Αθήνα
Σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, «βλέποντας» γκρίζα σημεία στο «κούρεμα», τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη αναφοράς στο πώς θα έρθει η ανάκαμψη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από το να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάκαμψη, γεγονός που απαιτεί αλλαγή πολιτικής.
«Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση. Αλλά μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Και όπως φαίνεται, καμιά αναφορά δεν γίνεται σε Ανάκαμψη. Άρα το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται.»
Για την απόφαση των Βρυξελλών επισήμανε ότι η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισ. διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επίσης, κατά τον κ. Σαμαρά, δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά, ούτε είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες.
Παράλληλα εξέφρασε ανησυχίες για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι οφείλει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που «έσωσε τη χώρα»: Όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, το Μάιο του 2010, όταν αποφασιζόταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, τον περασμένο Μάρτιο, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούλιο και όταν έκλεινε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
«Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κόμπαζε ότι ‘έβαλε πάτο στο βαρέλι’. Και ότι διασφάλιζε τότε, τη βιωσιμότητα του χρέους.
» Και τώρα πανηγυρίζει που πέτυχε ‘κούρεμα’ του χρέους, αυτό ακριβώς που ως πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο.»
Ξεκαθάρισε ότι ουδείς έχει δικαίωμα να παραδώσει την εθνική κυριαρχία: «Σε κανένα και με οποιοδήποτε τρόπο».
Τέλος, επανέλαβε ότι η ΝΔ θα εξακολουθήσει να λέει «όχι» στο λάθος, να στηρίζει οτιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
«Όσοι, επομένως, πανηγυρίζουν πως θα φέρουν την Ελλάδα του 2020 πίσω στο 2009, να σοβαρευτούν. Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυάγιου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε.»
ΚΚΕ
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες μετά τη συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.
«Δεν βρίσκω κατάλληλα λόγια να τα χαρακτηρίσω. Είχε το θράσος να πει ότι ο ελληνικός λαός συμφωνεί με τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι δεν χαρίστηκε τίποτα στη χώρα.
Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπανδρέου ότι «προσπαθεί να κοροϊδέψει τον λαό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αποκοιμηθεί με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν για το λαό ένα εφαλτήριο και «να τσακίσει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία».
Αναφερόμενη στις εξελίξεις που δρομολογούν για το μέλλον της ΕΕ οι τελευταίες αποφάσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι βαθαίνει ο ανταγωνισμός εντός της Ένωσης με διαμόρφωση δύο πόλων, που συμφωνούν μεταξύ τους μόνο για να τσακίσουν τους λαούς.
Φυγόκεντρες δυνάμεις θα υπάρχουν, είπε η κ. Παπαρήγα και προέβλεπε ότι σε λίγα χρόνια η ΕΕ δεν θα είναι όπως είναι τώρα.
Και με την αναθεώρηση του συμφώνου του ευρώ, μπορεί να προβλέψουν πολύ πιο εύκολες διαδικασίες για την εκδίωξη από την ευρωζώνη.
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η χθεσινή απόφαση είναι «ελεγχόμενη πτώχευση που κατά τη γνώμη μας μπορεί να εξελιχθεί και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση, παίρνοντας υπόψη ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί σε πιο βαθιά κρίση και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για να έχει την άμεση ετοιμότητα της αντεπίθεσης, όπως εμείς συνηθίζουμε να λέμε και βεβαίως το εννοούμε».
Για τις τράπεζες είπε ότι οι θα χρηματοδοτηθούν με 30 δισ. ευρώ, ενδεχομένως από το παράθυρο να πάρουν και άλλα.
Το ότι θα μεγαλώσει η κρατική παρέμβαση δεν λέει τίποτα, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Και 100% να ήταν οι τράπεζες στο κράτος την ίδια πολιτική θα είχαν απέναντι στον λαό, αλλά, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός πια σαφέστατα, η μερική κρατικοποίηση θα οδηγήσει στην εξυγίανση των τραπεζών. Τα σπασμένα του κουρέματος θα τα πληρώσει ο λαός και τα μερίδια των τραπεζών θα δοθούν σε τράπεζες χωρών της ΕΕ και ενδεχομένως όχι».
ΛΑΟΣ
«Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι γι’ αυτά που αποδέχθηκαν, είναι πολύ περισσότεροι επικίνδυνοι με τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξαπολύοντας μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Παρέπεμψε στο 1983 και την υπογραφή για τις αμερικανικές βάσεις και υποστήριξε πως «ενώ υπέγραφαν την παραμονή των αμερικανικών βάσεων, ζητωκραύγαζαν ‘οι βάσεις έφυγαν, ο αγώνας δικαιώνεται’. Τώρα τι δικαιώνεται;» αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η θεσμοποίηση της ταπείνωσης».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του χαρακτηρίζοντάς τους είτε «ανυποψίαστους», είτε «πολιτικά δόλιους».
«Ο πρωθυπουργός και η παρέα του ή είναι ανυποψίαστοι ή κάτι πολύ χειρότερο. Πολιτικά δόλιοι» είπε χαρακτηριστικά.
ΣΥΡΙΖΑ
Αρνητικές εξελίξεις για τους πολίτες βλέπει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμφωνία για «κούρεμα» 50% του χρέους.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου, παντελώς απούσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προσπαθεί τώρα να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα επί δύο χρόνια ξόρκιζε ως κόλαση. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι όλες της οι επιλογές ήταν εγκληματικές και μας οδήγησαν τελικά στην ουσιαστική χρεοκοπία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα μπαίνει σε εθνική περιπέτεια με χρέος στο 115% του ΑΕΠ: «Στην καλύτερη περίπτωση θα μας βγάλουν φτωχούς, διαλυμένους, ταπεινωμένους με χρέος 120%. Ποιος να τους εμπιστευτεί πως θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους;»
Τέλος, εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δεν οδηγούν στην ανάπτυξη, καθώς βασίζονται σε λάθος συνταγή.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι είναι αναγκαία η διαγραφή του χρέους για υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, αλλά είναι δώρον-άδωρον αν πρόκειται να συνεχιστεί μια πολιτική ύφεσης και κοινωνικής κατεδάφισης.
Leave a Reply