Νέα Υόρκη.- Της Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Πανηγυρικά και παρουσία της προέδρου της κομητείας του Νάσο (Nassau County Executive), Laura Curran, τιμήθηκε την Κυριακή 28 Μαρτίου η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής Β’ Νηστειών (Γρηγορίου Παλαμά), ιερουργούντων του ιερατικώς προϊσταμένου της κοινότητας, π. Χριστοφόρου Κωνσταντινίδη, του π. Κωνσταντίνου Ursache και του διακόνου Ματθαίου Κάκη, εψάλη η Δοξολογία που συνετέθη ειδικά για την 200η επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και ακολούθησε σύντομο εορταστικό πρόγραμμα από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο.
Η Laura Curran
“Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ και να γιορτάζω μαζί σας την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας”, είπε η πρόεδρος της κομητείας του Νάσο, Laura Curran, επιδίδοντας τιμητική διακήρυξη για την 200η επέτειο καθώς εύφημο μνεία για τον Καθεδρικό του Λονγκ Αϊλαντ -που δεν μπόρεσε να γιορτάσει λόγω της πανδημίας τα 75 του χρόνια- στον π. Χριστοφόρο και τη νέα πρόεδρο, Φραν Lutfy.
“Είναι ένα μικρό δείγμα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης εκ μέρους των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων της κομητείας του Nassau”, πρόσθεσε.
“Η Επανάσταση ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια και χρειάστηκαν εννέα χρόνια για τη νίκη. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι η ανεξαρτησία και η ελευθερία είναι σπάνια αγαθά στην ανθρώπινη ιστορία και έρχονται με κάποιο τίμημα, αλλά το αξίζουν απόλυτα. Και είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία πάντα”, τόνισε.
Η κ. Curran ευχαρίστησε την οικογένεια του Αγίου Παύλου για τη θερμή υποδοχή και δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένη από τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό με τα μοναδικά ψηφιδωτά του. “Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι εδώ. Είναι πανέμορφος”, είπε.
Εντυπωσιασμένη όμως δήλωσε και από το πώς κατάφερε η κοινότητα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της πανδημίας και να βγει δυνατή απ’αυτήν, ενώ εξήρε το έργο που επιτελείται στο Ελληνικό Σχολείο, λέγοντας πως μπορεί να μη μιλά η ίδια άπταιστα Ελληνικά αλλά κατάλαβε ότι η προφορά των παιδιών ήταν τέλεια.
Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην κομητεία του Nassau, – στα όρια της οποίας βρίσκονται εφτά Ελληνορθόδοξες κοινότητες. “Είτε είναι στον επιχειρηματικό ή το νομικό/δικαστικό χώρο, τον οικονομικό ή τον ιατρικό/φαρμακευτικό. Οπου και αν είναι, οι Ελληνοαμερικανοί κάνουν πραγματικά την κομητεία μας καλύτερη”, είπε.
Ο π. Χριστοφόρος καλωσόρισε την κ. Curran λέγοντας πως η παρουσία της προσέδωσε ιδιαίτερη τιμή στην κοινότητα και μαζί καλωσόρισε και τον Τζορτζ Πάππας, Δήμαρχο του Village of Atlantic Beach (Town of Hempstead), με πληθυσμό περίπου δύο χιλιάδες κατοίκους, στη νότια ακτή του Λονγκ Αϊλαντ, και τον Τζέιμς Versocki, νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο του Sea Cliff Village (Town of Oyster Bay), στη βόρεια ακτή του νησιού, με πληθυσμό περίπου πέντε χιλιάδες κατοίκους, ενορίτες και οι δύο του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ.
Η γιορτή
Ρίγη ενθουσιασμού και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε η είσοδος της Ελληνικής Σημαίας στο Ναό από τέσσερις βρακοφόρους νέους, οι οποίοι με τον ηχηρό βηματισμό τους, τράβηξαν πάνω τους όλα τα βλέμματα. Πρόκειται για το νεοσύστατο Ευζωνικό Τάγμα το οποίο αποτελείται από αποφοίτους του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου υπό την καθοδήγηση του διευθυντή Θεμάτων Ελληνισμού του τοπικού Τμήματος της AHEPA, πρώην στρατιωτικού, Χρήστου Βρετζάκη.
Στη δημιουργία του συνέβαλαν επίσης ο γραμματέας της κοινότητας, Νικόλας Κοντολέων, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διαδικτυακής μετάδοσης, καθώς και η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, Μαίρη Βλογιανίτη, η οποία είχε την ευθύνη του εορταστικού προγράμματος.
Στις γυναίκες της Επανάστασης του 1821 αφιέρωσε τη σύντομη ομιλία του ο κ. Χρήστος Βρετζάκης, με αφορμή και τον εορτασμό του Μαρτίου ως Μήνα Ιστορίας των Γυναικών, κάνοντας αναφορά στις ηρωίδες Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους και τονίζοντας τον καταλυτικό ρόλο των Ελληνίδων στον αγώνα για την ελευθερία.
Ακολούθως, οι μαθήτριες Ιουλία Μακρινού, Μαρίνα Ιωάννου και Θάλεια Κοντολέων και οι μαθητές Ελευθέριος Βρετζάκης, Πέτρος Βρετζάκης, Ιωάννης Τσιούλιας και Χάρης Λαγωνικός παρουσίασαν το χρονικό του 1821 και η διευθύντρια Μαίρη Βλογιανίτη μίλησε για την εθνική επέτειο. Την ομιλία της ανέγνωσε στα Αγγλικά η μαθήτρια Αρτεμις Βλογιανίτη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες τα κείμενα που ανέγνωσαν τα παιδιά ήταν στα Ελληνικά και υπήρχε η μετάφρασή τους στο πρόγραμμα της γιορτής.
Leave a Reply