Δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκου Παπανικολάου για το συνέδριο της ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ
Λευκωσία.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του συνεδρίου εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, ο οποίος σε δηλώσεις του στη GreekNews αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ στις 5 Σεπτεμβρίου.
“Το πρώτιστο θέμα ήταν το Κυπριακό πρόβλημα, με το οποίο ασχολήθηκε τόσο το συνέδριο της ΠΟΜΑΚ αλλά περισσότερο πιο λεπτομερώς και διεξοδικά το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Είχαμε μια πολύ καλή ενημέρωση τόσο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, την υπουργό Εξωτερικών, αλλά και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πηγαίνουμε πίσω στις χώρες, στις παροικίες που ζούμε με καινούργια πληροφόρηση, με καινούργια επιχειρήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, με στόχους τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους”, τόνισε ο κ. Παπανικολάου.
Πέραν του Κυπριακού προβλήματος, σημείωσε, συζητήσαμε και θέματα – προβλήματα τα οποία απασχολούν τόσο τις κατά τόπους παροικίες όσο και απόδημους οι οποίοι επαναπατρίζονται εδώ στην Κύπρο. Βεβαίως, είπε ο κ. Παπανικολάου, τα προβλήματα αυτά είναι κάπως ξεχωριστά σε κάθε παροικία, όμως μπήκαν οι εισηγήσεις της κάθε Ομοσπονδίας και με τα ψηφίσματα και τις εισηγήσεις μας προς την Υπηρεσία Αποδήμων προσπαθούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα.
«Εντείνουμε την προσπάθειά μας για διαφώτιση στις χώρες όπου ζούμε για το Κυπριακό και για την παρούσα φάση του Κυπριακού προβλήματος, όπου πιστεύουμε τώρα ότι τώρα τελικά με τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 5 Σεπτεμβρίου», επισήμανε ο κ. Παπανικολάου. «Ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα σπάσει το αδιέξοδο για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι επιτροπές να δουλεύουν για την προετοιμασία συνομιλιών για συνολική λύση του προβλήματος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο.Α και συνέχισε : «Θα κρατήσουμε ενήμερους τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις χώρες όπου ζούμε, αλλά θα εντείνουμε και τις προσπάθειές μας για άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις των χωρών που ζούμε για να εμπλακούν περισσότερο και να μπορέσουμε να δούμε μια καινούργια προσπάθεια πάνω σε μια καινούργια βάση για το Κυπριακό».
Σε ερώτηση για το αν η διεθνής Κοινότητα είναι ενημερωμένη σε ικανοποιητικό βαθμό για το Κυπριακό και τι κλίμα επικρατεί σήμερα στον κόσμο για τον αγώνα των Κυπρίων ο κ. Παπανικολάου απάντησε:
«Το κλίμα οπωσδήποτε είναι πολύ καλύτερο από ότι ήταν την περίοδο αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Πιστεύω ότι τα κέντρα αποφάσεως είναι αρκετά ενημερωμένα, όμως χρειάζεται να γίνει πάρα πολύ δουλειά στα κοινοβούλια, σε βουλευτές, γερουσιαστές των διαφόρων χωρών και ακόμη περισσότερη δουλειά στην κοινή γνώμη των χωρών που ζούμε. Εάν μιλήσουμε για την Αμερική, πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του μέσου Αμερικανού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για το θέμα της Κύπρου. Αυτό είναι κάτι το οποίο λειτουργεί αρνητικά διότι πάρα πολλές φορές η κοινή γνώμη μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην απόφαση των κυβερνήσεων για θέματα πολιτικής».
Ερωτηθείς για τη συνεργασία των οργανώσεων των αποδήμων με τη γενέτειρα Κύπρο και την κυπριακή κυβέρνηση, τόνισε:
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλή θέση, οι επαφές και οι συνεννοήσεις και η συνεργασία είναι επί καθημερινής βάσεως. Αυτό πιστεύω είναι από τα λιγότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διότι τουλάχιστον από πλευράς κυπριακής ομοσπονδίας και κυπριακής παροικίας Αμερικής υπάρχει μια άριστη συνεργασία. Είναι μια καθημερινή επαφή και ανταλλαγή απόψεων και νομίζω ότι τουλάχιστον πάνω σʼ αυτό το θέμα είμαστε σε πολύ καλή θέση».
Αναφερόμενος τέλος στη συμμετοχή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής στο συνέδριο ο κ. Παπανικολάου είπε:
«Στα συνέδρια αυτά η συμμετοχή δεν είναι θέμα μαζικών αριθμών διότι υπάρχει περιορισμός αντιπροσώπων όπου η κάθε παροικία σύμφωνα με την πληθυσμιακή της κατάσταση μπορεί να έχει εδώ. Από πλευράς ΗΠΑ έχουμε το μάξιμουμ του αριθμού που μπορούμε να έχουμε. Είναι παρόντες και πιστεύω ότι η συμμετοχή τουλάχιστον η δική μας ήταν πάρα πολύ καλή».
Leave a Reply