Λευκωσία.- ΚΥΠΕ
Δεν θα προηγηθεί δική του προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οζντίλ Ναμί πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη την ερχόμενη Τρίτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.
Δεν θα υπάρξει συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών διότι, όπως εξήγησε, «αυτά τα θέματα τα είχαμε συζητήσει την περασμένη φορά, όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα, είχαμε συζητήσει την ημερομηνία, και άλλα ζητήματα και δεν προκύπτει λόγος και ειδικά από όσα είπαμε ακροθιγώς στο Όσλο δεν κρίνουμε ότι θα πρέπει να αυξάνουμε τις προσδοκίες ή να ενθαρρύνουμε τις ανησυχίες κάνοντας μια επιπρόσθετη συνάντηση».
Όσον αφορά τη συνάντησή του στο Όσλο με τον κ. Ναμί, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι δεν ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου με τίτλο «Το δίκτυο των μεσολαβητών», όπου είχαν προσκληθεί και οι δύο. «Είναι φυσιολογικό όταν είσαι στον ίδιο χώρο και συνομιλείς για διάφορα θέματα να είναι και θέματα συζήτησης που θέλεις να συζητήσεις», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για την έκδοση ή μη κοινού ανακοινωθέντος μετά τη συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «ήταν και παλαιότερη σκέψη ότι δεν μπορεί να βγαίνει κοινό ανακοινωθέν, ειδικά όταν τα θέματα τρέχουν», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν και άλλες μεθοδολογίες εκτός από το κοινό ανακοινωθέν». Διευκρίνισε πάντως ότι το θέμα θα το χειριστούν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Υπάρχουν θέματα, πρόσθεσε, που οι δύο ηγέτες μπορεί να κρίνουν ότι θα συνεχισθεί η συζήτησή τους στην επόμενη συνάντηση, εφόσον ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση. «Μπορεί να συζητήσουν δυο-τρία θέματα σε βάθος και τα υπόλοιπα στην επόμενη συνάντηση ή να κάνουν μια εφ όλης της ύλης πρώτη τοποθέτηση, αξιολόγηση των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας και να συνεχίσουν στην επόμενη συνάντηση. Θα εξαρτηθεί από το τι θέλουν», πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.
Ερωτηθείς για τη στάση της τ/κ πλευράς όσον αφορά την «μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια», ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα της μιας κυριαρχίας είναι σχετικά εύκολο ενώ η μια ιθαγένεια είναι πιο δύσκολο θέμα, καθώς «αυτοί το παραπέμπουν στο σχέδιο Ανάν και εκεί η διατύπωση δεν μας ικανοποιεί».
Πάντως, αναμένεται τα εμπόδια να ξεπεραστούν, καθώς – όπως είπε ο κ. Ιακώβου – είναι πράγματα τα οποία οι Τ/κ έχουν ήδη αποδεχθεί.
«Ίσως επιμείνουν σε κάποιες διευκρινίσεις για την ιθαγένεια, αλλά ο έλεγχος των πολιτών της συνιστώσας πολιτείας θα ανήκει στη συνιστώσα πολιτεία, όπως αναφερόταν περίπου στο σχέδιο Ανάν», κατέληξε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΛΑΤ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό στην Κωνσταντινούπολη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επιδιώκει την αναβολή των συνομιλιών και ότι θέλει να αποφύγει, δια της πλαγίας οδού, όσα συμφώνησαν.
Όπως γράφει ο τ/κ Τύπος, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε «εκ του πονηρού» το Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου-Βρετανίας.
Πρόσθεσε ότι η χρονική στιγμή υπογραφής του Μνημονίου προκαλεί ερωτηματικά και την αποδίδει στην προσπάθεια της Βρετανίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ε/κ πλευρά με στόχο να μην θιγούν τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.
Αναφερόμενος στη δήθεν αναβολή που επιδιώκει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι ο κ. Χριστόφιας θέλει να δει τις εξελίξεις το 2009 και ανάλογα να πράξει.
Την ίδια στιγμή ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στοχεύει σε μια λύση που να βασίζεται στην ισότητα, γράφουν οι τ/κ εφημερίδες.
Ο κ. Σογιέρ μιλούσε στα κατεχόμενα κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων αγάλματος του
Ο τέως ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία επειδή «η ε/κ πλευρά επιδιώκει την κυριαρχία του συνόλου της Κύπρου και λόγω της αδιάλλακτης στάσης της», σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.
Μιλώντας σε 63 νέους της Οργάνωσης Νεολαίας του τουρκικού κόσμου, είπε πως «είναι δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία, αν παραδοθούμε και θυσιάσουμε τα πάντα».
Ισχυρίστηκε ότι από το 1963 μέχρι το 1983 οι Τ/κ περίμεναν μια κάποια λύση αλλά το 1983 ίδρυσαν το ψευδοκράτος επειδή «οι Ε/κ κινήθηκαν και πάλι για την κυριαρχία της νήσου», όπως είπε.
Νέοι από 30 χώρες βρίσκονται στα κατεχόμενα για το τακτικό ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν σήμερα το βράδυ με τους ομιλητές να φέρουν την εθνική ενδυμασία της χώρας τους.
Leave a Reply