Φιλαδέλφεια.- Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με το επίσημο δείπνο παρουσία και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η 42η Κληρικολαϊκής Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που έλαβε χώρα από τις 6 Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, παρευρέθηκαν 837 αντιπρόσωποι, εκ των οποίων οι 701 αντιπροσώπευαν 310 κοινότητες, 38 παρατηρητές, 80 πρεσβυτέρες και 18 συνταξιούχοι κληρικοί. Ρεκόρ συμμετοχής για την Εθνική Φιλόπτωχο (το συνέδριο της οποίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα) με 428 παρουσίες.
Την Τετάρτη έλαβαν χώρα οι εργασίες της Ολομέλειας – λόγω των υψηλών μέτρων ασφαλείας από την παρουσία του αντιπροέδρου Μπάιντεν ολοκληρώθηκαν στις 2 το απόγευμα – όπου εγκρίθηκαν οι εκθέσεις των επιτροπών οικονομικών, διοίκησης κ.α. καθώς και 6 ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η Ολομέλεια ενέκρινε τροποποίηση του άρθρου 22 της Ενιαίων Κανονισμών Κοινοτήτων, που αφορά στις μη βιώσιμες κοινότητες και τη διαδικασία που θα ακολουθείται για να αποδειχθεί η μη βιωσιμότητά τους. Σύμφωνα με την τροποποίηση, οι εκθέσεις θα συζητούνται σε επίπεδο Μητροπόλεων, με πρόνοια για περίοδο κατά την οποία θα υποβάλλονται σχετικές ενστάσεις.
Η έκθεση της επιτροπής επίσης εστιάστηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό που σχετίζεται με το όραμα και τους στόχους της ηγεσία, της βασισμένης στην πίστη κουλτούρας, την υποδομή και τους ανθρώπινους πόρους. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνιος Στεφανής επισήμανε στην σπουδαιότητα των καιρών για την Ορθοδοξία και την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων, ιδιαίτερα για την εξάλειψη του χρέους και την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού/
Η έκθεση της Οικονομικής επιτροπής που παρουσίασε ο Γεώργιος Βουρβούλιας, επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης άλλων πηγών χρηματικών πόρων, όπως και την ύπαρξη αποθεματικού. Η Ολομέλεια επικύρωσε τα προταθέντα αυξημένα ποσά του προϋπολογισμού, λόγω και των αυξημένων αναγκών, για 27,3 εκ. δολάρια το 2015 και 28,27 εκ. το 2016, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν τα ποσά. Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος εισηγήθηκε ειδική συνάντηση των μελών της συνόδου και της Οικονομικής Επιτροπής για να συζητήσουν τον προϋπολογισμό.
Ερωτήματα τέθηκαν γιατί δεν παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία διαφόρων εράνων, για να απαντηθεί ότι πρόκειται για περιορισμένους (restricted) λογαριασμούς και τα στοιχεία παρουσιάζονται χωριστά στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής.
Εμφανίστηκε και πάλι το οργανωμένο λόμπι των κληρικών που ζητούσε αύξηση των κονδυλίων για τη Θεολογική Σχολή, ενώ εντύπωση προκάλεσε στους λιγοστούς υποστηρικτές της ελληνικής παιδείας τοποθέτηση αντιπροσώπου, η οποία παρότι δήλωσε φιλέλλην, είπε πως επιβαρύνεται με περισσότερα απ΄’ όσα πρέπει χρήματα η Μητρόπολή της (Ντένβερ) για τα πέντε σχολεία που διαθέτει.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισήμανε ότι για πρώτη φορά έχει εξαλειφθεί το χρέος, χάρη στη γενναιοδωρία του αείμνηστου Νικόλαου Μπούρα, που ελάχιστες μέρες πριν το θάνατό του εξόφλησε το χρέος. Ενώ άφησε κι άλλα χρήματα στη διαθήκη του.
Παράλληλα μίλησε και τα σημαντικά χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εράνους κι έχει διανέμει η Αρχιεπισκοπή εκτός προϋπολογισμού, όπως για την 11η Σεπτεμβρίου, Κατρίνα, τσουνάμι, Ελλάδα, Κύπρο κ.α.
Διαβάστηκαν επίσης οι εκθέσεις για τις διορθόδοξες, διαθρησκευτικές και Οικουμενικές σχέσεις, τη Φιλανθρωπία, των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ηγεσίας των 100, της κατηχητικής εκπαίδευσης, της Θεολογικής Σχολής, της Ελληνικής Παιδείας, του Κέντρου Οικογενειακής Φροντίδας, των Μικτών Γάμων και της Εθνικής Φιλοπτώχου, η οποία να σημειώσουμε αποφάσισε κάθε μέλος της να προσφέρει 100 δολάρια για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.
Πέραν του ψηφίσματος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ψηφίσματα εκδόθηκαν για το περιβάλλον, την ανέγερση του Αγίου Νικολάου και τις απειλές κατά των χριστιανών κι άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Κλείνοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου. Κι έδωσε έμφαση στην προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί από όλους, επιστρέφοντας στα σπίτια τους, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Οικογένεια και στην Εκκλησία.
Η ΕΝΑΡΞΗ
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας. Στις εργασίες της Συνέλευσης, μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους συνέδρους, αναφέρθηκε στην αποστολή του Πατριαρχείου και έκανε αναφορά στην πρόσφατη συνάντησή του στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Φραγκίσκο. Νωρίτερα μήνυμα του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στην ελληνική ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα εκπροσωπούν στην Κληρικολαϊκή του κ.κ. Βαρθολομαίο. Και οι δύο έδωσαν τους δικούς τους χαιρετισμούς στη συνέλευση.
Την ευθύνη πραγματοποίησης της 42ης Κληρικολαϊκής ανέλαβε η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, της οποίας ηγείται ο μητροπολίτης Ευάγγελος. Ανοίγοντας τη Συνέλευση, ο κ. Ευάγγελος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρηθεί η γλωσσική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του Ελληνισμού της Αμερικής.
Μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Μάικλ Νάτερ, ο γερουσιαστής Πάτρικ Τούμι, ο πρέσβης της Κύπρου Γεώργιος Σιακαλλής, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά, οι συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής Μιχάλης Καρλούτσος και Αναστασία Μάικλς και θρησκευτικοί ηγέτες της περιοχής.
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ανέφερε ότι «μεγάλη ευλογία του Θεού αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτής της 42ας Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Εκκλησίας μας “Ορθόδοξη οικογένεια: Κατοικητήριο του Χριστού και Μαρτυρία του Ευαγγελίου Του”. Πρόκειται περί θέματος ζωτικής σημασίας για μας, όχι μόνο ως Εκκλησίας, αλλά και ως μελών της συγχρόνου αμερικανικής κοινωνίας, θέμα το οποίο χρήζει ενδελεχούς διερευνήσεως με σκοπό την ανάληψη δράσεως».
Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής έκανε και ένα σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής τα δυο τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι «με ισχυρή πρωτοβουλία του Πατριάρχου μας, μια πολύ σημαντική συνάντηση για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε χώρα τον παρελθόντα Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Από τις 6 ως 9 Μαρτίου, οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, έκαστος συνοδευόμενος από δυο ιεράρχες, συνήχθησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας. Η ιερά αυτή σύναξη, μετά τριήμερες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών να συγκληθεί Μεγάλη και Ιερά Σύνοδος αυτών στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2016. Η σύνοδος αυτή, η οποία προετοιμάζεται ήδη από το1960, θα ασχοληθεί με μείζονα θέματα τα οποία απασχολούν την σύγχρονη Εκκλησία».
Αναφερόμενος στην ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, που καταστράφηκε από την πτώση των δίδυμων πύργων κατά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισήμανε ότι «η ανοικοδόμησή του θα αρχίσει εντός των επόμενων δυο μηνών».
Καταλήγοντας, παρουσίασε δυο προτάσεις σε σχέση με το φετινό θέμα της Συνέλευσης. Την πρώτη πρόταση την είχε παρουσιάσει και παλαιότερα, σημειώνοντας ότι αφορά «τη δημιουργία Κέντρου για την Φροντίδα της Οικογένειας, ώστε να υπάρξει ένα πλήρως ανεπτυγμένο κέντρο για να διαχειρίζεται οικογενειακά θέματα επί μίας καλώς οργανωμένης επιστημονικής βάσεως και ταυτοχρόνως να υποστηρίζει ποιμαντικώς τις οικογένειες πού αντιμετωπίζουν δυσκολίες παντός είδους», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η δεύτερη πρόταση συνίσταται στο να παρακολουθούν οι επιτροπές του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, σε συνεργασία μετά των αντιστοίχων αρχιεπισκοπικών τμημάτων, και να ασχοληθούν κατά επείγουσα προτεραιότητα με θέματα οικογένειας τα οποία χρήζουν έρευνας, αναλύσεως και προγραμματισμού».
Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι συνελεύσεις των Μητροπόλεων και οι συνεδριάσεις των επιτροπών. Φέτος συνεδρίασαν μόνο οι επιτροπές διοικητικών θεμάτων και οικονομικών ενώ στα άλλα ζητήματα διοργανώθηκαν φόρουμ και workshops (εργαστήρια).
Παρότι δεν ήταν προγραμματισμένη, τελικά κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης εργαστήριο «Ελληνικής Παιδείας» με θέμα τα νέα βιβλία ελληνικών, τις εξετάσεις ελληνικής γλώσσας και τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους δασκάλους.
Γνωστά μέλη της επιτροπής ελληνικής παιδείας και πρωτεργάτες των ελληνικών σχολείων στις κοινότητές της εξέφρασαν αγανάκτηση για την υποβάθμιση και επιρρίπτουν ευθύνες στον διευθυντή του Γραφείου Παιδείας Δρα. Ιωάννη Ευθυμιόπουλου, για τον οποίο λέγουν ότι δεν συνεργάζεται και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ελληνικό γλέντι σε πάρκο δίπλα στο ποτάμι, με συμμετοχή περίπου χιλίων ατόμων. Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση για την οποία εργάστηκαν πάνω από διακόσιες εθελοντές κι ο οργανωτής της Μιχάλης Καρλούτσος απέσπασε συγχαρητήρια.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, με το ποντιακό συγκρότημα να αποσπά συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή εμφάνιση. Η βραδιά έκλεισε με παράσταση του κωμικού Βασίλη και ρίψη πυροτεχνημάτων.
Leave a Reply