Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Την κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στο Νιου Χέιβεν του Κοννέκτικατ επισκέφθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, μεθεορτίως και περίπου ένα χρόνο μετά την τελετή των εγκαινίων του νεόδμητου ναού της, o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής (ΙΔ΄ Λουκά) με συλλειτουργούς τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τον Διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή.
Πριν την απόλυση, προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου τον π. Γρηγόριο, αφού πρώτα ανέγνωσε το πιττάκιο (Πατριαρχικό Ευεργετήριο Γράμμα) του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την απονομή του οφφικίου και του επέδωσε -μέσα στα θερμά χειροκροτήματα και την ιαχή “Αξιος” του εκκλησιάσματος τον επιστήθιο Σταυρό της Αγίας Σοφίας από την Κωνσταντινούπολη.

Είναι αξιοσημείωτη η αγάπη και η εκτίμηση των ενοριτών του Αγίου Βασιλείου για τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνοντας πέρυσι την προϊσταμενία της κοινότητας, επέστρεψε μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο Ναό όπου ιερουργούσε κατά τη διάρκεια των μεταδιδακτορικών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yale.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στον τυφλό της Ιεριχούς που με την πίστη του “απέκτησε όχι μόνο το φως του αλλά και κάτι παραπάνω από την όρασή του. Απέκτησε μια νέα θεωρία για τον κόσμο και τη ζωή”. Προσευχήθηκε δε πως “καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της πανδημίας, όσοι απο μας έχουμε την ευλογία να είμαστε ζωντανοί, να έχουμε μια νέα θεωρία για τη ζωή μας, η οποία θα ανοίγει διάπλατα τις καρδιά μας, θα φωτίζει το νου μας και θα εμπλουτίζει την ψυχή μας”.
“Αυτό το ανάγνωσμα είναι πολύ ταιριαστό με αυτό που συμβαίνει σε μας σήμερα”, είπε ο Σεβασμιώτατος και μίλησε για τις αλλαγές που επέφερε στη ζωή μας και στον κόσμο ολόκληρο ένας ιός καθώς και για το πώς αντέδρασε στην κρίση αυτή η Ιερά Αρχιεπισκοπή και εξέφρασε αισιοδοξία ότι το 2021 θα ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της πανδημίας και η κοινοτική ζωή σε όλες τις ενορίες μας ανά την Αμερική θα επιστρέψει στην κανονικότητα.
Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο ο π. Γρηγόριος τόνισε, εμφανώς συγκινημένος, ως περιποιεί μεγάλη τιμή και ευλογία για όλους τους ενορίτες η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και του ζήτησε να μεταβιβάσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την ευγνωμοσύνη του και τις ταπεινές του ευχαριστίες για την ύψιστη τιμή που έλαβε, η οποία, όπως είπε, του δίνει ώθηση να προσφέρει περισσότερα στη Μητέρα Εκκλησία.
Πρόσθεσε δε πως μέσα στη δύσκολη χρονιά που πέρασε υπήρχε μια μεγάλη ευλογία για την μικρή αυτή κοινότητα του Αγίου Βασιλείου, που δεν είναι άλλη από τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας του Ιερού της Ναού.
Αν και η παρουσία των Ελλήνων στο Νιου Χέιβεν ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα, η πρώτη ελληνική κοινότητα που ιδρύθηκε στην πόλη η οποία φιλοξενεί το πανεπιστήμιο Yale ήταν η Αγία Βαρβάρα το 1919, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε συσταθεί και η Πανελλήνια Ενωση (Pan Hellenic Union) με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και βοήθειας στους νέους μετανάστες. Η κοινότητα του Αγίου Βασιλείου δημιουργήθηκε το 1985 από το τμήμα εκείνο -περίπου το ένα τρίτο- των ενοριτών της Αγίας Βαρβάρας που επέλεξαν να παραμείνουν στην ιστορική της έδρα, το Νιου Χέιβεν, όταν η κοινότητά τους μετακινήθηκε στο γειτονικό προάστιο Οραντζ.
Για εφτά χρόνια τις λατρευτικές ανάγκες της νέας κοινότητας, του Αγίου Βασιλείου, εξυπηρετούσε μέρος κτηρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ το 1992 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κοινοτικού κέντρου στην παρούσα τοποθεσία, το οποίο και διαμορφώθηκε σε ναό. Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου αποπερατώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια -κατά το πρότυπο του Ιερού Ναού της Αγίας Αννας Κηφισιάς- και εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.
Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίουείναι ο κ. Σπύρος Κόντος που μαζί με τη σύζυγό του Αθηνά, η οποία έχει την ευθύνη του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της μικρής αυτής αλλά δραστήριας κοινότητας με μέλη της αρκετούς Ελληνοαμερικανούς 1ης και 2ης γενιάς, κυρίως ακαδημαϊκούς από το YALE και άλλα πανεπιστήμια της περιοχής.
Leave a Reply