Νέα Υόρκη.- Πιστός στο ραντεβού του με τους πελάτες της εταιρείας ΕΤΚΟ στη Βόρεια Αμερική, ο πρόεδρός της Αντώνης Χατζηπαύλου βρέθηκε την περασμένη στη Νέα Υόρκη για να δει από κοντά πως προωθούνται τα κρασιά της εταιρείας και να παρευρεθεί σε εκδήλωση οινογνωσίας, που διοργανώθηκε από το Κυπρο-αμερικανικό και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η φετινή παρουσία του κ. Χατζηπαύλου συμπίπτει και με την έναρξη της ευρωπαϊκής καμπάνιας προβολής των κυπριακών κρασιών στην Αμερική, τον Καναδά, την Ρωσία και την Αυστραλία.
Η Greek News είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Χατζηπαύλου για τις επενδύσεις της ΕΤΚΟ στην Ελλάδα, τις νέες ποικιλίες κρασιών στην Κύπρο και τις προσπάθειες προβολής τους στις ΗΠΑ.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ. Ποιός ο σκοπός της επίσκεψής σας στις ΗΠΑ;
Ap. Ερχομαι μιά φορά το χρόνο κι αν όχι εγώ, κάποιος άλλο μέλος της οικογένειας. Αρχή και επιδίωξή μας είναι μία φορά το χρόνο να βλέπουμε τους πελάτες μας ανά το παγκόσμιο. Κι αυτή την εποχή του χρόνου συνήθως επισκεπτόμαστε τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης. Ιδιαίτερα φέτος υπάρχει μία άλλη προσπάθεια στην Αμερική μέσω της Ε.Ε.. Και οι τέσσερις οινοβιομηχανίες της Κύπρου έχουμε κερδίσει ένα συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προβολή των οινικών προϊόντων σε τρίτες χώρες. Το όλο κονδύλιο ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ θα δαπανηθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, τη Ρωσία και την Αυστραλία. Τα έτη 2008-2009 θα οργανωθεί μία καμπάνια στην Αμερική και στον Καναδά με υπεύθυνο το Ντένη Δρουσιώτη. Ήδη, τα χρήματα άρχισαν να έρχονται και τα προγράμματα ετοιμάζονται. Υπάρχει σημαντικός αριθμός εκδηλώσεων οινογνωσίας αλλά και άλλες προσπάθειες τις οποίες θα ανακοινώσουμε και θα προβάλλουμε μόλις είμαστε έτοιμοι.
Ερ. Η εταιρεία ΕΤΚΟ της οικογένειας Χατζηπαύλου έκανε σειρά ανοιγμάτων στην Ελλάδα, ενώ είσαστε από τους πρώτους στην Κύπρο που είδατε την ανάγκη εισαγωγής νέων ποικιλιών αμπελιών στην Κύπρο. Ποιά τα αποτελέσματα της συντονισμένης αυτής προσπάθειάς σας;
Απ. Από το 199ο-2000 αγοράσαμε στην Ελλάδα μία βιομηχανία που είχε κλείσει, την πρώην Νασιάκου, και την μετονομάσαμε σε εταιρεία Ολυμπος Ελλάς ΑΒΕΕ. Στην περιοχή αυτή της Ελλάδας, στην Πελοπόννησο, υπάρχουν δύο ποικιλίες που είναι γνωστές και διεθνώς, σʼ Ευρώπη κι Αμερική. Το μοσχοφίλερο – που είναι λευκό κρασί – και το Αγιοργίτικο της περιοχής της Νεμέας που είναι κόκκινο.
Η προσπάθειά μας αυτή έχει πετύχει. Η ποιότητα των παραχθησομένων προϊόντων είναι θαυμάσια, γνωστή και ζητείται από παντού. Ελπίζω, επειδή έχει γίνει καλή δουλειά, τα προϊόντα αυτά θα συνεχίσουν να προωθούνται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Αμερική. Στις ΗΠΑ ήδη γίνεται πολλή καλή δουλειά μέσω των αντιπροσώπων μας, Wonderful Ethnics και διανέμονται τα κρασιά μας σε πολλά outlets, είτε εστιατόρια, ή ποτοπωλεία κλπ.
Ερ. Οι κυπριακές ποικιλίες;
Απ. Αν εξαιρέσεις το ξυνιστέρι, το οποίο μπορεί να αποδώσει ένα πολύ καλό κρασί, το μαύρο – μία ποικιλία που ευδοκιμούσε στην Κύπρο από αρχαιοτάτων χρόνων – είναι καλό κυρίως για χύμα κρασιά. Όπως στο παρελθόν συνέβαινε με το cherry που παρήγαμε σε μεγάλες ποσότητες, ή κρασιά ανάμειξης.
Ανακαλύπτονται όμως πάλι κάποιες ποικιλίες που ήταν υπνώτουσες μέχρι τώρα, όπως το μαραθεύτικο, το οποίο αποδίδει εξαιρετικής ποιότητας κόκκινο κρασί, κι άλλες μικρότερες, όπως το σπούρτικο (λευκό). Με τη νέα τεχνολογία που εφαρμόζουμε πλέον στην Κύπρο αναδεικνύουμε αυτές τις μικρές ποικιλίες, σε μικρές ποσότητες, μέσω των λεγόμενων οινοποιείων μπουτίκ, όπου μπορείς να αποδώσεις καλό κρασί, σε καλή τιμή αλλά σε μικρές ποσότητες.
Ερ. Η τιμή του ευρώ προκαλεί κάποια ανακούφιση…
Απ. Είναι φυσικό επακόλουθο. Όλες οι οικονομικές αναταράξεις επηρεάζουν, όμως τα ανεβοκατεβάσματα δεν είναι ασυνήθιστο πράγμα. Θα υπάρξει πιστεύω μία περίοδος στασιμότητα, που θα επηρεάσει τις εξαγωγές, ευελπιστούμε όμως για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Ερ. Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσει η καμπάνια της Ε.Ε.;
Απ. Ασφαλώς, αφού θα γίνουν ακόμη πιο γνωστά τα κυπριακά κρασιά στην αμερικανική αγορά. Παρόμοιο πρόγραμμα γίνεται κι από ελληνικής πλευράς. Ηδη 4-5 οινοποιοί της περιοχής έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε. να προωθήσουμε με τον ίδιο τρόπο τα προϊόντα μας στην αμερικανική αγορά.
Ερ. Η οικογένεια Χατζηπαύλου έχει συμπληρώσει πολλές γενιές παράδοσης στο κρασί και συνεχίζει.
Απ. Είμαστε στο χώρο αυτό από το 1844. Δεν είμαι βέβαια τόσο μεγάλος. Εγώ ανήκω στην πέμπτη γενιά, ο γιος μου η έκτη κι ο εγγονός μου η έβδομη. Άρα, υπάρχει ακόμη συνέχεια.
Leave a Reply