Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Διαδικτυακά, με τη βοήθεια της πλατφόρμας ZOOM, πραγματοποιήθηκαν το φετινό 84ο Ετήσιο Επιστημονικό Συμπόσιο και η τελετή απονομής των υποτροφιών του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.

Το φετινό συμπόσιο είχε ως θέμα “Vision 2020: What’s New in Ophthalmology” (Οραση 2020: Τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία) και ομιλητές τους οφθαλμίατρους δρα Νικόλαο Νισύριο, δρα Ασπασία Δράγα και δρα Στέλλα Δούρου, οι οποίοι παρουσίασαν τα νεότερα στις θεραπευτικές τεχνικές αντιμετώπισης οφθαλμολογικών προβλημάτων, όπως οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), ο καταρράκτης και το οίδημα ωχράς κηλίδας.

Ο δρ. Νικόλαος Νισύριος, ιδρυτής και διευθυντής της “Metro Eye MD” μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της “Διαθλαστικής χειρουργικής” στην οποία ειδικεύεται παράλληλα με τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, στόχος της οποίας είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τους φακούς επαφής και τα γυαλιά στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αναφέρθηκε στις σταθερές σήμερα τεχνικές PRK και LASIK (την οποία ανέπτυξε ο Ελληνας χειρουργός οφθαλμίατρος, Ιωάννης Παλληκάρης το 1990), ενώ τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στο μέλλον θα έχει και η καινοτόμος SMILE.

Η δρ Ασπασία Δράγα, ιδρύτρια της “Draga Eye Care” και νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας του Λονγκ Αϊλαντ μίλησε για τον καταρράκτη των ματιών και την χειρουργική του αντιμετώπιση κατά το παρελθόν και σήμερα, παρουσιάζοντας παρουσιάζοντας μάλιστα και βήμα προς βήμα μια επέμβαση.
Τέλος, η δρ Στέλλα Δούρου, κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο SUNY Downstate και το Mt Sinai Medical Center, η οποία και συντόνισε το συμπόσιο, ανέπτυξε το θέμα “Θεραπεία για τον Διαβήτη του Ματιού και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας”.

Πρόκειται για τρεις εκλεκτούς συναδέλφους και εκλεκτά μέλη της ελληνοαμερικανικής ιατρικής κοινότητας, ανέφερε στο καλωσόρισμά της η β’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, η οποία και παρουσίασε την διαδικτυακή εκδήλωση.
Ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Μανώλας, στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους διαδικτυακούς θεατές, λέγοντας πως “το ZOOM έγινε μέρος της ζωής μας αλλά ήταν και ένας από τους λόγους που καταφέραμε να επιβιώσουμε ως Σύλλογος”, καθώς από την έναρξη της πανδημίας αρκετά επιστημονικά συμπόσια αλλά και συνεδριάσεις του συλλόγου έγιναν εξ αποστάσεως, ενώ με αυτόν τον τρόπο οι Ελληνοαμερικανοί γιατροί της Νέας Υόρκης προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.
“Εχουμε πετύχει πολλά ως σύλλογος φέτος”, τόνισε ο δρ Μανώλας, έχοντας δίπλα του τον προκάτοχό του δρα Γιώργο Λιακέα, ο οποίος έδωσε μια πολύ δύσκολη αλλά γενναία και νικηφόρα μάχη κατά του κορωνοϊού, και πρόσθεσε ότι “ο Σύλλογός μας συνεχίζει να αναπνέει και να είναι οικονομικά εύρωστος χάρη σε όλους εσάς που βρίσκεστε δίπλα μας ώστε να έχουμε απόψε τη δυνατότητα να απονείμουμε υποτροφίες σε δέκα νέους που αποτελούν το μέλλον του Συλλόγου μας και που το αξίζουν”.
Ανακοίνωσε δε το θάνατο του γιατρού, πρώην προέδρου και ευεργέτη του Συλλόγου, Απόστολου Ταμβάκη και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. “Είναι και χάρη σ’ αυτόν που βρισκόμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε, οικονομικά δυνατοί και ενωμένοι”, είπε.
Ακολούθησε η απονομή των υποτροφιών στους φοιτητές Γιώργο Δανιά, Στέφανι Γεργούδη, Ηλέκτρα Νάσση, Γιώργο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τιτομιχελάκη και Δάντη Βαρότση. Βραβεύτηκαν επίσης η Ελένη Ευσταθιάδη με το Osteopathic Award, οι Μυρσίνη Ιωαννίδου και Αλεξάνδρα Κοροτσίδη με τα Post Graduate Research Awards και η Αννα Τσιούλια με το HS Essay Award.
Μεταξύ των χορηγών των υποτροφιών ήταν οι δρ Παναγιώτης και Μελίνα Μανώλα, δρ Αλεξ και Ελένη Κοφινά, δρ Τζέισον και Αντωνία Κοφινά, δρ Γιώργος Λιακέας, δρ Γιώργος & Μιράντα Κοφινά, Αγγελική Φράγκου (το οποίο παρουσίασε η Ευαγγελία Πονηρού – Τσουγκαράκη) και Πήτερ Τζιαμέτη.
Με το βραβείο “Distinguished HMS Female Physician 2020” τιμήθηκε η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος Αντωνία Κολοκάθη. “Δεν υπήρχε καταλληλότερο πρόσωπο για το βραβείο αυτό ειδικά φέτος, εν μέσω της πανδημίας”, είπε η κ. Βαλασιάδη, παρουσιάζοντας την τιμώμενη.
Για μεγάλη τιμή έκανε λόγο η δρ Κολοκάθη, ειδικά, όπως είπε, αυτή τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας κατά την οποία δούλεψε μαζί με τους συναδέλφους της από Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης και είχε την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με παλιούς συναδέλφους και συμφοιτητές, με φίλους παλιούς. “Σας είμαι ευγνώμων γι’ αυτό”, είπε και συνεχάρη τους υπότροφους και τους ευχήθηκε καλή τύχη. Τους προέτρεψε ωστόσο καθώς προχωρούν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν τις σχέσεις και τις φιλίες που δημιουργούν τώρα, να διδάσκουν και να διδάσκονται απ’ αυτές, γιατί αυτές, είπε, θα μείνουν μαζί σας και θα σας υποστηρίξουν σε όλη σας τη ζωή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο από τις εκδηλώσεις της περσμένης χρονιάς το οποίο επιμελήθηκε η γραμματέας του Συλλόγου, Αννα Σαρηγιάννη.
Leave a Reply