Συγκινητικές ιστορίες ελλήνων μεταναστών καταγράφονται μέσα από τα διηγήματα που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό διηγήματος του ΣΑΕ Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής
Η ιστορία ενός παιδιού που μετανάστευσε ή η νοσταλγία ενός ηλικιωμένου που ανατρέχει νοερά στα όσα έχει ζήσει, ενθυμούμενος την παιδική του ηλικία, τις στερήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος και το ταξίδι του με προορισμό τη μακρινή ήπειρο, όπως και άλλες πολλές συγκινητικές μαρτυρίες, συγκέντρωσε το ΣΑΕ, Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, μέσω του δεύτερου λογοτεχνικού διαγωνισμού, με θέμα «Αφηγήσεις ενός μετανάστη».
Από το σύνολο της κατάθεσης αναμνήσεων και αφηγήσεων, προβάλλει και η σύγκριση ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς και τρόπους ζωής, της Ελλάδας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ ξεδιπλώνεται ανάγλυφα η πολύπαθη και τραγική, κάποιες φορές, ζωή πολλών ελλήνων, μέσα από τα οδυνηρά συναισθήματα του αποχαιρετισμού, της ξενιτιάς, το νόστο για την πατρίδα, αλλά και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Από τις ιστορίες αυτές, μία ακόμα κατάθεση στην άγραφτη ιστορία του απόδημου Ελληνισμού, δεν λείπουν και οι ρομαντικές αφηγήσεις, όπως για παράδειγμα η «συνάντηση» με τον έρωτα στο ταξίδι με καράβι προς τη Βραζιλία, όπου παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις κακοτυχίες, ο ήρωας βρίσκει την ευτυχία και μαζί με την καλή του ζει το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, για το οποίο τόσο μόχθησαν.
Σε αυτό το ψηφιδωτό των Ελλήνων μεταναστών σε άλλες γεωγραφικές συντεταγμένες, σε άλλα μήκη και πλάτη, αναδεικνύεται η προσπάθεια του καθενός να κρατήσει την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τρέφοντας βαθειά και δυνατή αγάπη για τον τόπο του, παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής Νικηφόρος Νικολαίδης.
«Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η μεγάλη ανταπόκριση με διηγήματα από όλες σχεδόν τις χώρες της Περιφέρειάς μας, που συμβάλλουν στη συλλογή μαρτυριών για την παρουσία του ελληνισμού στις χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής», επισημαίνει ο κ. Νικολαίδης. «Πρόκειται για δημιουργικές ιστορίες ελλήνων ομογενών από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, τον Παναμά, το Περού και τη Χιλή, που μας δίνουν πάμπολλες πληροφορίες όχι μόνο για τις οικογένειες των μεταναστών, αλλά και για το ιστορικό πλαίσιο της Ελλάδας, από τα τέλη του 19ου έως το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα».
Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στον Constantino Comnnino από την Curitiba, Parana, Βραζιλία, για το διήγημα: Relatos de um descendiente de Gregos oriundos de terras longinquas. Δόθηκαν επίσης τρεις τιμητικές διακρίσεις στα διηγήματα Τambien confieso que he vivido του Demetrio Vavouli από τη Λίμα, του Περού, Um conto, dois contos του Miguel Antonio Zarvos, από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και Gianni mou του Ernesto Enrique Villias, από την Cοrdoba της Αργεντινής.
Leave a Reply