Νέα Υόρκη.- Η σημερινή κυβέρνηση προσεγγίζει τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με “σταθερότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα”. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, μιλώντας κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην προβολή του “σύγχρονου προσώπου” της μετα-Ολυμπιακής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τις γενικές παραμέτρους που διέπουν την όλη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής σε εσωτερικά και εξωτερικά θέματα.
“Ο ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζεται συνεχώς”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την πρόσφατη σχετική αναφορά του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Λευκό Οίκο.
“Στόχος μας είναι η Ελλάδα να λειτουργεί σαν μια σύγχρονη χώρα, αξιοποιώντας τις σημαντικές διοργανώσεις και τις μεγάλες μας επιτυχίες σε κάθε τομέα”, σημειώνοντας ως παράδειγμα την “έγκαιρη προετοιμασία” που έχει γίνει για τη φετινή τουριστική περίοδο με “ενθαρρυντικές προοπτικές”.
Τόνισε ακόμη ότι μετά τους αγώνες, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι για να επιτυγχάνουμε πρέπει να πορευθούμε με τον ίδιο τρόπο. «Προγραμματισμός, δουλειά και τίποτε στην τύχη».
Επίσης, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τη “σταθεροποίηση” της ελληνικής οικονομίας.
«Οπως συμφωνούν οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, οι αλλαγές στη χώρα είναι απαραίτητες. Ο πρωθυπουργός ήδη δήλωσε ότι προχωρεί σε διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις. Ο διάλογος αυτός όμως δεν μπορεί να είναι ατέρμονος. Αν φανεί ότι δεν οδηγεί πουθενά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και έχει την πλειοψηφία να προχωρήσει».
Ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι “με αυτή τη δημόσια διοίκηση η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά”, στέλνοντας μήνυμα προς τους ομογενείς, αλλά και γενικότερα τους Αμερικανούς που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα “νέο πλαίσιο” και μια “καινούρια φυσιογνωμία” της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα του Ελληνισμού και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ “παραμένουμε πιστοί στη διαδικασία του διαλόγου μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ”, τονίζοντας ότι όλοι πλέον γνωρίζουν ποια είναι η “αδιάλλακτη πλευρά”.
Για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ανέφερε ότι “η θέση μας είναι σταθερή, στηρίζοντας την τουρκική υποψηφιότητα. Αλλά, και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται ως μια ευρωπαϊκή χώρα αν θέλει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία. Εξάλλου, όταν ξεκινήσει ο ενταξιακός της διάλογος, θα είναι αναγκασμένη να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα”.
Αναφορικά με τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία, είπε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής, καθώς με μεγάλη πλειοψηφία επικυρώθηκε στη βουλή το ευρωπαϊκό σύνταγμα.
«Θέση μας, είπε, είναι ότι η ενοποίηση της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσει και είναι ανάγκη και οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν με τη διαδικασία επικύρωσης. Σε 15 μέρες, οι ηγέτες των «25» θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν».
Αν και απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα πιθανού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία επικύρωσε το κοινοβούλιο το σύνταγμα δείχνει πως δεν υπάρχει λόγος να είναι σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Για το Κυπριακό δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση ή πρόβλεψη γιατί, όπως είπε, υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Aπαντώντας σε ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και ειδικότερα για την ενίσχυση του “ελληνικού λόμπι” στην Αμερική, τόνισε ότι “χωρίς να υποτιμώ τη δουλειά κανενός, το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να εμφανίζεται στο εξωτερικό ως σοβαρή χωρά, να παράγει έργο και να έχει σωστή παρουσία με τις ελληνικές υπηρεσίες”, προσθέτοντας μάλιστα ότι συνήθως δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά οι χώρες που έχουν ” μεγάλα ελλείμματα στη δημόσια εικόνα τους “.
Ο κ. Αντώναρος είχε συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργάνωσε το CNN στην Ατλάντα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο περιθώριο του συνεδρίου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με δημοσιογράφους και διευθυντικά στελέχη του CNN, καθώς και με αρκετούς δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών απ’ όλο τον κόσμο.
Leave a Reply