Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Την Παρασκευή 24 Απριλίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σε νόμο των ΗΠΑ το τέταρτο κατά σειρά οικονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 484 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου (310 δισεκατομμύρια) πρόκειται να διατεθεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας για δύο μήνες την μισθοδοσία του προσωπικού τους.
Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πακέτο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού το πρώτο – ύψους 349 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο στις αρχές Απριλίου, εξαντλήθηκε αμέσως. Χαρακτηριστικά μόλις το 24% των αιτήσεων της Νέας Υόρκης ικανοποιήθηκε, ενώ υπήρξαν καταγγελίες πως εκμεταλλευόμενες παράθυρα του νόμου, κάποιες μεγάλες αλυσίδες, με χιλιάδες υπαλλήλους – το όριο ήταν 500 υπάλληλοι – κατόρθωσαν να πάρουν δάνειο, το οποίο αν τηρηθούν οι όροι παροχής του μπορεί να χαριστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των δικαιούχων ήταν και Εκκλησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής εγκρίθηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια.
ΝΑΝΣΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Οι αιτήσεις γίνονται μέσω των τραπεζών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας. Καθώς ήδη ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος, οι εμπειρίες του πρώτου ήταν σε πολλές περιπτώσεις τραυματικέςς, τόσο σε όσους επιχείρησαν να εξασφαλίσουν την οικονομική ένεση σωτηρίας, όσο και για τα στελέχη των τραπεζών.
«Δεν υπήρχε καμία οδηγία για το ποιοι έχουν προτεραιότητα για το δάνειο. Ακόμη και στο διάστημα που είχαν εξαντληθεί τα χρήματα, η Διεύθυνση Μικρών Επιχειρήσεων (SBA) δεν έδινε αριθμό επιβεβαίωσης της αίτησης», δήλωσε στη Greek News η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου.
«Αυτό δημιουργεί μεγάλη σύγχυση σε όλες τις τράπεζες που έχουν άδειας να δίδουν αυτά τα δάνεια. Όσο κι αν προσπαθούμε αντιμετωπίζουμε δυσκολίες».
Η κ. Παπαϊωάννου είπε πως ακόμη κι αν βάλουν σωστά τα αριθμητικά δεδομένα στην αίτηση, κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποσό που θα του εγκριθεί.
«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και εφαρμόστηκε αμέσως, χωρίς προετοιμασία, ενώ στην πρώτη φάση άλλαξαν αρκετές φορές τις ερωτήσεις της αίτησης. Ο κόσμος νομίζει ότι το δάνειο PPP Loan (Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας) θα χαριστεί. Όμως σε όλες τις αιτήσεις το λεκτικό αναφέρει ότι «το δάνειο ίσως χαριστεί».
Η κ. Παπαϊωάννου είπε πως κατά την εκτίμησή της, η SBA θα λάβει υπόψη το μέγεθος της εταιρείας, τον αριθμό τον υπαλλήλων που κράτησε, τους φόρους που καταβάλει.
«Δεν ξέρω ακριβώς τις παραμέτρους που έχουν τεθεί για να χαριστεί το δάνειο», είπε η πρόεδρος της Atlantic Bank.
Καθώς η Atlantic Bank ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των 14 τραπεζών της NYCB, οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται απευθείας από τη διεύθυνση δανείων της μητρικής τράπεζας.
«Υπάρχει άμεση ανταπόκριση στην εξυπηρέτηση. Οι αιτήσεις προωθούνται αμέσως, υπάρχουν άμεσες επικοινωνίες με την SBA και ενημέρωση των πελατών. Όμως μόλις υπογραφεί ο νόμος, ο όγκος της δουλειάς θα είναι τεράστιος. Τα παιδιά δουλεύουν πιο πολύ από ό,τι πριν την κρίση και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων».
Αρκετά από τα υποκαταστήματα της Atlantic Bank έχουν κλείσει και το προσωπικό στηρίζει όσα λειτουργούν. Ενώ σε άλλα το προσωπικό εργάζεται και οι πελάτες περιμένουν στην πόρτα για να εξυπηρετηθούν.
Η ίδια πηγαίνει εκ περιτροπής στο γραφείο της κι άλλες μέρες εργάζεται από το σπίτι.
«Δεν μπορώ να κάθομαι σπίτι και τα παιδιά ναι εργάζονται, δεν είναι δίκαιο. Και έχουμε πολύ δουλειά», είπε η κ. Παπαϊωάννου.
Η υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων έχει παγώσει την αγορά κι έχει εντείνει την αβεβαιότητα στην οικονομία.
«Είναι κρίμα προσπάθειες χρόνων να πάνε χαμένες από αυτή την πανδημία που αλλάζει τα πάντα», είπε η Νάνσυ Παπαϊωάννου, που θεωρεί μεγάλο ερωτηματικό και το ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αλλά και τη διάρκειά της.
«Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που είμαστε τη φετινή Πρωτοχρονιά θα περάσει πάρα πολύς καιρός. Θα φοβάσαι να πάς στο εστιατόριο γιατί δεν θα ξέρεις ποιος θα κάθεται δίπλα σου. Θα φοβάσαι να πας θέατρο. Όλα αλλάζουν. Ακόμη κι αν βρεθεί φάρμακο, αν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο λένε, θα φοβάσαι. Κι αν μάλιστα μπορείς να αρρωστήσεις ξανά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».
Η κ. Παπαϊωάννου θεωρεί ότι ο κλάδος που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το εμπορικό Real Estate.
«Η Νέα Υόρκη είχε πάνω από 80 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι και δεν θα έλθουν φέτος. Καταστήματα που τους εξυπηρετούσαν και τα θέατρα θα χάσουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Τα εστιατόρια που ήταν τόσες μέρες κλειστά, όταν ξαναλειτουργήσουν σίγουρα θα χρησιμοποιούν τη μισή τους χωρητικότητα, για λόγους υγιεινής και βέβαια λιγότερο προσωπικό. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση των εσόδων και επειδή οι περισσότεροι ενοικιάζουν, θα ζητήσουν σίγουρα μείωση των ενοικίων. Δεν ξέρω πως θα αντέξει η οικονομία, Εμπορικά μεγαθήρια είναι κλειστά κι αυτοί που επιβιώνουν και πάνε καλά είναι εταιρείες όπως το UPS και η Amazon και οι αγορές τροφίμων».
Η πρόεδρος της Atlantic Bank σκέφτεται ιδιαίτερα τη δύσκολη θέση των Ελλήνων εστιατόρων που πάλεψαν σκληρά για να φτάσουν εκεί που ήταν πριν από την κρίση και το μέλλον τους.
Σε σχέση με την Ελλάδα, που δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρόνο κι ενώ φαινόταν να αφήνει πίσω της την μεγάλη οικονομική κρίση, η κ. Παπαϊωάννου παραμένει αισιόδοξη.
«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Όταν ήλθε αυτή η πανδημία, κανείς – ακόμη κι εμείς οι Ελληνοαμερικανοί – δεν πιστεύαμε ότι δεν θα γινόταν όπως άλλοι ευρωπαίοι γείτονές της. Κι όμως τα κατάφερε. Ετσι και τώρα πιστεύω η Ελλάδα θα βρει το δρόμο».
Η κ. Παπαίωάννου αναφέρει ότι θα μπορούσαν για να μειωθούν κάπως οι επιπτώσεις από την βέβαιη μεγάλη μείωση της ροής ξένων επισκεπτών να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ενώ πιστεύει ότι εφόσον οι αεροπορικές συγκοινωνίες το επιτρέψουν, πολλοί Ελληνοαμερικανοί θα επισκεφθούν την Ελλάδα για διακοπές.
«Δεν μπορώ να σκεφθώ πως δεν θα πάω το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι διακοπές. Εχω την μητέρα μου που θέλω να δω. Και πιστεύω ότι το ίδιο σκέφτονται πολλοί άλλοι Ελληνοαμερικανοί».
Leave a Reply