ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-
Στην ανάγκη ενίσχυσης της επιστολικής ψήφου αναφέρθηκε στην ομιλία του στην 5η παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης. Αποσπάσματα της ομιλίας ακολουθούν:
“Από τώρα, από τους επόμενους δύο μήνες, θα εκλέγουν και 15 βουλευτές και 15 γερουσιαστές από το ΣΑΕ τους, από τους Απόδημους Ιταλούς, τους οποίους τους φέρνουνε μέσα στο Κοινοβούλιο και στη Γερουσία τους και τους λένε, από εσάς ακούμε πιο αυθεντικά την ψυχή, την αγωνία και θα κάνουνε και την Ιταλία παγκοσμίως πιο ισχυρή, θα στηριχτεί σε πιο ισχυρές φωνές σ’ αυτό το παγκόσμιο χωριό, αυτό το διεθνές περιβάλλον και θα κάνει και καλύτερη τη σχέση, αυτή η διαδικασία, της Ιταλίας με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, γιατί ας μην κρυβόμαστε, οι απόδημοι Έλληνες, οι Ελληνοαμερικανοί, οι Ελληνοκαναδοί, οι Ελληνοαυστραλοί, δεν εργάζονται μόνο και κυρίως για το όφελος της Ελλάδος. Ουσιαστικά, τροφοδοτούν και αναπτύσσουν τις Ελληνογαλλικές, Ελληνοαμερικανικές, Ελληνοκαναδικές σχέσεις στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στον τουρισμό κλπ. και καμιά φορά και στην πολιτική.
Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει πραγματικά ένα εισηγητικό και γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο να έρχεται με σεβασμό προς την ελληνική πολιτεία, με αξιοπρέπεια, με κύρος και με ρόλο και να περνάει τη γνώμη της Ομογένειας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη και καμία χώρα στον κόσμο, πλην της Ελλάδος, που να μην εφαρμόζει την επιστολική ψήφο για τους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό. Είναι ελάττωμα, δεν πρέπει κανείς να είναι περήφανος γι’ αυτό. Ήρθαμε και το συμπληρώσαμε, είπα σε όλα τα κόμματα, δεν μπορεί να μην έχουμε κι εμείς επιστολική ψήφο.
Μπήκε στο Σύνταγμα του 2000, όμως χρειάζεται να βγει νόμος, όπως και για τον εκτελεστικό, για το ΣΑΕ τώρα, που θα έχει 200 ψήφους. Δεν είναι εύκολο πράγμα να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και τα μικρότερα, πρέπει να συμφωνήσουμε όμως και πρέπει κι εσείς να ξεκαθαρίσετε λίγο στο μυαλό σας ότι αυτή η διάταξη δεν γίνεται από την Ελλάδα για να κομματικοποιήσει τον απόδημο ελληνισμό, γιατί υπάρχει αυτή η άποψη. Γιατί δηλαδή δεν κομματικοποιείται ο Αμερικανός του εξωτερικού που ψήφισε τον Πρόεδρο Μπους και τον έβγαλε με 1.000 ψήφους στη Φλόριδα. Ποιοι τον έβγαλαν; Οι Αμερικανοί του Ισραήλ και της Ευρώπης ψηφίσαν στη Φλόριδα και έβγαλαν Πρόεδρο των ΗΠΑ. Κανείς δεν σηκώθηκε να πει, και ποιοι είναι αυτοί που στείλανε επιστολική ψήφο και βγάλανε τον Μπους Πρόεδρο;
Κανείς δεν το είπε. Είναι ώριμοι οι Αμερικανοί. Λένε αμερικανός πολίτης κι εγώ, αμερικανός πολίτης κι ο άλλος. Έστειλε την ψήφο του και καθόρισε τις εξελίξεις. Δεν αφορά την ομογένεια αυτό. Δεν αφορά το παιδί της τρίτης γενεάς, ντε και καλά να πάει να πάρει το εκλογικό βιβλιάριο και να αρχίσει να ψηφίζει. Αφορά 1.000.000 Έλληνες στο εξωτερικό, από εσάς μπορεί οι μισοί από εσάς να μην έχουν ελληνική υπηκοότητα, δεν το ξέρω αυτό. Μπορεί τα παιδιά σας να μην έχουν ελληνική υπηκοότητα. Δε σημαίνει ότι ο νόμος σας λέει πηγαίνετε να βάλετε τα παιδιά σας ντε και καλά να ψηφίσουνε. Εγώ γνωρίζω ότι ούτε ένα 25% στις ΗΠΑ δεν προσέρχονται στις κάλπες. Άρα, αυτός ο θόρυβος ότι άμα το κάνουμε αυτό, θα κομματικοποιήσουμε τις νέες γενιές και θα πηγαίνουν να ψηφίζουν το θεωρώ μια αρλούμπα. Αφού δεν πάνε να ψηφίσουνε στις αμερικανικές εκλογές ή στις καναδικές και ψηφίζουν με 30%, στις ελληνικές θα ψηφίσουν τα παιδιά της τρίτης γενεάς;
Πρέπει να γίνει η ζύμωση και να δούμε πώς, στο επόμενο ΣΑΕ που θα βρεθούμε, να το έχουμε λύσει αυτό, γιατί τότε θα είναι και ο ρόλος σας και το κύρος σας πιο ανεβασμένο.
Δεν χρειάζεται ο Νιώτης και ο Σκανδαλάκης να σας εκπροσωπούμε σοτ Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχετε το δικαίωμα από το Σύνταγμα να στείλετε 10-15 βουλευτές από τον απόδημο να εκπροσωπούν τον ελληνισμό του εξωτερικού και τότε αυτοί θα είναι χρήσιμοι και για την υπόλοιπη ομογένεια. Θα διεκδικούν εδώ, καθημερινά θα αγωνίζονται για τα προβλήματα και θα συνδέουν την Ελλάδα με το διεθνές περιβάλλον καλύτερα απ’ ότι το κάνουμε εμείς οι Ελλαδίτες βουλευτές. Αυτοί ξέρουν καλύτερα το διεθνές περιβάλλον, έχουν γεννηθεί εκεί, θα αξιοποιήσουν πολλές δυνάμεις, θα κάνουν καλύτερες τις σχέσεις μας με τα άλλα κράτη, θα μας βοηθήσουν σ’ αυτό το νέο ταξίδι που ξεκίνησε και η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος στα ανοιχτά οικονομικά και διεθνή σύνορα ….»
Leave a Reply