Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Οι εξελίξεις στο κυπριακό και οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας και κατά της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας της ΕΕ, ήταν τα βασικά θέματα που ο πρόεδρος Χριστόφιας ήγειρε στους πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών του Σ.Α., στο γεύμα εργασίας που τους παρέθεσε χθες.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα Πέντε Μόνιμα Μέλη για τη συνεργασία τους τα τελευταία 5 χρόνια και για τη στήριξη που προσφέρει το Σ.Α. με τα ψηφίσματά του.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Μελών για το ψήφισμα 2026 το οποίο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού και μόνο τότε, και με την συμφωνία των δύο κοινοτήτων να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ως θεματοφύλακας των αρχών του ΟΗΕ αποτελεί ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα προέβη σε μία ανασκόπηση του τι συνέβη τα πέντε χρόνια των συνομιλιών επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στασιμότητα που παρατηρείται, ιδίως στα τελευταία δύο χρόνια, που στην ηγεσία των Τ/Κ είναι ο κ. Ερογλου, λόγω της στάσης της Τουρκοκυπριακής πλευράς και κυρίως της Άγκυρας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε επίσης για την πρόταση τρίπτυχο για την Αμμόχωστο η οποία δυστυχώς δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από Τουρκικής πλευράς και αυτό αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ότι η Τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζει κάποιες ιδέες ως ευκαιρίες για συνεργασία όπως είναι επίσης η ανεύρεση φυσικού πλούτου. Αντ’ αυτού τις αντιμετωπίζει ως προκλήσεις και αφορμές για δημιουργία έντασης.
Στο θέμα των τουρκικών απειλών στη ΝΑ Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα έχει δείξει τη βούληση της και σημείωσε ότι από το φυσικό πλούτο, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου, θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι στις ερευνητικές εξορύξεις στην ΑΟΖ, ήδη εμπλέκεται μια Αμερικανική εταιρία ενώ στο δεύτερο γύρο υπήρξε ενδιαφέρον από ισχυρά κράτη του κόσμου περιλαμβανομένων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες που κατέβαλε για λύση στο κυπριακό και για την γενικότερη προσέγγιση ανάπτυξης πρωτοβουλιών που δημιουργούν προϋποθέσεις για οφέλη και στις δύο πλευρές και κατέστησαν σαφές ότι οι εξορύξεις στην ΑΟΖ αποτελούν αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων που αφορά τη σημερινή κατάσταση στο κόσμο, και ειδικά στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία για την οποία κοινή συνισταμένη απετέλεσε η προσδοκία για εξεύρεση πολιτικής λύσης η οποία να θέσει τέρμα στην παρατεταμένη αστάθεια και την ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει δημιουργηθεί.
Στο γεύμα παρακάθισαν από κυπριακής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης,ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Σερβίας Tomislav Nicolic στην διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές, διαχρονικές σχέσεις Κύπρου-Σερβίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογο του για την παρούσα κατάσταση στο κυπριακό καθώς επίσης για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκικής πλευράς και τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο Κόσσοβο καθώς επίσης ανασκοπήθηκε η ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.
Στην συνάντηση παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
Το βράδυ παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμ.
ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αργά το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια για την στενή συνεργασία που είχε με την ομοσπονδία και την Κυπριακή παροικία.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ομοσπονδία και την ΠΣΕΚΑ και τους προέδρους τους, Πανίκο Παπανικολάου και Φίλιπ Κρίστοφερ, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στον αγώνα της Κύπρου και τις προσπάθειες που καταβάλουν στις ΗΠΑ και υποσχέθηκε να διατηρήσει τους δεσμούς του με την παροικία και μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας.
Στο δείπνο παρακάθισαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστοφίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και η Γενική Πρόξενος Κούλα Σοφιανού.
Leave a Reply