Εκβιασμός προς τη Λευκωσία να ανοίξει παγωμένα κεφάλαια του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας, με δέλεαρ μια αμφίβολη συμφωνία για το προσφυγικό
Αθήνα.- GreekNews
Σε εφιάλτη επί όλου του φάσματος των εθνικών θεμάτων του ελληνισμού τείνει να μετατραπεί η προσφυγική κρίση, παρά τις δήθεν προσπάθειες των Ευρωπαίων και άλλων για εξεύρεση λύσης. ΕΕ και Τουρκία προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα στείλει χιλιάδες μετανάστες στην Τουρκία. Ως αντάλλαγμα, η ΕΕ θα δεχθεί τον ίδιο αριθμό σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Οι δύο πλευρές ελπίζουν να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και της 18ης Μαρτίου.
Ωστόσο, κομμάτι της συμφωνίας είναι να ανοίξουν τα πέντε παγωμένα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, που εμποδίζει η κυπριακή κυβέρνηση, αφού η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας.
Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν στη σύνοδο κορυφής να εγκλωβίζουν τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη (ρεπορτάζ στις σελίδες 32-33) και παρά την άρνησή του δεν κατέθεσαν τα όπλα, αφού στέλνουν στην Κύπρο την Τρίτη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η επικείμενη κάθοδος Τουσκ στην Κύπρο έχει ως σαφή στόχο να προλειάνει το έδαφος ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής, επιχειρώντας να κλείσει τις «εκκρεμότητες» που προκάλεσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Νταβούτογλου. Από τις πρόσφατες κινήσεις της σε διεθνή φόρα η Άγκυρα, διά του πρωθυπουργού Νταβούτογλου, δείχνει ότι επιδιώκει πλέον να συνομιλεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,
συνδέοντας το ζήτημα των προσφυγικών ροών με τα του Κυπριακού.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Αρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής» του επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελου Συρίγου, ξεδιαλύνει τις όποιες ψευδαισθήσεις ότι η συμφωνία θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις ροές προσφύγων.
Στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν είναι σημαντική η αποδοχή επανεισδοχής των μεταναστών/ προσφύγων στην Τουρκία, ο καθηγητής Συρίγος γράφει.
« Η Τουρκία υπόσχεται να παίρνει πίσω όσους παράνομους μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών επανεισδοχής. Αν και ακούγεται εντυπωσιακό, στην πράξη δεν θα είναι. Ο αριθμός όσων θα επιστρέφουν θα είναι περιορισμένος. Οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην επιστροφή στην Τουρκία και στην υποβολή αιτήματος ασύλου που θα τους επιτρέψει την παραμονή σε ελληνικό (δηλ. ευρωπαϊκό) έδαφος μέχρι να εξετασθεί η αίτησή τους. Εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα θα επιλέγει την υποβολή αιτήματος ασύλου.
Κατ’ επέκταση θα έχει περιορισμένες πρακτικές συνέπειες και η υπόσχεση ότι για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει η Ελλάδα, η Ε.Ε. θα παίρνει έναν Σύρο από την Τουρκία. Ελάχιστοι Σύροι θα επιστρέφουν. Θα ήταν εντελώς διαφορετικό εάν η Τουρκία συμφωνούσε να υπάρχει παρουσία του FRONTEX στα παράλιά της για να καθίσταται απαγορευτική η μετάβαση μεταναστών στην Ελλάδα. Είτε το θέμα δεν ετέθη είτε η Τουρκία δεν το δέχθηκε».
Στο ερώτημα τι σημαίνει η δήλωση του Συμβουλίου για την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρει τα εξής:
«Είναι βέβαιον ότι θα εκτιναχθούν οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα. Οι παρανόμως εισερχόμενοι και όσοι έχουν ήδη εγκλωβισθεί στη χώρα στη συντριπτική τους πλειονότητα θα υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Εάν δεν ενισχυθεί σοβαρά η Υπηρεσία Ασύλου, οι αιτήσεις θα κάνουν χρόνια να εξετασθούν. Ενας μεγάλος αριθμός αιτούντων θα πάρει άσυλο οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης η Ελλάδα αποδέχθηκε έλεγχο των βορείων συνόρων μας από τον Frontex που έως τώρα αρνείτο. Ως ανακούφιση στο πρόβλημα θα δοθεί στην Ελλάδα οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσεως. Εως τώρα κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Τέλος, θα ενισχυθούν με προσωπικό από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. οι δομές των κέντρων υποδοχής
(hotspots) και του ασύλου. Ως προς την Κύπρο θα αυξηθούν οι πιέσεις να ξεπαγώσει τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
Ο καθηγητής Συρίγος τέλος αναφέρει τι θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα.
«Από το κείμενο της δηλώσεως και μία σειρά εγγράφων της Επιτροπής καθίσταται περίπου βέβαιον ότι τον Μάιο του 2016 θα ανασταλεί τουλάχιστον για ένα εξάμηνο η συνθήκη Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΑΝΤ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.
«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε δημοσιογράφους ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της 17ης- 18ης Μαρτίου μεταξύ της Άγκυρας και των 28 κρατών μελών της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Πρέπει ακόμα και να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα μπορούσε, στο πλαίσιο που το γνωρίζουμε, να αποτελέσει έναν παράγοντα αποσαφήνισης και διαφάνειας στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αυτό ισχύει επιπλέον, όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, «στις διαπραγματεύσεις στις οποίες έχουμε δεσμευτεί εδώ και πολλά χρόνια» με την Άγκυρα για την ένταξή της στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, ενώ είχε προσκληθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε «το πόσο επείγον» είναι να αντιμετωπίσουμε την «βαθιά κρίση» που προκλήθηκε από τις μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα οριστούν οι αρχές προκειμένου τα μέτρα που θα ληφθούν να συνάδουν με τις αξίες μας και θα είναι τα αποτελεσματικότερα» επέμεινε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Η ΜΕΡΚΕΛ
Υπερασπιζόμενη με σθένος την πολιτική που έχει υιοθετήσει στην προσφυγική κρίση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιχείρησε να δώσει μία τελευταία ώθηση στην εκστρατεία των υποψηφίων του κόμματός της την παραμονή της «Σούπερ Κυριακής» στη Γερμανία, όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια.
Το προσφυγικό ζήτημα εξάλλου είναι το σημείο αναφοράς στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις- οι δύο σε κρατίδια της δυτικής Γερμανίας και μία στην ανατολική- και πολλοί είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι που, μπροστά στο ένα και πλέον εκατομμύριο μετανάστες που έφθασαν στην χώρα τους πέρσι, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς η χώρα τους θα διαχειριστεί αυτήν την κρίση.
Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται του έναντι του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που κερδίζει έδαφος, καθώς εκμεταλλεύεται την ανησυχία του κόσμου στον απόηχο της απόφασης που έλαβε προσωπικά πριν από ένα χρόνο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα της χώρας της για τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.
«Υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή- κι αυτό ακριβώς συνέβη το περασμένο φθινόπωρο- όπου δε μπορείς να συζητάς επί μακρόν για τις αρχές» που διέπουν την χώρα σου, τόνισε η Μέρκελ, υπερασπιζόμενη την απόφασή της.
«Οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά εκεί κι έχουν ανάγκη από προστασία» υπογράμμισε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του CDU στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα από τα τρία κρατίδια που εκλέγουν αύριο Κυριακή νέο κοινοβούλιο.
Η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δαπάνησαν πολύ χρόνο συζητώντας για τη συμφωνία με την Τουρκία που ήταν μια λογική, επωφελής λύση.
«Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι απόλυτα σωστό» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προκαλώντας το χειροκρότημα του πλήθους.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης- 18η Μαρτίου, η Άγγελα Μέρκελ θα προσέλθει αποδυναμωμένη στις κρίσιμες συνομιλίες με στόχο την επισφράγιση της συμφωνίας με την Άγκυρα στην περίπτωση που το κόμμα της δεν καταγράψει υψηλές επιδόσεις στις εκλογές.
Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος για τουλάχιστον 50 χρόνια προτού περάσει στα χέρια ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των Πρασίνων και με εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός του κόμματος των Πρασίνων αναμένεται να επικρατήσει του αντιπάλου του, του CDU.
Στη Σαξονία Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία το CDU αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ένα ποσοστό περίπου 19% και να προηγείται των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Στη Ρηνανία Παλατινάτο η κατάσταση είναι μάλλον αμφίρροπη.
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς προετοιμάζεται για τα αποτελέσματα των εκλογών, η Μέρκελ είπε στη συγκέντρωση του Σαββάτου:
«Θα σταυρώσω τα δάχτυλά μου για καλή τύχη».
Leave a Reply