Νέα Υόρκη.- Του Πανίκου Παναγιώτου/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος
Όλο το φάσμα των θεμάτων ασφάλειας, διεθνούς εγκλήματος και τρομοκρατίας συζήτησε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και τους επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η οικονομική και πολιτική σταθερότητα πάνε μαζί με την ασφάλεια».
Αναφερόμενος συνοπτικά στις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε την «ικανοποίηση» της αμερικανικής πλευράς για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας των δύο χωρών.
«Ήταν ένα ταξίδι σύντομο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, «με συναντήσεις σε πέντε μέρες, σε διαφορετικές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκινώντας από την Ουάσιγκτον, όπου είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον ομόλογό μου, τον Έρικ Χόλντερ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στο κομμάτι της τρομοκρατίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες και μου ζήτησε να μεταβιβάσω τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό. Συζητήσαμε, επίσης, θέματα ασφάλειας και πού μπορούν να συνεργαστούν (περαιτέρω) οι δύο χώρες».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (DNI), Τζέιμς Κλάπερ, σημειώνοντας ότι «μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήταν αυτός που προΐστατο όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και συζητήσαμε το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα είμαστε ένας εταίρος που θα προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή, όπως το κάνουμε, και όχι αποσταθεροποίηση, που σημαίνει ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Αυτά πάνε μαζί με την ασφάλεια».
Για τη συνάντησή του με τον διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, τόνισε ότι «είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τους ξένους μαχητές, ένα θέμα το οποίο εκείνοι θεωρούν ως μείζον για την περιοχή, των εξτρεμιστών τζιχαντιστών. Τον διαβεβαιώσαμε, και το γνώριζε άλλωστε και ο ίδιος από τις υπηρεσίες του, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ούτε μικροί, ούτε πιο μεγάλοι, ούτε μεσαίοι θύλακες τέτοιοι. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται έλεγχος αυτών που περνούν από την Ευρώπη προς άλλες χώρες και αντιστρόφως. Η συνεργασία υπάρχει εμπράκτως. Εμείς είμαστε σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολιτική μας, η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη. Και βέβαια, περιμένουμε και ζήτησα και βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιηθεί και θα πάρει σάρκα και οστά στο άμεσο χρονικό διάστημα».
Ακολούθως, ο κ. Κικίλιας μιλώντας για τη συνάντησή του με τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ανέφερε ότι «συζητήσαμε για αστυνομικά θέματα, κυρίως για ζητήματα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και την εφαρμογή CyberKid και CyberAlert. Στην Αμερική πιστεύουν, και σωστά κατά τη γνώμη μου, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εξελισσόμενου παγκόσμιου εγκλήματος διακινείται πλέον μέσα από το διαδίκτυο. Άλλωστε, μια μικρή δημοσιογραφική έρευνα το αποδεικνύει. Μπορείς να βρεις μέσα σε τρία λεπτά πώς θα φτιάξεις μια βόμβα ή πώς να συνδεθείς με τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Είναι συγκλονιστικό να το σκεφτεί κανείς. Και τού εξήγησα ότι εμείς (στην Ελλάδα) είμαστε αρκετά βήματα μπροστά στο συγκεκριμένο θέμα και ότι ειδικά για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έχουμε διαδικτυακή πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι έχουμε μπει μέσα στα ελληνικά σχολεία και ότι προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα σ’ ένα καινούριο κόσμο που ανοίγεται, να βάλουμε κανόνες ασφαλείας ώστε οι γονείς, τα παιδιά και οι δάσκαλοι να αισθάνονται ασφαλείς».
Τέλος, πρόσθεσε ότι είχε συνάντηση με τη συντονίστρια σε θέματα αντιτρομοκρατίας, την πρέσβειρα Τίνα Καϊντανάου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «όπου συζητήσαμε το θέμα του PNR. Θυμίζω», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ότι «είναι το αίτημα των ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ισχύσει στις πτήσεις, σε σχέση με την ασφάλεια, η δυνατότητα να ελέγχεται κάποιος, που αγοράζει ένα αεροπορικό εισιτήριο και θέλει να ταξιδέψει, ποιοι ήταν οι προηγούμενοι προορισμοί του και η προέλευσή του. Αυτό αντίκειται, όπως ακούγεται, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρ’ όλα αυτά, επειδή εξελίσσεται το παγκόσμιο έγκλημα θα γίνει μια προσπάθεια συγκερασμού των δυο και νομίζω ότι ωριμάζει αυτή η “συνθήκη” στην Ευρώπη. Επίσης, συναντήθηκα και με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο που έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας, παγκόσμιας τρομοκρατίας, Συρίας και Μέσης Ανατολής».
Εκτός από τις συναντήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε σε Ουάσιγκτον, Σικάγο, Βοστόνη και Νέα Υόρκη με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μεγάλη η χαρά που συνομιλήσαμε με εκπροσώπους πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων που ήρθαν εδώ, που γεννήθηκαν εδώ και στηρίζουν την ελληνική κοινότητα, το Πατριαρχείο, τις δράσεις μας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν και να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι η ελληνική κυβέρνηση και η μητέρα Ελλάδα είναι δίπλα και τους αγκαλιάζει. Και εγώ το προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία και από οποιαδήποτε ιδιότητα».
ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Την Παρασκευή ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα της Ομογένειας και της Ελλάδας. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, συνεργάτες του κ. Κικίλια, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Νίκος Παπακωνσταντίνου.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κικίλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά για μένα, στην ολοκλήρωση του ταξιδιού μου στην Αμερική, να έχω και να έχουμε την τιμή ως αντιπροσωπεία, να μας δεχθεί ο Σεβασμιότατος, τον οποίο αγαπάμε, τιμούμε και το έργο του είναι αναγνωρισμένο στην Αμερική και στην Ελλάδα. Εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε τα ελληνικά επιχειρήματα, τα ελληνικά συμφέροντα, την πατρίδα μας ανά τον κόσμο και τι μεγαλύτερο παράδειγμα υπάρχει απ’ αυτό που ο Σεβασμιότατος παρουσιάζει εδώ. Πήραμε την ευλογία του και τις ευχές του. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Συζητήσαμε και για αστυνομικά θέματα, γιατί ο Σεβασμιότατος έχει πλήρη γνώση και αγάπη για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, κάτι που είναι άκρως εντυπωσιακό. Τον ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά και ζητάμε και τις ευχές του για το ταξίδι της επιστροφής».
Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή δεχθήκαμε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής τον εξοχότατο υπουργό Δημόσιας Τάξης και τη συνοδεία του. Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και πάρα πολύ άμεση συζήτηση. Ήταν μια ανθρώπινη επικοινωνία, έστω σε σύντομο χρόνο, αλλά με δυνατότητα να θίξουμε ουσιαστικά θέματα. Για μια ακόμη φορά, του εξέφρασα την πολύ μεγάλη εκτίμηση την οποία τρέφουμε προς τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της τάξεως και ασφαλείας στην Ελλάδα. Τα σώματα ασφαλείας έχουν αυτό το ρόλο σε εποχή ειρήνης, το οποίο σημαίνει ότι είναι οι άνθρωποι σε πλήρη, απόλυτη εγρήγορση ανά παν λεπτό του εικοσιτετραώρου, κάτι που δεν το έχουν τα άλλα επαγγέλματα. Ιδιαιτέρως, λοιπόν, εκτιμούμε αυτό τον ανθρώπινο κόπο, αυτή την εξαιρετική προσφορά, η οποία πολλές φορές εμπλέκει και θέματα αμέσου κινδύνου και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει προκαλέσει και θανάτους, εν υπηρεσία και εν ώρα καθήκοντος. Και γι’ αυτό το λόγο, στο πρόσωπο του εξοχότατου κ. Υπουργού έχουμε έναν αντιπρόσωπο αυτών των ευγενών σωμάτων, είτε αστυνομίας, είτε πυροσβεστικής ή άλλες δημόσιας τάξεως αρχές. Του ευχόμεθα καλή επιστροφή. Είχαμε την χαρά να ακούσουμε ότι ήταν πολύ καλό, πολύ καρποφόρο το ταξίδι του εδώ και οι συναντήσεις που είχε και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως υπουργός, ο οποίος όντος θα μεριμνά και θα έχει την ευτυχία να βλέπει την τάξη και την ασφάλεια να επικρατεί στην χώρα μας, στην Ελλάδα».
ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ
Το Kέντρο Aντιμετώπισης Eκτάκτων Aναγκών (911 Emergency Centre) στο Σικάγο επισκέφθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, όπου ενημερώθηκε για τον επιχειρησιακό συντονισμό των υπηρεσιών ασφάλειας της πόλης και για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων.
Στη συνέχεια, κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Πόλη των Ανέμων, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας με ελληνικής καταγωγής ανώτερους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα τάξης και ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» όπως, μεταξύ άλλων, οι τρόποι ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και του σεβασμού του πολίτη προς τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και οι τρόποι «ηθικής υποστήριξης» του έμψυχου δυναμικού των Υπηρεσιών Ασφαλείας από την Πολιτεία.
Ακολούθως, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε το Art Institute του Σικάγου, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση: «Ουρανός και Γη. Η Τέχνη του Βυζαντίου από τις ελληνικές συλλογές».
Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και το Σικάγο, ο κ. Κικίλιας μετέβη στη Βοστόνη, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Fletcher School/Tufts University, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Leave a Reply