Νέα Υόρκη.- Με το βραβείο «Man of the Year» για το 2013 τίμησε η HANAC (Hellenic-American Neighborhood Action Committee) τον πρόεδρο της εταιρίας συμβούλων «The Park Side Group» Χάρη Γιαννούλη, για την μακροχρόνια προσφορά του στα κοινά και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, κατά τη διάρκεια του 41ου ετήσιου δείπνου της το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Μανχάτταν.
Πρόκειται για μια πετυχημένη πορεία που ξεκίνησε 25 χρόνια πριν, όταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο κ. Γιαννούλης αναζήτησε την πρώτη του δουλειά στη HANAC, η οποία ιδρύθηκε το 1972 στην Αστόρια από τον αείμνηστο Γεώργιο Δούρη με σκοπό να ανταποκριθεί μέσα από κοινωνικά προγράμματα και δράσεις στις αυξημένες ανάγκες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που δεχόταν την εποχή εκείνη νέους μετανάστες από την Ελλάδα. Το 1987 μπήκε στην πολιτική και δραστηριοποιήθηκε έντονα στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μάικλ Δουκάκη.
«Για πολλά παιδιά Ελλήνων μεταναστών με «ταπεινή» καταγωγή η HANAC ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, μια ουσιώδης εργασιακή εμπειρία σε γραφείο», επισήμανε ο κ. Γιαννούλης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την τιμητική διάκριση, ενώ ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Μάικλ Μπλουμπεργκ για την συνεχή υποστήριξή του στο έργο της HANAC.
Μιλώντας για τα χρόνια που ακολούθησαν, στάθηκε με συγκίνηση στην συνεργασία του με τον πρώην Κυβερνήτη Μάριο Κουόμο, όταν υπηρέτησε ως Συνήγορος του Πολίτη στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης (New York State Ombudsman) από το 1990- 1994, ενώ χειροκροτήθηκε θερμά σε κάθε του αναφορά στον ιδρυτή της HANAC Γεώργιο Δούρη, ο οποίος, όπως είπε, δούλεψε σκληρά για να αναδείξει Ελληνες στα δημόσια αξιώματα, παρά τα όσα άκουγε συνέχεια για τους Ελληνες που «δεν ψηφίζουν και δεν εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους.»
Πίστευε, πρόσθεσε, και αυτό ήταν το μήνυμά του προς την κοινότητά μας, να υποστηρίζει τους νέους Ελληνες που κατεβαίνουν στην πολιτική και να γνωρίζει ότι η πολιτική δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν οι πολίτες και ανάμεσά τους ασφαλώς και οι ομογενείς.
Υπογράμμισε ιδιαίτερα την σημασία που προσλάμβαναν οι εκστρατείες της HANAC για εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, δείχνοντας ως επιτυχές αποτέλεσμα της γενικότερης προσπάθειας πολιτικοποίησης των ομογενών την ανάδειξη ομογενών σε πολιτειακά αξιώματα, καθώς και την πολυαναμενόμενη εκλογή ομογενή στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης και συγχαίροντας την Αραβέλλα Σιμωτά, τον Μιχάλη Γιάνναρη και τον Κώστα Κωνσταντινίδη που τίμησαν με την παρουσία τους την πανηγυρική εκδήλωση.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ακόμη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ηλιόπουλος και η Γενική Πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, καθώς και συνεργάτιδα της προέδρου του Κουίνς, Χέλεν Μάρσαλ, η οποία επέδωσε στον κ. Γιαννούλη τιμητική διακήρυξη.
Τον κ. Γιαννούλη παρουσίασε η διευθύντρια διακυβερνητικών σχέσεων του Δήμου Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Δ.Σ. του Οίκου Ευγηρίας «Αγιος Μιχαήλ» Χάιδω Μιχάλτση, επισημαίνοντας και την προσφορά του τιμώμενου στο Γηροκομείο του Αγίου Μιχαήλ όπου υπηρετεί ως μέλος του Δ.Σ.
Στην προσωπικότητα του Χάρη Γιαννούλη αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Δ.Σ. της HANAC Ευαγγελία Ντούρη, τονίζοντας ότι ο τιμώμενος έχει εργαστεί σκληρά και έχει πετύχει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, με ευαισθησία όμως ανταποκρίνεται στο κάλεσμα βοήθειας για συνανθρώπους του λιγότερο τυχερούς από μας.
Η κ. Ντούρη υπογράμμισε και την σπουδαιότητα της ετήσιας αυτής εκδήλωσης, η οποία αποτελεί, όπως είπε, τη βασικότερη πηγή εσόδων για την HANAC, ειδικότερα κατά τη σημερινή οικονομικά δύσκολη εποχή και ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές του έργου της οργάνωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς την ακούραστη κ. Τίνα Κιάμου, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης, καθώς και προς τον πρόεδρο της HANAC, Νικήτα Δρακοτό και τον εκτελεστικό διευθυντή Τζον Καϊτέρη.
Ο π. Νικόλαος Ανκτιλ, ιερατικώς προϊστάμενος της Αγίας Τριάδας στο New Rochelle, ανέπεμψε την εναρκτήρια προσευχή, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η πρόεδρος του New Greek TV, Γιάννα Νταρίλη, η οποία αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί η HANAC και την προσφορά της όχι μόνο στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και γενικότερα στην αμερικανική κοινωνία.
Το πρώτο πρόγραμμα που πρόσφερε η HANAC ήταν η εκμάθηση της αγγλικής ως δεύτερης γλώσσας για τους Ελληνες μετανάστες, ενώ σήμερα, σαράντα ένα χρόνια μετά, ο οργανισμός μέσα από 30 και πλέον κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες αγγίζει τη ζωή περίπου 35,000 συμπολιτών μας διαφόρων εθνικοτήτων.
Το μουσικό μέρος της βραδιάς, που ξεκίνησε με δεξίωση και συνεχίστηκε με δείπνο, παρουσία δεκάδων φίλων και υποστηρικτών της HANAC, ανέλαβε η ορχήστρα «ALPHA».
Μεταξύ των βραβευθέντων από την HANAC για την προσφορά τους στα κοινά από το 1974 που θεσπίστηκε το ετήσιο βραβείο της οργάνωσης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Τζον Lindsay, ο Γιώργος Παρασκευαϊδης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ πέρυσι με το «Ανθρωπιστικό Βραβείο» της οργάνωσης τιμήθηκε το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα, Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Leave a Reply