Μελβούρνη.- Στο Βιετνάμ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και χθες, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Το ταξίδι προς το Ανόι έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς κατά τη διάρκεια της πτήσης εκδηλώθηκε ισχυρή καταιγίδα.
Ο κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Αυστραλία με τελευταίο του σταθμό το Ντάργουϊν, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους ομογενείς, οι οποίοι σε ποσοστό 70% κατάγονται από την Κάλυμνο.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την επίσκεψη, και κυρίως από την εικόνα που έδωσε ο πρωθυπουργός στην προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία στο στάδιο, που πολλοί την χαρακτήρισαν «πρόβα τζενεράλε» εν όψει πιθανής εκλογικής αναμέτρησης το Φθινόπωρο.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», στην πολιτική συνήθως δεν έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις στην πράξη πώς λειτουργεί μια προεκλογική εκστρατεία. Κατά κάποιον τρόπο λοιπόν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αυστραλία είχε αυτήν τη χρησιμότητα· έγινε μια πετυχημένη «πρόβα τζενεράλε» για την προεκλογική εκστρατεία του φθινοπώρου.
Αυτή η πτυχή έγινε εμφανής σε όλες τις εκδηλώσεις, και περισσότερο από παντού στη μεγάλη συγκέντρωση 15.000 ομογενών στη Μελβούρνη, η οποία είχε τέτοιο παλμό ώστε να προκαλέσει την αποστροφή του κ. Καραμανλή:«Με την παρουσία σας εδώ δείχνετε ότι οι αποστάσεις και οι ωκεανοί δεν μπορούν να μας χωρίσουν».
Βεβαίως η «πρόβα» έγινε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες: Οι ομογενείς της Αυστραλίας, που δεν είχαν δει ποτέ Έλληνα πρωθυπουργό στα μέρη τους, ήθελαν να ανταποδώσουν την τιμή με απίστευτο ενθουσιασμό. Στο Μαξίμου γνωρίζουν όμως ότι στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις ελληνικές πόλεις δεν μπορούν ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης να υπολογίζουν με «αυστραλιανό κλίμα».
Επίσης να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την ανθρώπινη εικόνα του πρωθυπουργού, η οποία είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα, και να αξιοποιήσουν την απήχηση που έχει στους πολίτες η σύζυγος του πρωθυπουργού, η κ. Νατάσα Καραμανλή. Είναι ενδεικτικό ότι 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μολ της οδού Ιτον, στο Οκλεϊ, τη μεγαλύτερη ελληνική συνοικία της Μελβούρνης, επειδή θα περπατούσε εκεί ο κ. Καραμανλής με τη σύζυγό του.
«Μη μας ξεχάσετε τώρα που θα πάτε πίσω. Αργήσατε να έρθετε, αλλά σημασία έχει ότι τώρα είσαστε εδώ», τους έλεγαν.
ΣΤΟ ΝΤΑΡΓΟΥΙΝ
Οι ομογενείς του Ντάργουιν υποδέχτηκαν θερμά τον πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με την πολιτειακή πρωθυπουργό και σε σύντομη ομιλία του ανέφερε: «Η επίσκεψή μου σε αυτή την όμορφη πόλη σηματοδοτεί τη λήξη μιας πολύ επιτυχημένης επίσκεψης στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και να συναντηθούμε με τις ελληνοαυστραλιανές κοινότητες».
Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον ελληνισμό της Αυστραλίας και πρόσθεσε: «Θέλω να βεβαιώσω ότι φεύγοντας νιώθω ακόμα πιο περήφανος και πιο αισιόδοξος για τους απανταχού Έλληνες». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ελληνική συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην Αυστραλία σημειώνοντας ότι συνεισφέρουν στην οικονομική, κοινωνική, ακόμα και στην πολιτική ζωή στη βόρεια επικράτεια της Αυστραλίας.
Οι πρώτοι Έλληνες από την Κάλυμνο και το Καστελόριζο έφτασαν στο Ντάργουιν στις αρχές του 20ού αιώνα, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι στις αρχές του 21ου καταξιωμένοι Ελληνοαυστραλοί υπηρέτησαν σε υψηλά πολιτικά αξιώματα και μάλιστα στη θέση του κυβερνήτη και υπουργών στην τοπική κυβέρνηση.
«Όλα αυτά τιμούν την Ελλάδα στη μεγάλη και φίλη χώρα που σας φιλοξενεί και μας κάνουν περήφανους για όλους σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο δεσμός ανάμεσα στη σύγχρονη Ελλάδα και τις βόρειες περιοχές της Αυστραλίας δυναμώνει από γενιά σε γενιά. Το γεγονός ότι η Κάλυμνος είχε αδελφοποιηθεί με το Ντάργουιν από το 1982 έχει συμβολική, αλλά και πρακτική σημασία. Είναι μια σταθερή βάση φιλίας και συνεργασίας που ενδυναμώνεται συνεχώς» ανέφερε κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ
Εντυπωσιακή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πρωθυπουργό χιλιάδες ομογενείς σε κλειστό στάδιο στη Μελβούρνη, όπου το επικοινωνιακό περιβάλλον που είχε οργανωθεί, ήταν έντονα προεκλογικό. Ο Κώστας Καραμανλής εντυπωσιασμένος από τον παλμό των ομογενών είπε ότι «σήμερα εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Σήμερα εδώ στη Μελβούρνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παντού». Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του έστειλε και πάλι αυστηρά μηνύματα σε Σκόπια και Άγκυρα.
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την γείτονα χώρα «να επιδείξουν περισσότερη ειλικρίνεια στη σχέση τους με την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλουν να αποδείξουν, ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε πνεύμα ευρωπαϊκό, όσον αφορά την επίλυση των διαφορών. Ότι ενστερνίζονται έμπρακτα τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Οφείλουν να εγκαταλείψουν ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας. Να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη στάση τους και να καλύψουν το δικό τους κομμάτι της απόστασης, στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».
Όσον αφορά στην Τουρκία ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας» και πρόσθεσε: «Καταστήσαμε σαφές, ότι για μας η πλήρης προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημαίνει και την πλήρη ένταξή της. Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά. Μια Τουρκία που δεν θα εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις, αλλά θα σέβεται όλους τους γείτονές της… Και αυτό αφορά τη στάση της τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και απέναντι στην Κύπρο».
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο «Άγιοι Ανάργυροι» στη Μελβούρνη, στο οποίο φοιτούν περίπου 750 παιδιά Ελληνικής καταγωγής. Ο κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Θόδωρο Κασσίμη, ενημερώθηκε από τους καθηγητές για τα προγράμματα και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους μαθητές. Ο κ. Καραμανλής σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ενισχύσει τους δεσμούς της νέας γενιάς των ομογενών με την Ελλάδα με ειδικά προγράμματα, προγράμματα κατάρτισης δασκάλων και προγράμματα φιλοξενίας παιδιών στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε στο Όκλεϊ το Εμπορικό Κέντρο, όπου βρίσκονται πολλά καταστήματα ιδιοκτησίας ομογενών και αντάλλαξε χειραψίες με χιλιάδες ομογενείς, που είχαν συγκεντρωθεί και τον περίμεναν. Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη της Βικτόρια Ντέιβιντ ντε Κρέτσερ και τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό Στιβ Μπρακς και συζήτησαν για την ομογένεια, την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Leave a Reply