Ουάσιγκτον.- Στα όρια του ψυχρού πολέμου οδηγούνται με ταχύτατους ρυθμούς οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία, μετά την πτώση του αεροσκάφους Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την ανατολική Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι οι θάνατοι 298 ανθρώπων προκαλούν «οργή ακατονόμαστου εύρους» και επεσήμανε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές και ζήτησε την διενέργεια διεθνούς διερεύνησης, λέγοντας ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές θα πρέπει να τηρήσουν άμεσα εκεχειρία.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, διερευνώντας την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, εγείροντας για πρώτη φορά – σύμφωνα με πληροφορίες – το θέμα της αντιμετώπισης προσωπικά του Προέδρου Πούτιν, για τον οποίο οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι κινεί τα νήματα του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Ομπάμα έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του, μερικοί εκ των οποίων υποστηρίζουν κυρώσεις εναντίον του κ. Πούτιν, ενώ σύμφωνα με αναλυτές είναι φανερό ότι στοχεύει στη δημιουργία σκληρού μετώπου εναντίον του Προέδρου της Ρωσίας, προωθώντας ακόμη και το πάγωμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι μετά από 25 χρόνια μπορεί να επανέλθει το καθεστώς ψυχρού πολέμου.
Με αντίποινα, ως απάντηση στις πιο πρόσφατες κυρώσεις που της επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη στάση της στην Ουκρανία, προειδοποίησε η Μόσχα.
“Ανταποδοτικά μέτρα σαφώς και θα ληφθούν. Πρώτα απ’ όλα, σε έναν παρόμοιο αριθμό Αμερικανών θα απαγορευθεί η είσοδος (στη Ρωσία)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και η κ. Μέρκελ «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση και επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κάμερον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εάν η Ρωσία συνεχίσει την ίδια στρατηγική αναφορικά με την υποστήριξη των ανταρτών.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Μόσχας η οποία δεν αποκλείει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.
Συμφώνησαν επίσης να τηλεφωνήσει η κ. Μέρκελ στον κ. Πούτιν και να του αναφέρει το αμερικανικό τελεσίγραφο για τερματισμό της υποστήριξης των ανταρτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν για την ανάγκη να σταματήσουν επειγόντως οι εχθροπραξίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία μιας ενδελεχούς και αντικειμενικής διερεύνησης όλων των περιστάσεων υπό τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος της MalaysiaAirlines.
“Σημειώθηκε πως είναι θεμελιώδους σημασίας να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ομάδας επαφής με τους αντιπροσώπους των διαμαρτυρόμενων περιοχών καθώς επίσης και η εφαρμογή της ρωσικής πρωτοβουλίας για παρουσία των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε δύο σημεία ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία- μια περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες- προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να μπορέσουν να απομακρύνουν τις σορούς των θυμάτων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
«Έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι σκοπεύει να βοηθήσει» υπογράμμισε ο Ρούτε.
«Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες» τόνισε σε δημοσιογράφους στη Χάγη έπειτα από «μια πολύ έντονη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στην Ολλανδία ότι θα τη βοηθήσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όμως είναι καιρός να «δείξει ότι θέλει να βοηθήσει».
Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι είχε επαφές με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι και εκείνοι έχουν την ίδια γνώμη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να δράσει.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι η Ολλανδία «είναι θυμωμένη, εξοργισμένη» με τις αποκαλύψεις ότι κάποιοι έσερναν από εδώ και από εκεί τις σορούς των επιβατών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας το Σάββατο ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.
«Οι κύριοι Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή της Ρωσίας και των ΗΠΑ έναντι των αντιπάλων πλευρών στην Ουκρανία για να τις ενθαρρύνουν» να σταματήσουν τις μάχες και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο έκανε λόγο σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε για μία «ειλικρινή και χωρίς περιστροφές» συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.
Οι δύο υπουργοί επίσης συμφώνησαν στην «ανάγκη μιας διεθνούς έρευνας που θα είναι δίκαιη, ανοικτή και ανεξάρτητη» προκειμένου να χυθεί φως στη συντριβή την Πέμπτη του αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη αυτής της τραγωδίας.
«Η διαλεύκανση αυτού του περιστατικού θα πρέπει να οργανωθεί υπό τη διεύθυνση του διεθνούς Οργανισμού πολιτικής αεροπορίας με τη συμμετοχή όλων εκείνων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας συμφωνούν ότι «όλες οι αποδείξεις, περιλαμβανομένων των μαύρων κουτιών πρέπει να παρουσιαστούν προκειμένου να εξετασθούν στο πλαίσιο μια διεθνούς έρευνας».
«Στο πεδίο όλες οι απαραίτητες συνθήκες πρέπει να υφίστανται προκειμένου οι ομάδων των διεθνών εμπειρογνωμόνων να έχουν πρόσβαση» στον τόπο του δυστυχήματος, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Leave a Reply