Λευκωσία.- (GreekNewsOnline, ΚΥΠΕ)
Με τη συμμετοχή και της Κύπρου δια του Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλειο Δημητριάδη πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα ψηφιακά το συνέδριο “11th Annual Capital Link Operational Excellence in Shipping – Best Industry Practices Forum”.

Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 17 ψηφιακές ενότητες, και 80 ομιλητές από την παγκόσμια ναυτιλία, συμμετείχαν στα πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεων. Η εισαγωγική ομιλία σχετικά με το ζήτημα της κρίσης των πληρωμάτων, ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αφορά Διεθνείς Οργανισμούς, Εθνικές νομοθεσίες, Ναυλωτές, Πλοιοκτήτες και άλλους, ειδικά και λόγω της πρόσφατης επιδημικής κρίσης στην Ινδία, πραγματοποιήθηκε από τον Κύπριο Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλειο Δημητριάδη.
Το Συνέδριο παρουσίασε την Επιχειρησιακή Αριστεία στον Τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών, και διερεύνησε τις Βέλτιστες Πρακτικές στη ναυτιλία, σε όλους τους σημαντικούς της τομείς, καθώς και τη Βιωσιμότητα.
Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος και ο βαθμός ετοιμότητας που διαθέτει για την αντιμετώπιση των χαρακτηριστικών της νέας εποχής που έρχεται, η μεταμόρφωση της ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της Covid-19 εποχής και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της διαχείρισης του στόλου.
Επιπλέον, συζητήθηκαν ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στην αποτελεσματικότητα και στην κερδοφορία, οι ανάγκες των πληρωμάτων και η κρίση των πληρωμάτων, ο ανθρώπινος παράγοντας επάνω στο πλοίο και η σπουδαιότητα της ευημερίας του πληρώματος. Επίσης συζητήθηκαν θέματα όπως η βαρύτητα της σωστής διαχείρισης της κυβερνοασφάλειας και οι συνέπειες από την έλλειψη της ασφαλούς διαχείρισης, καθώς και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η προσαρμογή της διαχείρισης του στόλου με στόχο τη συμμόρφωση με τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.
Κύριος Ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Kitack Lim, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ).
Η Εισαγωγική Ομιλία σχετικά με το ζήτημα της κρίσης των πληρωμάτων – ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αφορά Διεθνείς Οργανισμούς, Εθνικές νομοθεσίες, Ναυλωτές, Πλοιοκτήτες και άλλους, ειδικά και λόγω της πρόσφατης επιδημικής κρίσης στην Ινδία, πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, κ. Βασίλειο Δημητριάδη.
Ο Dr Grahaeme Henderson OBE, Senior Vice President, Shipping & Maritime – Shell International Trading and Shipping Company Limited, πραγματοποίησε την Κύρια Ομιλία σχετικά με ένα εξίσου πολύ σημαντικό ζήτημα: Την ασφάλεια για τους ναυτικούς, τα πλοία, τα εμπορεύματα και το περιβάλλον έτσι ώστε να επιτευχθεί στο μέλλον μηδενικός αριθμός ατυχημάτων.
Το Συνέδριο έκλεισε με τους Επικεφαλής των μεγαλύτερων Νηογνωμόνων, οι οποίοι μοιράστηκαν τις πολύτιμες γνώσεις τους σχετικά με τον σημαντικότατο και συμβουλευτικό ρόλο που διαδραματίζουν στη ναυτιλία, καθώς και την ανάγκη που υπάρχει για την αξιοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών που μπορούν να βοηθήσουν την αγορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αναφορικά με τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, την ασφάλεια των πλοίων, τις νέες τεχνολογίες, τη σωστή διαχείριση, τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και άλλα.
Η ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα παγκόσμιο κοινό και καθιστά αυτήν την προσέγγιση εξαιρετικά αποτελεσματική για όλους παράγοντες της ναυτιλίας. Διεξήχθησαν ψηφιακές συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΝΟΖΗ
Ο Πρόεδρος της Capital Link Νίκος Μπορνόζης, καλωσόρισε τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές στο “11th Annual Capital Link Operational Excellence in Shipping Forum”. Και συνέχισε δηλώνοντας: “Όπως δηλώνει ο τίτλος του, το Συνέδριο εστιάζει στις Βέλτιστες Πρακτικές του κλάδου σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ναυτιλίας και πως οι Βέλτιστες Πρακτικές λειτουργούν ως πλεονέκτημα. Και φέτος έχουμε μία πολύ περιεκτική ατζέντα με κορυφαίους παράγοντες της αγοράς στα πάνελ συζητήσεων και των παρουσιάσεων, και σε διάστημα δύο ημερών, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος μια σειρά από επίκαιρα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς, τους φορείς υποστήριξης και τους media partners, για τη συμβολή τους στη μεγάλη επιτυχία αυτού του Φόρουμ καθώς και την ομάδα της Capital Link για τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Κλείνοντας, θα ήθελα να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής στον κ. Kitack Lim, Γενικό Γραμματέα του International Maritime Organization (IMO), ο οποίος τιμά και το φετινό Συνέδριο με την παρουσία του, θα μας μεταδώσει την πολύτιμη γνώση του και θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου.”
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Η Κύπρος δεν είναι απλά μια ποιοτική σημαία και ένα ναυτιλιακό κέντρο, αλλά ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα με όραμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η διεύρυνση όλων των δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.
Ο κ. Δημητριάδης σχολίαζε την παρέμβαση του στο Capital Link 5ο Ετήσιο Φόρουμ για την Κυπριακή Ναυτιλία, που λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και στο οποίο ήταν ο κύριος ομιλητής.
Όπως είπε «στη δική μου παρέμβαση είχα αναφερθεί στο γεγονός ότι εδώ και σχεδόν 25-30 χρόνια, η Κύπρος εξελίσσεται συνεχώς στον τομέα της ναυτιλίας», υποδεικνύοντας ότι, ενώ προηγουμένως η Κύπρος παρουσιαζόταν ως μια ποιοτική σημαία και ένα ναυτιλιακό κέντρο «σήμερα προχωρούμε και λέμε ότι δεν είμαστε μόνο αυτό, αλλά είμαστε ένα ναυτιλιακό σύμπλεγμα με όραμα».
Ο κ. Βασιλιάδης αναφέρθηκε, στην παρέμβαση του στο Φόρουμ, στο στρατηγικό όραμα της Κύπρου, «γιατί θέλουμε να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της κυπριακής ναυτιλίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, γιατί πιστεύουμε ότι έχει πολλές δυνατότητες».
Επιπρόσθετα, είπε πως «είμαστε προληπτικοί στον τρόπο που αποφασίζουμε και απέναντι στις προκλήσεις να είμαστε ποιο ανθεκτικοί, ποιο ανταγωνιστικοί, ποιο ενεργοί και να πρωταγωνιστούμε σε θετικές αλλαγές στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή».
Ως Κύπρος, συνέχισε, νιώθουμε την ανάγκη να βελτιώσουμε την εικόνα της ναυτιλίας, τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο «γι αυτό, η όλη μας διαβούλευση για νέο στρατηγικό όραμα, δεν περιορίζεται μόνο στην αειφορία ή στην προσαρμοστικότητα, αλλά και στην εξωστρέφεια» υποδεικνύοντας ότι από αυτές τις λέξεις προέρχεται και το ακρωνύμιο SEA (Sustainable – Extrovert – Adaptable) του στρατηγικού οράματος για την κυπριακή ναυτιλία.
«Εισάγουμε τον όρο της εξωστρέφειας γιατί θέλουμε να επικοινωνήσουμε τη σωστή εικόνα για τον τομέα, θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά σε όσους ρυθμιστές αποφασίζουν παγκόσμια για τη ναυτιλία, θέλουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα στη ναυτιλία και στους ρυθμιστές, ειδικά για τα θέματα του πράσινου μετασχηματισμού», συμπλήρωσε.
Στόχος είναι, είπε ο Βασίλης Δημητριάδης, να αντιληφθούν οι ίδιοι οι ρυθμιστές τις ιδιαιτερότητες και το διεθνή χαρακτήρα της ναυτιλίας, αλλά να αντιληφθούμε κι εμείς την ανάγκη να συνεισφέρουμε στην κλιματική αλλαγή, έτσι που να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις που να είναι ρεαλιστικές, να μπορούν να εφαρμοστούν και παράλληλα, η ναυτιλία να διατηρήσει τον στρατηγικό της ρόλο, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Στην παρέμβαση του, ο κ.Δημητριάδης αναφέρθηκε και στις νέες πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου «όπως τα πράσινα κίνητρα που εξαγγείλαμε πρόσφατα, στην προσπάθεια μας να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του Υφυπουργείου μέσα από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και στη διαμόρφωση πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one stop shop)».
Υπογράμμισε ακόμη τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπρου στη διευκόλυνση αλλαγής πληρωμάτων και επαναπατρισμού ναυτικών κατά τις δύσκολες ώρες της πανδημίας, αλλά και την πρόταση της χώρας μας για παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού, που ήδη υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Ανακοίνωσε δε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει, το επόμενο διάστημα, να εμβολιάσει όλους τους ναυτικούς στα υπό κυπριακή σημαία πλοία ή ναυτικούς πλοίων που προσεγγίζουν το νησί και έχουν στενή σχέση με αυτό.
«Παίρνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία για τους ναυτικούς (social welfare for seafarers) ένα βήμα παρά πέρα και προχωρούμε, να εμβολιάσουμε τα πληρώματα, που θεωρούμε ότι είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μπορέσει να λειτουργήσει η ναυτιλία χωρίς προβλήματα», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο Βασίλης Δημητριάδης είπε ότι το συνέδριο ήταν μια καλή ευκαιρία για το Υφυπουργείο να κατατεθούν χρήσιμες απόψεις «οι οποίες θα εμβολιάσουν την εθνική μας στρατηγική».
Η ψηφιακή μορφή του συνεδρίου, που πλέον αποτελεί θεσμό, έγινε με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο, ενώ στόχος ήταν η ανάδειξη της Κύπρου ως κορυφαίου και αναπτυσσόμενου ναυτιλιακού κόμβου, με μία ισχυρή, ευέλικτη και αποτελεσματική ναυτιλιακή κοινότητα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις στις ναυτιλιακές, χρηματοπιστωτικές και κεφαλαιακές αγορές, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη διαχείριση του στόλου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος για συμμόρφωση με το νέο περιβαλλοντολογικό κανονιστικό πλαίσιο.
Leave a Reply