη 21 μέχρι και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.
Για ένα τετραήμερο, τμήμα της λεωφόρου Ridge, από τον περικαλλή ναό του Τιμίου Σταυρού μέχρι και το κτήριο του Ημερήσιου Σχολείου “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή”, πλημμύρισαν με γεύσεις και μουσικές από την Ελλάδα, ενώ βοηθούντος και του καλού καιρού, τα τραπέζια που είχαν στηθεί στην 85η οδό ήταν γεμάτα κάθε βράδυ από τους επισκέπτες του φεστιβάλ.
Δεκάδες ήταν οι εθελοντές που εργάστηκαν και φέτος, υπό την καθοδήγηση του κ. Χάρη Πατσάλη, με κέφι και ενθουσιασμό και αγάπη για την κοινότητά τους, στις ψησταριές, στην κουζίνα για την προετοιμασία και το σερβίρισμα των φαγητών, στον πάγκο με τα γλυκά, στο flea market, στην προώθηση των λαχείων ή βοηθώντας στους λουκουμάδες που με πολύ μεράκι ετοίμαζε η κ. Στέλλα Παναγάκου με καταγωγή από τη Σπάρτη.
Ειδικά στην κουζίνα, μια μικρή αλλά δυναμική ομάδα γυναικών ανέλαβε και φέτος να ετοιμάσει όλα τα μαγειρευτά φαγητά, τις τυρόπιτες, τις σπανακόπιτες, τις σαλάτες, και μάλιστα στη διάρκεια του φεστιβάλ. Το γενικό πρόσταγμα είχε η κ. Τίνα Νασοπούλου, με καταγωγή από την Κάρπαθο, και δίπλα της βρέθηκαν και πάλι οι κυρίες Στέιση Ανθούλη, Ειρήνη Παπαμιχαλάκη, Ελένη Κοτσίφη, Τζίνη Κοντοπυράκη και Μαρία Χαλκιά, ενώ σημαντική βοήθεια προσέφεραν οι κύριοι Αρης Στέλιαρος, Γιώργος Νεραντζάκης, Αντώνης Παπαθεοδώρου και Πανορμίτης. “Είμαστε μια φοβερή ομάδα, δουλεύουμε πάρα πολύ καλά μαζί, δεν μαλώνουμε, αγαπάμε την κοινότητά μας και θέλουμε να τη βοηθήσουμε. Ξεκινήσαμε μαζί πριν από πέντε χρόνια και συνεχίζουμε”, μας είπε η κ. Νασοπούλου.
“Ολα φτιάχνονται εδώ, όλα χειροποίητα, με αγάπη και νοικοκυροσύνη, όλα καθαρά. Το φαγητό μας είναι σπιτίσιο και λες ότι είναι φτιαγμένο από τα χέρια της γιαγιάς”, σημείωσε.
Ακόμη και οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου, Ημερήσιου και Απογευματινού, ήταν εκεί, προσφέροντας όχι μόνο τη δική τους βοήθεια αλλά και μια γεύση παράδοσης μέσα από τους δημοτικούς χορούς που παρουσίασαν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.
“Το φεστιβάλ είναι μια πραγματική ανάγκη για την κοινότητα οικονομικά, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ότι μαζευόμαστε σαν ενορία, σαν οικογένεια του Τιμίου Σταυρού. Οι εθελοντές μας εργάζονται σκληρά αλλά με αγάπη”, δήλωσε στη Greek News ο Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Μακρής, προϊστάμενος της κοινότητας τα τελευταία δέκα χρόνια.
“Στόχος μας είναι συνεχώς να κάνουμε το καθημερινό μας έργο. Πολλές φορές νομίζουμε ότι αν πετύχουμε το ένα και το άλλο θα έχουμε την επιτυχία. Είμαστε σαν μια οικογένεια. Ο στόχος της οικογένειας ποιος είναι; Να προοδεύει με την καθημερινή ζωή. Να είμαστε αγαπημένοι και τότε όλα πάνε καλά. Λοιπόν, δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε κάτι παραπάνω. Να υπάρχει αρμονία και αγάπη και τότε όλα γίνονται σιωπηλά και χωρίς έριδες και φασαρίες”, πρόσθεσε ο π. Γεράσιμος μιλώντας για τα έργα αγάπης που προσέφεραν οι ενορίτες.
Ηδη, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην οροφή του γυμναστηρίου, άνοιξαν δύο νέα παράθυρα στο γυναικωνίτη του ναού, έχει ξεκινήσει ερανική προσπάθεια για την αλλαγή της σκεπής, ενώ φέτος ήχησαν για πρώτη φορά και οι πέντε καμπάνες του.
Ηταν σχεδόν τρία χρόνια πριν όταν ο π. Γεράσιμος είπε στους ενορίτες του ότι το καμπαναριό του ναού που ανεγέρθηκε το 1966 χρειαζόταν καμπάνες. “Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο βρέθηκαν και οι δωρητές”, είπε με χαρά. Οι καμπάνες φτιάχτηκαν στη Γαλλία, “ο ήχος τους είναι πολύ καθαρός”, όπως ανέφερε, κόστισαν περίπου εξήντα χιλιάδες δολάρια, ενώ φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις της πρόσοψης του ναού καθώς και τα ονόματα των δωρητών.
“Το φεστιβάλ είναι το πρώτο fundraising της εκκλησίας μας. Πέρυσι πλησιάσαμε για πρώτη φορά τις εκατό χιλιάδες με την εργασία όλων και πιστεύουμε με το καλό να ξεπεράσουμε το ποσό αυτό φέτος”, δήλωσε στη Greek News ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Τιμίου Σταυρού, Δημήτρης Καλαμαράς, τονίζοντας πως όλα τα χρήματα “πάνε για τους καλούς σκοπούς της εκκλησίας μας. Εχουμε κάπου είκοσι διαφορετικά προγράμματα, προσκόπους, σχολεία, Χορωδία, νεολαία και θέλουμε όλοι να μένουν πιο κοντά στην εκκλησία μας.”
“Γίνεται με οικογενειακή αγάπη. Είμαστε μια μεγάλη κοινότητα, απλωμένη, αλλά στο ζήτημα του φεστιβάλ όλοι έρχονται κοντά και βοηθούν. Είναι μεγάλη θυσία για όλους αλλά γίνεται με αγάπη και για τις ανάγκες της εκκλησίας μας”, ανέφερε ο κ. Καλαμαράς.
Ιδιαίτερα υπογράμμισε τη βοήθεια του κ. Μιχάλη Παπαμιχάλη, ο οποίος εργάζεται, όπως είπε, εθελοντικά για όλα τα φεστιβάλ του Μπρούκλυν. “Είμαστε μια οικογένεια στο Μπρούκλυν, μπορεί να είμαστε τέσσερις ξεχωριστές κοινότητες, αλλά πιστεύουμε και το ζούμε αυτό, ότι είμαστε μια μεγάλη κοινότητα σαν μια οικογένεια που έχει τέσσερα παιδιά και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό”, είπε.
Η Φιλόπτωχος
Ακούραστες οι κυρίες της Φιλοπτώχου του Τιμίου Σταυρού αρχίζουν από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου να φτιάχνουν γλυκά, δίπλες, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά, καρυδόπιτα, ενώ τις ημέρες του φεστιβάλ αναλαμβάνουν και τους λουκουμάδες που γίνονται ανάρπαστοι ιδιαίτερα από τους ξένους επισκέπτες.
“Κάθε χρόνο τα έσοδα μόνο από τα γλυκά είναι γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες δολάρια και τα λεφτά αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στην εκκλησία. Ολες οι γυναίκες δουλεύουν με μεγάλη ευχαρίστηση για να βοηθήσουν την κοινότητα μας”, είπε στη Greek News η πρόεδρος Ελένη Ψαρρά, η οποία ετοιμάζεται να ηγηθεί άλλης μιας εξόρμησης αγάπης του δραστήριου αυτού τμήματος στην Ελλάδα για να προσφέρουν βοήθεια σε ιδρύματα και συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη.
Πρόκειται να αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη στις 27 Οκτωβρίου και το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει, όπως μας λέει η κ. Ψαρρά, επισκέψεις στη Ζαχάρω και τα χωριά της Ηλείας, δέκα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, στη σεισμόπληκτη Βρίσα της Λέσβου, στη Σπάρτη όπου θα προσφέρουν βοήθεια στο Ιδρυμα Ανιάτων και το γηροκομείο, όπως και στη Λήμνο, στο Βόλο όπου θα επισκεφθούν ένα ίδρυμα που βοηθά οικογένειες φυλακισμένων και στη Θεσσαλονίκη ένα ίδρυμα που βοηθά ανύπαντρες μητέρες.
“Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μας να προσφέρουμε κάτι στους συμπατριώτες μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Και κάθε φορά επιστρέφουμε από την Ελλάδα με μεγαλύτερο ζήλο και ενθουσιασμό για να συνεχίσουμε να βοηθάμε”, τόνισε η κ. Ψαρρά.
Leave a Reply