Νέα Υόρκη.- (GreekNewsOnline)
Στο ερώτημα εάν η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει την τουριστική βιομηχανία για τα καλά, επιχειρεί να απαντήσει δημοσίευμα των Financial Times που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Daniel Dombey, Alice Hancock (Eleni Varvitsioti από την Αθήνα).
Καθώς η νότια Ευρώπη ετοιμάζεται για την μετά-την-πανδημία εποχή στον τουρισμό, κάποιες χώρες, απογοητευμένες από την πτώση του τουρισμού, προσβλέπουν στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για να κινηθούν μακριά από την μαζική τουριστική βιομηχανία. Κερδίζει έδαφος η υπόθεση ότι η τουριστική βιομηχανία μετατοπίζει το ενδιαφέρον της από την ποσότητα στην ποιότητα πραγματοποιώντας στροφή στον πιο επικερδή τουρισμό για πελάτες υψηλών εισοδημάτων, την ώρα που το ΗΒ θέτει νέους κανόνες για τα ταξίδια αυτή την εβδομάδα και η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδια για άνοιγμα της αγοράς από τον επόμενο μήνα. Η στροφή αυτή των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου συντελείται, καθώς εντείνονται οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του μαζικού μοντέλου της τουριστικής αγοράς. Κάποιες χρησιμοποιούν πόρους από το κονδύλι των €750 δις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ από την Πανδημία, για να στηρίξουν αυτή τη στροφή.
“Μετακινούμαστε από το μοντέλο ‘όσο περισσότεροι τουρίστες τόσο το καλύτερο’ σε ένα μοντέλο υψηλότερων δαπανών, περισσότερων διανυκτερεύσεων και τουριστών καλύτερης ποιότητας”, λέει η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας Reyes Maroto. Μολονότι κανείς δεν προτείνει την άμεση εξάλειψη του τουρισμού της παραλίας – ο οποίος κυμαίνεται από πακέτα που τα συμπεριλαμβάνουν όλα σε μεγάλα παραλιακά ξενοδοχεία έως ανεξάρτητες διαμονές σε βίλες ή σε άλλους τύπους διαμονής – η βιομηχανία ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο ότι η μετά- Covid ανάπτυξη είναι πιθανό να προέλθει από αλλού.
Η Ελλάδα, την οποία αγαπούν πολλοί Βορειοευρωπαίοι, επανεξετάζει επίσης τον μαζικό τουρισμό της. Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης λέει ότι η Αθήνα δεν ενθαρρύνει πλέον την επένδυση σε παραδοσιακές διακοπές παραλίας “επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι ένα μοντέλο που μπορεί να συνεχίσει ανεπηρέαστο”. Αναμένει ότι η ζήτηση των πελατών για λιγότερο πολυσύχναστα ταξίδια θα επιμείνει για δύο έως τέσσερα χρόνια, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα δίνει “μεγαλύτερη προσοχή” σε θέματα υγείας και ασφάλειας για “τουλάχιστον μια γενιά”. Επισημαίνει ότι η αγορά πολυτελείας ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι ο τουρισμός μαζικής αγοράς, προσθέτοντας ότι “σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει και το 2019”. Παρά την έμφαση της βιομηχανίας στον τουρισμό πολυτελείας, τόσο το ΗΒ όσο και η ΕΕ ετοιμάζονται για μία επιστροφή μεγάλης κλίμακας στα διασυνοριακά ταξίδια στην Ευρώπη. Η έξαρση των αριθμών στις κρατήσεις για προορισμούς που έχουν δηλώσει ότι θα υποδεχθούν τουρίστες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση για ήλιο, θάλασσα και διακοπές στις αμμουδιές, ιδιαίτερα από Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες.
Το πρακτορείο ταξιδιωτικών πακέτων και αεροπορική εταιρεία Jet2 λέει ότι οι κρατήσεις έχουν εκτιναχθεί στο τριπλάσιο, αφότου η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία ανακοίνωσαν τον Μάρτιο σχέδια ανοίγματος για το καλοκαίρι. Άλλοι παράγοντες θα παίξουν επίσης μεγάλο ρόλο στον προσδιορισμό της κλίμακας που θα έχει ο τουρισμός φέτος. Ο ένας είναι επιδημιολογικός. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία χαλαρώνουν τώρα όλες τους περιορισμούς για τον Covid. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων, πράγμα που ήδη συμβαίνει στη Γαλλία. Νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως τα στελέχη που πρωτοεμφανίστηκαν σε Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική, αποτελούν μία επίμονη απειλή. Δεν υπάρχει επίσης εγγύηση ότι οι προσεγγίσεις ΕΕ και το ΗΒ θα αμβλύνουν τις ανησυχίες για τα ταξίδια.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν προειδοποιήσει για ένα “καλοκαίρι χάους”, καθώς διάφορες κυβερνήσεις εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες, πριν από οποιοδήποτε νέο σύστημα της ΕΕ, από την ετοιμότητα της Ελλάδας να αποδεχθεί έντυπη απόδειξη εμβολιασμού μέχρι την επιμονή της Πορτογαλίας για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό με έναν κωδικό QR. Υψηλόβαθμο στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας του ΗΒ λέει ότι έχει δεχτεί προειδοποίηση από υπαλλήλους στις υπηρεσίες στα σύνορα ότι εάν η ταξιδιωτική κίνηση σημειώσει άνοδο, οι χρόνοι αναμονής στα μεγάλα αεροδρόμια – οι οποίοι ήδη φθάνουν τις έξι ώρες σε κάποιες περιπτώσεις – θα μπορούσαν να είναι πολύ μακρύτεροι εξαιτίας του ελέγχου των εγγράφων. [Pandemic offers Europe’s tourism industry the chance of an upgrade]
NY TIMES
Εκτενές άρθρο για τη σπουδή της Ελλάδας να ανοίξει τον τουρισμό και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει, φέρει τον τίτλο «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο: το ρίσκο ανοίγματος της Ελλάδας» και υπότιτλο «Χαλαρώνοντας τους περιορισμούς, η χώρα -που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δολάρια των τουριστών- προέτρεξε του ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ για υποδοχή τουριστών εκτός της Ένωσης». (…) «Καλωσορίζουμε μια κοινή θέση για την επανέναρξη του τουρισμού στην ΕΕ. Αυτό που τονίζουμε είναι ότι πρέπει να γίνει τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε σε μια συνέντευξή του ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. (…) Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι αν και οι περιορισμοί τύπου ‘lockdown’ θα έχουν αρθεί μέχρι τις 14 Μαΐου -ημερομηνία του πλήρους ανοίγματος- ωστόσο θα εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως αραιότερα τοποθετημένα τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες παραλίας, χρήση μάσκας σε κάποιους δρόμους και σε Μουσεία περιλαμβανομένου του Εθνικού Αρχαιολογικού που θα ανοίξουν την 15η Μαΐου (αυτό της Ακρόπολης, ήδη έχει ανοίξει). Η προστασία των Ελλήνων από τον κορονοϊό αποτελεί προτεραιότητα, τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού, καθώς επίσης και η προστασία τους από τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης, με δεδομένο ότι η Ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2 % το 2020, επειδή τα εισοδήματα από τον τουρισμό κυμάνθηκαν στο 25% του προηγούμενου έτους (2019).
BLOOMBERG
Στους προορισμούς στους οποίους μπορούν να πετάξουν οι Αμερικανοί χωρίς καραντίνα ή άλλους περιορισμούς αναφέρεται άρθρο του πρακτορείου Bloomberg. Οι αεροπορικές εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης έχουν προσθέσει πτήσεις προς προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Οι κρατήσεις προς Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 50% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, καθώς υπογράφονται συμφωνίες με χώρες που έχουν εξελιγμένα προγράμματα εμβολιασμών και θεωρούνται ασφαλείς.
Leave a Reply