Βρυξέλλες.- ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Greek News
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρός του, Μάριο Ντράγκι, αναμενόταν το συγκαλέσει χθες προκειμένου να αξιολογήσει τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών και να αποφασίσει για το αν θ’ αυξηθεί το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ΕLA).
Η ΕΚΤ θα διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στα επόμενα 24ωρα, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα τερματίζεται στις 30 Μαρτίου και το Eurogroup απέρριψε το Σάββατο αίτημα της Ελλάδας και παράτασή του, έως ότου ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα. Αυτό ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα.
Από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε πολλές ελληνικές πόλεις πολίτες σχημάτισαν ουρές έξω από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές σε τράπεζες και εμπορικά κέντρα, για να κάνουν αναλήψεις. Το Reuters αναφέρει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ATM έμειναν χωρίς μετρητά, τουλάχιστον για λίγο.
Περίπου 2.000 από τα 5.500 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρειάστηκε να ανεφοδιαστούν, ανέφεραν στο πρακτορείο τρεις πηγές του τραπεζικού τομέα.
«Η ζήτηση για μετρητά είναι σίγουρα μεγαλύτερη από ό,τι θα βλέπαμε ένα κανονικό Σάββατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ουρές παντού, προσπαθούμε όμως να κρατήσουμε τα ATM εφοδιασμένα με μετρητά» είπε ένας από τους τραπεζίτες.
Οι πηγές του Reuters εκτίμησαν το υψος των αναλήψεων στα 500 με 600 εκατ. ευρώ, κάτω από τις εκροές ορισμένων προηγούμενων ημερών που ξεπέρασαν το ένα δισ.
H Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά.
Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τραπεζογραμματίων στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι από το πρωί παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα ΑΤΜ των τραπεζών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων κι αν αρνηθεί, θα διακοπεί ο ΕLA.
ΑΠΟΦΑΣΗ EUROGROUP
Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης προανήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασής τους.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.
»Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.
»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.
»Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
»Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.
»Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ.
[Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα]»
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
«Η απόφαση να μην προσκληθούμε στο δεύτερο ημίχρονο του Eurogroup δεν είναι μια απόφαση της Ευρώπης κα των εταίρων, είναι προσωπικά του Γερούν Ντάισελμπλουμ »δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός μετέφερε πως εξήγησε στους εταίρους τους τρεις λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση των Θεσμών: Πρώτον γιατί το πακέτο αναδιανέμει τα βάρη από τους «έχοντες» και πάλι σε αυτούς που δεν έχουν και δεν μπορούν, δεύτερον γιατί το χρηματοδοτικό πακέτο τεχνικά έπασχε από εσωτερικές αντιφάσεις και οι αριθμοί δεν επαληθεύονται. Και τρίτον γιατί δεν δίνει καμία προοπτική στην ελληνική οικονομία και δε διασφαλίζει πώς θα ξεπεραστεί η κρίση, τόσο στην οικονομία όσο και στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Ο Γ. Βαρουφάκης, όπως ανέφερε μετά το τέλος του Eurogroup, εξήγησε στους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος γιατί δεν έχει την εντολή να δεχτεί πρόταση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά ούτε και να την απορρίψει. Γιατί η κυβέρνηση έχει ποσοστό μόλις παραπάνω από 40%, και μια τέτοια απόφαση χρειάζεται το λιγότερο 50+1%, πρόσθεσε.
Επιπλέον επισήμανε πως ο πραγματικός λόγος που έχει επέλθει αδιέξοδο είναι ότι ποτέ δεν έγινε δεκτή από την άλλη πλευρά «η αρχή του κοινού τόπου», δηλαδή να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του μνημονίου και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στον οποίο να βασιστεί μια συμφωνία.
Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι μια ευκαιρία είναι ακόμη δυνατή για να υπάρχει σύγκλιση μέχρι την Τρίτη, όταν λήγει το πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση η αρνητική εισήγηση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα θα γίνει θετική, διευκρίνισε.
Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε πως το μόνο ερώτημα που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό είναι: «Εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία των Θεσμών». Πρόσθεσε πως δε θα μπορούσε ποτέ να είναι «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, γιατί δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη από καμία Συνθήκη.
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο του Eurogroup το οποίο δεν είχε συνυπογράψει η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάσκης σημείωσε ότι ζήτησε τη γνώμη της νομικής υπηρεσία του Συμβουλίου για το αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί και πήρε την απάντηση ότι το Eurogrοup είναι ένα άτυπο, μη θεσμοθετημένο όργανο, για το οποίο δεν ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για τα άλλα όργανα.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα σκοπεύει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είπε πως ισχύει η λύση που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, να αποδοθούν απευθείας στο ΔΝΤ τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατάνε οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.
Κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα του Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «αξιοπιστία» να εφαρμόσει το πρόγραμμα που προτείνουν οι Θεσμοί ακόμα και αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι» στην πρόταση, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει την εντολή του ελληνικού λαού όποια και να είναι αυτή.
Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα ακολούθησε σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες εφόσον από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα δε βρίσκεται σε πρόγραμμα, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για μια συμφωνία ύστατης στιγμής.
ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης συνεδρίασης των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση των 18 υπουργών επικεντρώθηκε στα ισχυρά εργαλεία του EFSF και του ΕSM, που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη, καθώς και σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Eurogroup για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από λίγα χρόνια και οι χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική στήριξη έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε και σήμερα η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί.
Στη συνέχεια, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των Θεσμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τόνισε, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι το Eurogroup παρακολουθεί από κοντά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και πως αν χρειαστεί, είναι έτοιμο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.
Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο Γ. Βαρουφάκης δεν συμμετείχε στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, o Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποχώρησε μόνος του. «Η πόρτα είναι ανοιχτή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και διέκοψε τις συνομιλίες με πολύ αρνητικό τρόπο. «Η διαδικασία με την Ελλάδα δεν τελείωσε» σημείωσε ο ίδιος.
ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
«H Ευρωζώνη μετράει 19 μέλη». Αυτό δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διαβεβαίωσαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως η Ελλάδα παραμένει “μέλος της ευρωζώνης”.
Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να μεσολαβήσει ανά πάσα στιγμή για να βρεθεί μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, τονίζοντας ότι η Γαλλία εξακολουθεί να επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Σημείωσε πάντως ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ωστόσο δημιουργεί μια προβληματική κατάσταση σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ανέφερε δε ότι αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί στο Eurogroup. Είπε, επίσης, ότι είτε πριν είτε μετά την ερχόμενη Τρίτη πρέπει να επαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.
Σε ο,τι αφορά ενδεχόμενα προβλήματα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο Μ. Σαπέν είπε ότι οποία και αν είναι αυτά, δεν οδηγούν στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο Μ. Σαπέν σημείωσε, τέλος, ότι η Γαλλία ήταν και είναι υπέρ της ρύθμισης του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονοιμκών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού διαβεβαίωσε πως η ευρωζώνη θα “κάνει τα πάντα για να αποφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης” της ελληνικής κρίσης, φρόντισε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα παραμένει “μέλος της ζώνης του ευρώ”.
“Η Ελλάδα είναι ένα πληρες μέλος της ευρωζώνης”, υπογράμμισε επίσης ο ιρλανός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος τόνισε πως “δεν φοβάται για το ευρώ”.
Ο ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε από την πλευρά του πως “η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι διόλου αναπόφευκτη” και πως “η Αθήνα δεν έχει βγει από το ευρώ”. Υπάρχει μια κατάσταση κρίσης και επίκεινται λήξεις προθεσμιών αποπληρωμής που θα δούμε αν θα τηρηθούν, “όμως δεν υπάρχει ενόψει καμιά έξοδος”, πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Leave a Reply