Κύριο άρθρο του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Εκδότη/διευθυντή της GreekNews
Στον δέκατο ένατο χρόνο λειτουργίας της εισέρχεται την Τετάρτη 7 Απριλίου η Greek News, η δίγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό,
να προσφέρει στην ενημέρωση της Ομογένειας,
να λειτουργήσει ως γέφυρα με τη γενέτειρα και την Κύπρο και τα άλλα κέντρα της Διασποράς,
αλλά πάνω απ’ όλα, να προσφέρει στον πλουραλισμό, την πολυφωνία.
Μετά την διακοπή της λειτουργίας της ημερήσιας εφημερίδας «Πρωινή» (έπειτα από 24 χρόνια κυκλοφορίας) ήταν φανερή η ανάγκη για ένα μέσο που θα προάσπιζε την δημοκρατία στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τους θεσμούς της από την κυριαρχία του ενός. Ακούγεται αστείο, αλλά η νοοτροπία «αν δεν το γράψουμε εμείς δεν συνέβη», είναι ακριβώς αυτό το φίμωμα της ελευθερίας του λόγου για το οποίο μιλάμε. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα στα 18 χρόνια της κυκλοφορίας μας, αλλά θα δώσουμε ορισμένα πρόσφατα και με όσο χιούμορ επιτρέπει η σοβαρότητα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών που απειλείται.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» δεν κρύβει την σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη. Πως είναι όμως δυνατόν να παρουσιάζει μία συζήτηση στη Βουλή δημοσιεύοντας μόνο τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας έξω τους άλλους;
Όταν πριν λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι η υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Αντωνοπούλου είχε λάβει επιδόματα ως βουλευτής που προέρχεται από την περιφέρεια, χωρίς να είναι παράνομο – αλλά που δεν ταίριαζε στο ήθος βουλευτή της αριστεράς – και τελικά παραιτήθηκε, ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» έγραφε πως «ντρόπιασε την Ομογένεια» και πρέπει να προσέχουν όσοι αναλαμβάνουν θώκους στην Ελλάδα, να έχουν ήθος. Το 2019 όμως όταν έγινε υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού, με θολό βιογραφικό και χωρίς να παραιτηθεί των επιχειρηματικών του συμφερόντων στις ΗΠΑ, όπως επιβάλλουν οι ελληνικοί νόμοι, ο «Κήρυκας» θεώρησε τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση «πλήγμα στην Ομογένεια».
Δεν πρέπει οι Ελληνοαμερικανοί να έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν και να αποφασίσουν το σωστό; Πρέπει να υπάρχει ένας, που όταν το ίδιο πράγμα τον συμφέρει να είναι ντροπή κι όταν δεν τον συμφέρει πλήγμα;
Στις 25 Μαρτίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν γιόρτασε την εθνική μας παλιγγενεσία στο Λευκό Οίκο με μία διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 επιφανείς Ελληναμερικανοί. Σε δύο αποστροφές της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι έχει να γεμίσει τα μεγάλα παπούτσια του προκατόχου του Δημητρίου. Η αναφορά λογοκρίθηκε και μαζί μ’ αυτή και σχεδόν όλες οι ομιλίες Μπάιντεν και Ελπιδοφόρου.
Να υποθέσουμε ότι με αυτό ο «Κήρυκας» πουλούσε εκδούλευση στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον οποίο κολάκευε πριν καν συμπληρώσει τις πρώτες 100 μέρες, αποκρύπτοντας ο,τιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί κριτική σε ενέργειές του και επιτιθέμενος σε Μητροπολίτες κάνοντας την τρίχα τριχιά;
Αν αυτό αληθεύει, θα πρέπει να αρχίσει ήδη να ανησυχεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κι όσοι ενδιαφέρονται για την ηρεμία στα εκκλησιαστικά μας δρώμενα. Από το Σάββατο που πέρασε άρχισαν οι αιχμές. Αρχικά γιατί δεν έβαλε η Αρχιεπισκοπή πληρωμένη καταχώρηση στο ένθετο του «Εθνικού Κήρυκα» και την ίδια στιγμή για απουσία ελληνικών στην κεντρική εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής τα 200 χρόνια (κάτι που ορθώς έγινε, με δεδομένη την εμβέλεια της προβολής της). Κάπως έτσι ξεκίνησε την άνοιξη του 1997 η κρίση με τον Σπυρίδωνα και παρομοίως με τον Δημήτριο στον δεύτερο χρόνο του.
Η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης είναι όπως ο ελεύθερος ανταγωνισμός στις αγορές. Όταν ο ελεύθερος ανταγωνισμός λειτουργεί σωστά, υπάρχουν και καλές τιμές και ποιοτικά προϊόντα. Όταν δεν υπάρχει, οι μονοπωλιακές καταστάσεις απλά δημιουργούν ηγεμονία, με μόνους χαμένους τους καταναλωτές, αλλά κι όσους ανταγωνιστές εξαφανίστηκαν.
Με μεγάλες θυσίες η Greek News κατορθώνει να εξασφαλίζει την ύπαρξη της πολυφωνίας κι έναν μίνιμουμ ανταγωνισμό στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι εύκολο γιατί για χρόνια η σχέση Κήρυκα/Οικογένειας Μητσοτάκη δημιουργούσε προνομιακή σχέση ελληνικού δημοσίου – Κήρυκα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
Τουλάχιστον 1-2 μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και ορισμένοι ιδεοληπτικοί ομογενείς επιχειρηματίες επίσης κάνουν ο,τιδήποτε για να μην υπάρχει αυτή η πολυφωνία στο χώρο της Ομογένειας και να μπορούν στο πλαίσιο του αλισβερισιού οι απόψεις και τα συμφέροντά τους να περνούν άκριτα.
Αυτές είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουμε και κατορθώνουμε ως εφημερίδα να επιβιώνουμε επί 18 ολόκληρα χρόνια. Εχοντας κατακτήσει τον σεβασμό όχι μόνο όσων συμφωνούν με τις απόψεις μας, αλλά όλων αυτών που βλέπουν τα μέσα ενημέρωσης ως θεσμό απαραίτητο για την μέχρι σήμερα πρόοδο της Ομογένειας και την μελλοντική της. Το αν αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν στο μέλλον, δεν είναι βέβαιο.
Στα 18 αυτά χρόνια της κυκλοφορίας της Greek News, είμαστε υπερήφανοι γιατί τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε για την γραμμή και την πορεία της εφημερίδας.
Παλέψαμε με εντιμότητα για να υπάρχει διαφάνεια στις κοινότητες και την Αρχιεπισκοπή, επιμείναμε στην διασφάλιση του ελληνικού χαρακτήρα της, υπερασπιστήκαμε τα σχολεία των κοινοτήτων κι όλα τα ελληνικά σχολεία.
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμό της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας κι όσο σέβεται τον θεσμικό της ρόλο και προασπίζεται τα εθνικά μας θέματα και την ελληνική ταυτότητα της Ομογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο ηγέτης της κοινότητας. Είμαστε υπερήφανοι για την στάση που τηρήσαμε στο κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Μακεδονικό, που ορθώς έκλεισε με τρόπο επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα. Είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε συνεχώς παρόντες στις δραστηριότητες των μεγάλων οργανισμών μας στην Ουάσιγκτον, για τα εθνικά μας θέματα.
Από το πρώτο κιόλας φύλλο η Greek News έδωσε τη μάχη της σωστής προσέγγισης Ελλάδας – ΗΠΑ, χωρίς ανθελληνικές και αντιαμερικανικές κορώνες. Απαραίτητο στοιχείο ήταν η αμοιβαία κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων. Η διαφωνία με την πολιτική μίας εκ των κυβερνήσεων δεν είναι ούτε ανθελληνισμός, ούτε αντιαμερικανισμός. Αφιερώσαμε εκτενή αρθρογραφία, θετική κι αρνητική, για να αντιληφθούν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πως δεν θα αφεθούν χωρίς κόστος να πλήττουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Φτάσαμε σιγά – σιγά στο 2015-19 να έχουμε το πλέον άριστο επίπεδο σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, με κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα και συντηρητικής δεξιάς στις ΗΠΑ (τα δύο τουλάχιστον χρόνια). Κι όπως έχουμε ξαναπεί, από το 2013 η Greek News έχει συμβάλει σ’ αυτό.
Όταν η ομογενειακή μας συνάδελφος ζητούσε καθ’ υπόδειξη Μητσοτάκη την ανάκληση του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, γιατί θεώρησαν ότι η προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων βοηθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, η Greek News ύψωσε την φωνή της εκ μέρους των Ελληνοαμερικανών που θέλουν οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ να είναι άριστες ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Θέση αρχής που τηρούμε και σήμερα, με κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα και Μάιντεν στις ΗΠΑ.
Όταν το Μάιο του 2010 με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου η Ελλάδα θρηνούσε στα αποκαΐδια της Marfin μαζί με τα αθώα θύματα την καταστροφή της τουριστικής σεζόν, ήταν η Greek News μόνη από όλα τα ελληνόφωνα μέσα ανά τον κόσμο που ηγήθηκε της προσπάθεια κινητοποίησης του απανταχού Ελληνισμού για να σωθεί η παρτίδα (κι η πατρίδα). Συνεχίσαμε τις δωρεάν εκστρατείες με όλες τις κυβερνήσεις και φέτος στις 10 Μάιου θα ξεκινήσουμε την 12η Εκστρατεία «Πάμε Ελλάδα».
Κλείνοντας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους αναγνώστες και υποστηρικτές για την στήριξη που μας προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια. Στήριξη που θα χρειαστεί και για το μέλλον.
Leave a Reply