Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Προτροπή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει μόνιμο ειδικό σύμβουλο για το κυπριακό, στο εγγύς μέλλον, περιέχει το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που παρουσία στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη η Βρετανία.
Το προσχέδιο δεν έχει εκπλήξεις, περιέχει ελάχιστες αλλαγές σε σύγκριση με τον προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές έγιναν ως επί το πλείστον για λόγους επικαιροποίησης. Ωστόσο αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωσή του και ήδη έχουν ξεκινήσει από την κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επαφές με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι βελτιώσεις αφορούν κυρίως στην αναφορές για το κοινό ανακοινωθέν και στα στρατιωτικά μόνο ΜΟΕ στο προοίμιο.
Αναλυτικότερα, οι διαφοροποιήσεις του βρετανικού προσχεδίου σε σχέση με το τελευταίο ψήφισμα αφορούν:
Στην παράγραφο 4 του προοιμίου, όπου το ψήφισμα καλωσορίζει την Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τα μέρη στις 11 Φεβρουαρίου 2014, που περιέχει μία συμφωνημένη δέσμη αρχών και παραμέτρων για μία ενωμένη Κύπρο. Το Σ.Α. σημειώνει με ικανοποίηση τη συμφωνία για συνομιλίες των επικεφαλής διαπραγματευτών και Αγκυρα και Αθήνα και εκφράζει την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.
Στην Πέμπτη παράγραφο του προοιμίου, αφού επαναβεβαιώνονται οι παράμετροι της επιδιωκόμενης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., ενθαρρύνονται οι πλευρές να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα ουσιώδη θέμα (core issues). Και επαναλαμβάνει εκ νέου πως το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί.
Στην δωδεκάτη παράγραφο που αφορά στην αποναρκοθέτηση, προσθέτει τις πρόσφατες προτάσεις και συζητήσεις και προτρέπει σε ταχεία συμφωνία για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης και της εκκαθάρισης των εναπομεινάντων ναρκοπεδίων.
Στην δεκάτη τρίτη παράγραφο για τους αγνοούμενους προσθέτει την ανάγκη εντατικοποίησης του έργου της Επιτροπής.
Στην δεκάτη εβδόμη παράγραφο εκφράζει ικανοποίηση στο έργο της Λίζα Μπάτενχάιμ ως ειδικής αντιπροσώπου και προσωρινής ειδικής συμβούλου, ευχαριστεί τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για τις εξαετείς του προσπάθειες και ενθαρρύνει τον ΓΓ να διορίζει μόνιμο ειδικό σύμβουλο στο εγγύς μέλλον.
Το διατακτικό μέρος του ψηφίσματος περιέχει μόνο μία αλλαγή, που αφορά στην παράγραφο για τους αγνοούμενους, όπου επαναλαμβάνει την ανάγκη εντατικοποίησης του έργου της Επιτροπής.
Leave a Reply