Στην Αθήνα φτάνει σήμερα το βράδυ ο διεθνής μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, έχοντας στο χαρτοφύλακά του τη νέα πρόταση για την διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Νίμιτς θα προεδρεύσει του νέου γύρου απευθείας συνομιλιών Ελλάδας – Σκοπίων, οι οποίες έχουν πλέον εισέλθει στην τελική τους φάση, με τα χρονικά περιθώρια να λιγοστεύουν, εν όψη της εξέτασης της υποψηφιότητας των Σκοπίων για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο διεθνής μεσολαβητής είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη χωριστές συναντήσεις με τους συνομιλητές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρώφ. Οι επαφές δεν ανακοινώθηκαν και οι δύο χώρες προσπάθησαν να τις κρατήσουν μυστικές η μία από την άλλη, θεωρώντας ότι οφείλονται στις προσωπικές σχέσεις των δύο συνομιλητών με τον κ. Νίμιτς.
Η επίσκεψη Νίμιτς αποτελεί και την ώρα της αλήθειας για το μέλλον των συνομιλιών, αλλά και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι, όσο και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις κι άλλους Αμερικανούς επίσημους (σελίδα 10).
Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν τον κ. Νίμιτς να επιδίδει στις δύο κυβερνήσεις πρόταση διπλής ονομασίας, δηλαδή, ένα όνομα που θα ισχύει για το εσωτερικό των Σκοπίων κι ένα που θα χρησιμοποιεί για τη συμμετοχή του στους διεθνείς οργανισμούς. Η πρόταση θα αφήνει στην ευχέρεια της κάθε χώρας να αναγνωρίζει διμερώς τα Σκόπια με όποιο από τα δύο ονόματα επιλέξει.
Επίσημα η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δέχεται τη χρήση μίας και μόνης σύνθετης ονομασίας για το κρατίδιο, τόσο για το εσωτερικό όσο και τις διεθνείς του σχέσεις. Ιδιαίτερη προτίμηση επιδεικνύεται στο όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Ωστόσο, ανώτατη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδεχθεί στο πλαίσιο της οριστικής διευθέτησης του προβλήματος, σύνθετη ονομασία, χωρίς να επιδοθεί «σε κυνήγι» των χωρών που θα αναγνωρίσουν διμερώς τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αλλη καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή συνέδεε την αποδοχή διπλής ονομασίας από την Ελλάδα με αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων.
Τα Σκόπια, πάντως, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τους Αμερικανούς, παραμένουν αδιάλλακτα κι εμμένουν στη διατήρηση του συνταγματικού τους ονόματος, αντιπροτείνοντας τη χρήση νέας ονομασίας μόνο για τις διμερείς τους σχέσεις με την Ελλάδα. Παράλληλα δηλώνουν έτοιμα να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους, που είχαν μετονομάσει πέρυσι σε «Μέγας Αλέξανδρος».
Οι Αμερικανοί από την άλλη, ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να αποδεχθούν την πρόταση Νίμιτς ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Μάθιου Μπράιζα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη GreekNews (σελίδα 12). Ανησυχούν από την πιθανότητα ελληνικού βέτο στο ΝΑΤΟ, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και μιλούν για «το κόστος» αυτής της ενέργειας, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπράιζα, «ουδείς απειλεί κανέναν».
Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων “Βέτσερ”, η οποία έγραψε την Παρασκευή ότι η πρόταση του ειδικού εκπροσώπου του γ.γ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, θα είναι “Λαϊκή Δημοκρατία ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας” (Demokratska Republika Makedonija – Ντεμοκράτσκα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια).
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην εφημερίδα μας, χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις πληροφορίες της εφημερίδας, ενώ το ίδιο ανέφερε στον ανταποκριτή της GreekNews, Λάμπρο Παπαντωνίου, λίγο πριν
αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε σχετικά ως μία τέτοια πρόταση δεν θα κάλυπτε ούτε στο ελάχιστο τις ελληνικές θέσεις, αφού το ζητούμενο είναι ο σαφής γεωγραφικός προσδιορισμός του κρατιδίου κι η διαφοροποίησή του από την ελληνική Μακεδονία, κι όχι ένα όνομα που απλά θα προσδιορίζει το πολιτειακό του σύστημα και θα δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση.
Leave a Reply