Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Επειτα από δύο εβδομάδων θετικές παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα κι άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του προς την Ανγκελα Μέρκελ και την ηγεσία της Ε.Ε. να βρουν συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είχαμε και την πρώτη θετική αντίδραση Ελληνοαμερικανών πολιτικών, σε συμπαράσταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Τρία ελληνικής καταγωγής δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου τονίζουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι «είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της μακρόχρονης συμμάχου και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους όπου είναι δυνατόν, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα νέο δρόμο προς την οικονομική ευημερία».
Την επιστολή υπογράφουν η Ντίνα Τάιτους από τη Νεβάδα, η Νίκη Τσόνγκας από τη Μασαχουσέτη κι ο Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ. Στη βουλή συμμετέχει ακόμη ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, που δεν συνυπέγραψε.
Οι τρεις Ελληνοαμερικανικοί βουλευτές και μέλη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής, δηλώνουν ενθαρρυμένοι από τα σχόλια του προέδρου Ομπάμα, «για να βοηθηθεί η σύμμαχός μας Ελλάδας και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μία νέα, φιλοαναπτυξιακή στρατηγική». Και επαναλαμβάνει την πρόσφατη δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι «δεν μπορείς να στύβεις χώρες που βρίσκονται στο μέσω ύφεσης», όπως και το ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν θα φέρει ανάπτυξη στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες».
«Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα, περισσότερο ισοζυγισμένη προσέγγιση να βοηθηθεί βραχυχρόνια η Ελλάδα και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη συνολικά».
Οι δημοκρατικοί ομογενείς βουλευτές σημειώνουν τις μακροχρόνιες συμμαχικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τις κοινές αξίες της ελευθερίας και δημοκρατίας που μοιράζονται, ενώ τονίζει πως «είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να δούμε την Ελλάδα να επιτυγχάνει. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη την καθιστά σημαντική εταίρο για την εμπλοκή και το διάλογο με τη Μέση Ανατολή, την Βόριο και την Υποσαχάρεια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία».
Καταλήγοντας, αφού επισημαίνει ότι «δεν είναι προς όφελος κανενός αν η Ελλάδα αποτύχει και αποχωρήσει από την Ε.Ε.», καλεί τον αμερικανό πρόεδρο με τον ηγετικό ρόλο να συνεχίσει να βοηθά τις πλευρές να εστιαστούν στα κοινά τους συμφέροντα «και να διασφαλίσουν πως η Ευρώπη κι η Ελλάδα θα προχωρήσουν μαζί σε δρόμο ισχύος και σταθερότητας».
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ HALC
Στις αρχές της εβδομάδας, η ομογενειακή οργάνωση «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας» (HALC) ξεκίνησε εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών, κάτω από επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία τον καλούν ¨να συνεχίσει να εκφράζει δημόσια την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και να ασκήσει την επιρροή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, επισημαίνοντας ένα νέο δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη ως σύνολο, αυτόν που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον σεβασμό».
«Ο Ελληνικός λαός έχει επειγόντως ανάγκη τη συνεχή σας υποστήριξη, για βοήθεια που θα ανακουφίζει
τον πόνο τους. Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν στενή δημοκρατικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και αποφασιστικοί υποστηρικτές των κοινών μας αξιών εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Μέχρι στιγμής 8.00 άτομα έχουν υπογράψει την επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο.
Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους οι ΗΠΑ
Οι αμερικανοί συνεχίζουν την κλιμάκωση των παρεμβάσεών τους προς όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο της επίτευξη συμβιβασμού στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου να καλεί όλα τα μέρη να αφήσουν κατά μέρος τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός.
Όπως αναφέρει σχετική δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, για την τηλεφωνική συνομιλία του Τζακ Λιου με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή, σ’ αυτή συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Ο υπουργός Λιού είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτή προχωρά να σχηματίσει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Λιού κάλεσε όλα τα μέρη να αφήσουν κατά μέρος τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της έχουν εισέλθει σε τεχνικές συζητήσεις και σημείωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου».
Ήταν η δεύτερη παρέμβαση της Ουάσιγκτον την ίδιαν ημέρα, στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – Ευρωζώνης, μετά την τοποθέτηση της συμβούλου του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας, Caroline Atkinson, η οποία μιλώντας στο Ινστιτούτο Chatham House του Λονδίνου, υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβιβαστούν περαιτέρω ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
«Είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Πόσο περισσότερο η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη; », είπε η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.
Η κ Άτκινσον είπε ότι «ο Λευκός Οίκος είναι ανακουφισμένος γιατί οι δύο πλευρές αρχίζουν να οπισθοχωρούν από το χείλος του γκρεμού», μια δήλωση που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού που κάλεσε όλες τις πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους της ρητορικής τους.
«Πιστεύουμε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της Ευρώπης γενικότερα, να επεξεργαστούν η Ελλάδα και οι πιστωτές της μια συμβιβαστική λύση, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να αναπτυχθεί στη ζώνη του ευρώ», είπε η αμερικανίδα αξιωματούχος.
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση για την τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, το Σάββατο, είπε πως «συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές της να συνεργασθούν εποικοδομητικά.
«Ο κ. Κέρι σημείωσε επίσης τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης για τη μακροπρόθεσμη οικονομική δύναμη της Ελλάδας», είπε ο αξιωματούχος..
Επίσης ανέφερε πως με τον κ. Κοτζιά ο Τζον Κέρι συζήτησε τη συνεχιζόμενη βία στην Ουκρανία και υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του πακέτου μέτρων αυτής της εβδομάδας στο Μινσκ, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός και τα πρωτόκολλα συμφωνιών της 5ης και της 14ης Σεπτεμβρίου 2014».
Leave a Reply