ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα απογοητευμένη από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Μπούργκενστοκ και αγανακτισμένη από τις έντονες πιέσεις που άρχισαν κιόλας να ασκούνται στον Κυπριακό λαό, για να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, ξεκινά εκστρατεία για την Κύπρο. Ηδη, τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν στο Λευκό Οίκο και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους, από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο (βλέπε το σχετικό ρεπορτάζ) και τον Ελληνοαμερικανικό κροίσο Αλεξ Σπανό.
Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του συντονιστή της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας, Αντι Μάνατου, που διαβίβασε στον πρόεδρο Μπους την απογοήτευση της ομογένειας για την πολιτική της κυβέρνησής του. Ο κ. Μπους έδειξε έκπληξη.
Την Τρίτη διοργανώνεται στην Αστόρια, από την Ελληνική Ομοσπονδία, την Κυπριακή Ομοσπονδία και την ΠΣΕΚΑ, συγκέντρωση στο «Σταθάκειο», ενώ θα συνεχιστεί η εκστρατεία αποστολής τηλεγραφημάτων και μηνυμάτων διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο Μπους και τον Κόφι Αναν. Παράλληλα, ετοιμάζονται επισκέψεις στο Κογκρέσο και σε στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού Κόμματος.
«Οι Κύπριοι της Αμερικής, ως Αμερικανοί πολίτες δεν είναι καθόλου ευτυχείς με το σχέδιο, δήλωσε στη GreekNews o πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Θα έπρεπε, συνέχισε, η αμερικανική κυβέρνηση να διαδραματίσει ρόλο για να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο είναι πιο ισομερές για τις δύο πλευρές, ότι διασφαλίζει ίσα ανθρώπινα και για τις δύο πλευρές. Δυστυχώς το σχέδιο βασίζεται στα δύο χωριστά κράτη με τις εξουσίες να βρίσκονται στα κράτη, είναι δηλαδή ένας διαχωρισμός, αντί να ενώνεται η χώρα».
Ο κ. Κρίστοφερ προέβλεψε ότι ο Κυπριακός λαός θα απορρίψει το σχέδιο και εξήγησε ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα πρέπει να ενεργήσει σε δύο φάσεις. Η πρώτη από τώρα μέχρι τις 24 Απριλίου, ημερομηνία του δημοψηφίσματος κι η δεύτερη αμέσως μετά, για την εξουδετέρωση οποιασδήποτε αρνητικής συνέπειας από το αποτέλεσμα.
«Τώρα είναι η ώρα να δείξει η κοινότητα ότι έχει ωριμάσει και να εργαστεί για ένα κοινό σκοπό αφήνοντας τις όποιες διαφορές κατά μέρος». Τις επόμενες εβδομάδες, είπε, θα πρέπει τόσο προς την αμερικανική κυβέρνηση όσο και στο Κογκρέσο να υποδειχθούν κατά τρόπο απλό που να μπορεί μα γίνει αντιληπτό από έναν απλό πολίτη, οι ανισότητες που υπάρχουν στο σχέδιο Αννάν».
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ υπογράμμισε ότι τώρα που είναι περίοδος εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες του ελληνοαμερικανικού λόμπι προς τα κατάλληλα άτομα που χειρίζονται την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Μπους και να του δώσουν να καταλάβει ότι αν η κοινότητα δεν ικανοποιηθεί στο θέμα αυτό θα του κοστίσει χιλιάδες ψήφους ιδιαίτερα στις πολιτείες όπως η Φλόριδα όπου η νίκη των ρεπουμπλικάνων παίζεται και οι 100, 000 ψήφοι των Ελληνοαμερικανών θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Επέκρινε δε την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να μην έχει αυτή την στιγμή κανένα οίκο δημοσίων σχέσεων στις ΗΠΑ για να προωθεί τα συμφέροντα της Κύπρου στα κέντρα εξουσιών και επεσήμανε ότι τώρα είναι η στιγμή για να ξοδέψει λεφτά η Κυβέρνηση ώστε το μήνυμα να βγει έξω δυνατό.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου δήλωσε στη GreekNews ότι όλοι όσοι παρακολουθούν το κυπριακό και ενεργά ασχολούνται με το θέμα είναι πολύ απογοητευμένοι με το τελικό αποτέλεσμα και έχουν εκφρασθεί έντονα κατά του σχεδίου.
Τόνισε ότι στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ τους οι οργανωμένοι φορείς της ομογένειας όπως η ΠΣΕΚΑ, το ΣΑΕ, η ΚΟΑ και άλλοι και συμφώνησαν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για μας.
«Πρώτα, είπε, θα ενημερώσουμε τα μέλη του Κογκρέσου και θα μιλήσουμε με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για να τους εξηγήσουμε για τις αντιρρήσεις μας και για να διασφαλίσουμε ότι την επομένη ύστερα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα η διαδικασία θα συνεχισθεί και δεν θα κληθούμε να πληρώσουμε κάποιο τίμημα γι αυτό».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και πρώην πρόεδρος της ΚΟΑ, Σάββας Τσίβικος, τόνισε ότι πρέπει να αρχίσει μια εντατική ενημέρωση για τους λόγους που δεν μπόρεσε να υπάρξει μια συμφωνημένη λύση και υπογραφή στη Λουκέρνη.
«Να εκθέσουμε τα αρνητικά στοιχεία και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την επόμενη ημέρα. Αν και δεν θα υπάρξει λύση, εκτός αν συμβεί κάτι το απρόοπτο και ο Κυπριακός λαός αποφασίσει «Ναι», που δε φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι θα είναι «Ναι» στο δημοψήφισμα, πρέπει να αρχίσει μια νέα προσπάθεια ούτως ώστε η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορέσει να βρεθεί μια πραγματική λύση, η οποία θα έχει διάρκεια , θα είναι όσο το δυνατόν δικαιότερη και λειτουργική για να μην αισθάνονται οι Κύπριοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ευρωπαίοι πολίτες».
Ο κ. Τσίβικος προέβλεψε ότι παρά τις έντονες πιέσεις από μέρους της κυβέρνησης, οι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κογκρέσου θα παραμείνουν στο πλευρό μας.
«Μίλησα με αρκετά μέλη που μας υποστηρίζουν για χρόνια. Είναι εξοργισμένοι με πτυχές του σχεδίου και τους αναχρονισμούς που υπάρχουν σε νόμους που προτείνει, σε σύγκριση με το σύνταγμα και τους νόμους των ΗΠΑ που έχουν ομοσπονδιακό σύστημα.
«Συγκρίνοντας το σχέδιο Ανάν με το σύνταγμα των ΗΠΑ καθιστά ευκολότερη την κατανόηση του θέματος από τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές», κατέληξε.
Leave a Reply