Αθήνα
Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του προγράμματος / μνημονίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.
“Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο” σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.-
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί παράταση της υπάρχουσας δανειακής συμφωνίας έως το τέλος Αυγούστου. Το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί» που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στο Eurogroup.
Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.
Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο στις διαπραγματεύσεις, ασκώντας οξύτατη κριτική στη στάση της Γερμανίας και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκει την υπονόμευση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τρεις εβδομάδας από τις εκλογές και ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε διαφορετική χώρα. Δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια προβλήματα, ούτε επουλώσαμε τις πληγές, είπε, αλλά ο λαός δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και εξευτελισμό, αλλά υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και η επίσης πρωτοφανής οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης «μας γεμίζει δύναμη και αντοχή» και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και αγωνίζεται όρθια να φύγει από την παγίδα της λιτότητας και τους χρέους.
Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε ένα πρώτο κείμενο το οποίο έγινε κατ΄αρχάς δεκτό από την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό ανατράπηκε από τον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε, είπε ο πρωθυπουργός, έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Με απεριόριστη εκτίμηση, είπε ο πρωθυπουργός, θα ήθελα να του επισημάνω ότι είναι καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό και να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα και διεκδικούν. Αυτούς τους λαούς, να τους σέβεται και να τους εκτιμά, είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό σημείωσε: «Δεν μας εκφράζει μία ατυχής γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην Αυγή και απεικονίζει τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί, όπως επίσης δεν εκφράζει κυβέρνηση και τον λαό» προσθέτοντας ότι κανείς δεν δικαιούται ούτε για αστείο να παίζει με τα φαντάσματα ιστορίας.
Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διαδικασία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κατατεθούν στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο για τη λήψη άμεσων μέτρων για προστασία της πρώτης κατοικίας και που θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε κερδοσκοπικά σχήματα, ενώ θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αμέσως μετά θα κατατεθεί νομοσχέδιο που όπως είπε, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επαναφέροντας το κοινοτικό κεκτημένο με συλλογικές συμβάσεις. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει λύση και όχι ρήξη, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα βρεθεί λύση.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ύστερα από σχετική συνεννόησή των δύο ηγετών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στον εν εξελίξει διάλογο, για συμφωνία αναφορικά με την Ελλάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης και επανέλαβε τη θέση της κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε επίσης δημόσια παρέμβαση στο Ελληνικό ζήτημα με συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφοντας την κατάσταση ως αρκούντως κρίσιμη και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι την Παρασκευή θα εξευρεθεί τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο.
«Δεν λέω ότι είμαι αισιόδοξος, όμως η ευχή είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα, δηλαδή την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που είναι τα υποκατάστατα της λιτότητας ή της αυστηρής λιτότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η σταθερή θέση της Κύπρου είναι η στήριξη της Αθήνας και αυτή θα είναι και η πολιτική σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που ακολουθούν.
«Αυτό έπραξα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ελληνική πλευρά. Συνεπώς αυτή θα είναι και η πολιτική μας σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, είτε του Eurogroup είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Ερωτηθείς κατά πόσον οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη που αφορά την Ελλάδα θα επηρεάσει και την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα υπάρξουν ελάχιστες συνέπειες που δεν θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση στην Κύπρο.
«Οι αποφάσεις του Eurogroup που ελήφθησαν το 2013 ήταν ίσως ο τελευταίος κρίκος επιπτώσεων για την Κύπρο» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Εξήγησε επίσης πως τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο ελέγχονται ανελλιπώς από την Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να προστατευτεί γενικότερα η οικονομία του τόπου.
Ωστόσο είπε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει απλώς την ίδια τη χώρα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απόψε, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη μεταξύ των εταίρων της στην ευρωζώνη και ζητεί την παράταση της συμφωνίας δανεισμού της.
Ο εκπρόσωπος του Ρέντσι ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο Ρέντσι να κάθεται στο γραφείο του και να μιλάει στο τηλέφωνο. Ο Πάντοαν κάθεται απέναντί του. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συνδιάλεξής τους.
ΚΚ
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκρινε πριν από λίγο ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κυβέρνηση της Ελλάδας επιθυμεί η όχι ένα πρόγραμμα στήριξης μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Γιούρογκρουπ.
Σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σόιμπλε ανέφερε ότι η παράταση του προγράμματος της Ελλάδας θα είχε νόημα μόνον εάν η Αθήνα έχει πρόθεση να το εφαρμόσει. «Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες δεσμεύσεις ως προς αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης επιδεικνύουν ενιαία στάση έναντι της Ελλάδας και η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλους υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης για τις θέσεις της.
Ο Σόιμπλε είπε ότι θέλει η ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη, διεμήνυσε όμως ότι αυτό επαφίεται στην Αθήνα και μόνο.
Η ΕΕ έχει ισχυρή θέληση προκειμένου να βρεθεί λύση προς όφελος όλων, δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, αναφερόμενος στην Ελλάδα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας είδαμε πως οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις απέφεραν καρπούς τον περασμένο χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα να συνεχίζει να κτίζει πάνω σε αυτό το επίτευγμα. Οποιαδήποτε κίνηση που θα παρέκκλινε από αυτήν τη γραμμή θα είχε αρνητική επίδραση» δήλωσε ο επίτροπος.
Στη συνέχεια τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει την Ελλάδα να ανακάμπτει οικονομικά. «Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να βρεθεί λύση προς όφελος όλων, εφόσον γίνεται στο ισχύον πλαίσιο και όλοι εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους» πρόσθεσε ο Β. Ντομπρόφσκις.
Ερωτηθείς για πιθανά σενάρια σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, ο επίτροπος ξεκαθάρισε πως όλες οι πλευρές συνεργάζονται μόνο σε ένα σενάριο, το οποίο είναι «η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος κι έπειτα η διάθεση κάποιας ευελιξίας στο ισχύον πλαίσιο».
Ο επίτροπος πρόσθεσε πως δεν τίθεται κανένα θέμα τελεσιγράφου και συνέχισε λέγοντας πως «το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε εποικοδομητικά χθες στο Eurogroup και όλοι πιστεύουμε πως το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Υπάρχει διάθεση να αξιολογηθούν ορισμένες ανησυχίες από ελληνικής πλευράς, ούτως ώστε να βρούμε τρόπο να υπάρξει κάποια ευελιξία στο ισχύον πρόγραμμα».
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ELA
Δεν αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα να ακυρωθεί η έγκριση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκτακτη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή ενήμερη για το συγκεκριμένο θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή αυτή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει αύριο Τετάρτη για να αξιολογήσει την χρηματοδότηση από τον λεγόμενο μηχανισμό επείγουσας χορήγησης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας, μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον έλεγχο του συγκεκριμένου τρόπου χρηματοδότησης, ένα χρηματοδοτικό μέτρο που υπόκειται σε πολύ πιεστικές τραπεζικές συνθήκες.
Οι κανόνες της ΕΚΤ ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν αυτή τη χρηματοδότηση προσωρινά και δίδεται μόνο σε φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Κριτική προς την κυβέρνηση, πως «λέγοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση υποχωρεί και μας πηγαίνει πλησίστια στο μνημόνιο 3» ασκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανέφερε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίξει μια εθνική διαπραγμάτευση και πως όμως δεν έχει ενημέρωση, αλλά αντίθετα ότι παρακολουθεί την κυβέρνηση «να “εκλιπαρεί” τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για κάποιες λέξεις και όχι για την ουσία».
Ειδικότερα, σε δήλωση που έκανε, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Θέλουμε να στηρίξουμε μια εθνική διαπραγμάτευση. Αντί όμως να έχουμε ενημέρωση, παρακολουθούμε από την τηλεόραση την κυβέρνηση, να εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κάποιες άλλες λέξεις, όχι για την ουσία των θεμάτων».
Στο μεταξύ, είπε, τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώνονται. «Δεν καταλαβαίνω, γιατί εθελοτυφλούμε ομαδικά. Γιατί κάποιοι παίζουν με τα πιο ευγενικά αισθήματα του ελληνικού λαού» ανέφερε για να υποστηρίξει ότι «η κυβέρνηση λέει δέχομαι παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι παράταση του μνημονίου».
«Έλεος» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο είναι η δανειακή σύμβαση- αυτό που έχει παραταθεί μέχρι 28 Φεβρουαρίου, είναι η δανειακή σύμβαση» και τόνισε: «Η κυβέρνηση λέγοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση υποχωρεί και μας πηγαίνει πλησίστια στο μνημόνιο 3, ενώ εμείς είχαμε ετοιμάσει την έξοδο από το μνημόνιο και το πέρασμα στην προληπτική πιστωτική γραμμή για να αναπνεύσει η οικονομία, να έχουμε ανάπτυξη και απασχόληση».
«Μέχρι στιγμής η έκβαση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ-Ευρωζώνης αποδεικνύουν ότι ο προεκλογικός και μετεκλογικός καυγάς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ δεν αφορούσε την ουσία για τον λαό, αλλά περισσότερο τους τίτλους» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ έδωσε βάρος στη σημειολογία τής «εγκατάλειψης του μνημονίου και της τρόικας» στην πραγματικότητα αποδέχεται πλήρως την ουσία των προηγούμενων δεσμεύσεων προς την ευρωζώνη, τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που είναι σε βάρος του λαού.
«Η αντιφατικότητα όλων αυτών των διεργασιών δεν πρέπει πλέον να συνεχίζουν να δημιουργούν στον λαό και τη νεολαία την απατηλή εντύπωση ότι μπορεί δήθεν οι μεταρρυθμίσεις αυτές να αποβούν προς όφελος των εργατικών λαϊκών δυνάμεων. Όφελος θα έχει μόνο το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ και οι αντιδραστικοί θεσμοί της» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ καλώντας τον λαό και το λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση.
Το κείμενο Μοσκοβισί και το
προσχέδιο που απέρριψε η κυβέρνηση
efsyn.gr
Διαφορετικό από το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, το κείμενο που -όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν έτοιμος να υπογράψει και να δεσμευτεί από πλευράς της Ελλάδας, προέβλεπε την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και την εφαρμογή ενός ενδιάμεσου διάρκειας τεσσάρων μηνών, διάστημα στο οποίο οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμφωνία για το νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, το κείμενο του Μοσκοβισί ανέφερε: «Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο», ενώ αντίθετα το κείμενο που δόθηκε στους υπουργούς του Eurogroup (του Ντάισελμπλουμ) αναφερόταν πως «τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών».
Ακόμα, μία από τις βασικές παραλήψεις ήταν ότι η Ελλάδα θα λάμβανε έκτακτες δράσεις προκειμένου να «διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση», ενώ παράλληλα, το κείμενο, που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμιζε τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές.
Αναλυτικά το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο επίτροπος Μοσκοβισί:
«Σήμερα το Eurogroup έκανε τον απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την δέσμευση τους για μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που στοχεύει στην σταθερή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.
Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αναστρέφουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι απολύτως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει σταθερές και βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, με το να φτάσει και να κρατήσει έπειτα ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Το πόσο εφικτό είναι να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2015 θα αναθεωρηθεί υπό το φως των εξελισσόμενων οικονομικών συγκυριών. Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας Χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστεί παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους.
Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.
Όποτε κρίνεται σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, το πώς θα καλυφθούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί θα παραδώσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου»
Leave a Reply