Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Εναν Εικονικό Βοηθό (Virtual Assistant) έθεσε στη διάθεση των επισκεπτών του το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και μάλιστα σε συντομότερο χρόνο.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα μιας ουσιαστικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου η οποία ξεκίνησε το 2016 -όπως και σε όλα τα Ελληνικά Προξενεία στον κόσμο- με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στους ομογενείς και τους πολίτες τρίτων χωρών.
Οπως εξήγησε στη Greek News o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, το Γενικό Προξενείο δημιούργησε έναν ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ο οποίος θα καθοδηγεί βήμα βήμα τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του στις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με την διαδικασία, τα δικαιολογητικά, το κόστος και το ραντεβού που θα χρειαστεί να κλείσουν.
Οι επισκέπτες θα χρειαστεί απλώς να πληκτρολογήσουν την ερώτησή τους στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά και να ακολουθήσουν τα βήματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα του Virtual Assistant.
“Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι γι΄αυτό”, μας είπε ο κ. Κούτρας, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας μέσω της Προξενικής Αρχής στη Νέα Υόρκη είναι το πρώτο παγκοσμίως που χρησιμοποιεί τον “Εικονικό Βοηθό”.
Από τα δε πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι “ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει πάρα πολύ -και ιδιαίτερα οι νέοι- καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν πολλές διαδικασίες μέσα από αυτό”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Εχεις, δηλαδή, τη δυνατότητα να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και να έρθεις προετοιμασμένος στο Προξενείο. Ο στόχος είναι να κλείνεις ραντεβού και να μη χρειάζεται να κάνεις τίποτα εδώ. Να έρχεσαι μόνο να υπογράφεις και να φεύγεις”.
Παράλληλα, συνιστά στους ενδιαφερόμενους να ανατρέχουν συχνά στην ιστοσελίδα (https://www.mfa.gr/newyork) καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Προξενείου και να προτιμούν το email για την επικοινωνία τους με τα Τμήματα.
Οι περιορισμοί της πανδημίας και ιδιαίτερα αυτή που αφορά στη συνεχιζόμενη απαγόρευση εισόδου Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ευρώπη, παρά μόνο αν είναι κάτοχοι και διαβατηρίου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδήγησε πολλούς ομογενείς στο Γενικό Προξενείο για την έναρξη διαδικασίας απόκτησης του “πολυπόθητου” Ελληνικού διαβατηρίου.
“Το Προξενείο δέχεται πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Εχουμε περίπου 20 – 25 διαβατήρια την ημέρα, έχουμε ληξιαρχικά που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Ειδικά η πίεση στα διαβατήρια είναι ασύλληπτη, υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού μέχρι την άνοιξη” σημειώνει ο κ. Κούτρας. Για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος Διαβατηρίων απαιτείται ορισμένες φορές, όπως λέει, και η μετακίνηση υπαλλήλων από άλλα τμήματα, ενώ παράλληλα γίνεται και μια προσπάθεια για εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών ώστε εν μέσω της πανδημίας να μην υπάρχει ανάγκη να έρχονται στο Προξενείο.
Αλλωστε από την ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου ο πολίτης μπορεί είτε στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά να κατεβάσει όλα τα έντυπα που χρειάζεται, να τα στείλει ηλεκτρονικά, να προετοιμαστεί οποιοσδήποτε φάκελος και μόλις είναι ολοκληρωμένος, να μεταβεί στο Προξενείο, να υπογράψει και να φύγει.
“Στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη χρονική διάρκεια παραμονής του πολίτη στο Προξενείο”, τονίζει ο κ. Κούτρας.
Ακόμη και χίλια τηλεφωνικά μηνύματα μπορεί να δεχθεί καθημερινά το Γενικό Προξενείο. “Τα τηλέφωνα χτυπάνε διαρκώς, είναι αδύνατο να απαντήσει κάποιος”, αναφέρει ο κ. Κούτρας, διαβεβαιώνοντας πως όλα τα μηνύματα λαμβάνονται.
Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη παρέμεινε και παραμένει ανοιχτό, συνεχίζοντας να υποδέχεται τους πολίτες καθημερινά -μόνο με ραντεβού- και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που υπέδειξαν τόσο οι αμερικανικές, όσο και οι ελληνικές Αρχές. “Δεν έχουμε μειώσει την παροχή υπηρεσιών ούτε στο ελάχιστο”, τονίζει και προσκαλεί όλους να επισημάνουν προτάσεις βελτίωσης των υπηρεσιών, αποστέλλοντας email στη διεύθυνση grgencon.ny@mfa.gr.
Leave a Reply