Συνάντηση του Προεδρείου της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων με το Προεδρείο του ΣΑΕ
Θεσσαλονίκη.- Την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για το έτος 2008 παρέδωσε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Στέφανος Ταμβάκης στα Μέλη του Προεδρείου της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης με το Προεδρείο του ΣΑΕ. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση πάνω στα θέματα που περιλαμβάνει η Έκθεση, αλλά και το θέμα της ψήφου των αποδήμων, που όπως αναφέρθηκε μπορεί να έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Σχετικά με τη δεύτερη αυτή ετήσια έκθεση, που θα παραδοθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και λεπτομερής, και μαζί με τις δράσεις όλων των Περιφερειών του ΣΑΕ, αποτυπώνονται προτάσεις για λύσεις επί των θεμάτων, που απασχολούν τους απανταχού Έλληνες. Φέτος, λόγω των ευρωεκλογών και του κλεισίματος της Βουλής, η έκθεση θα συζητηθεί το Φθινόπωρο, σε ένα τριήμερο με κορυφαία εκδήλωση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.
«Προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε όλη την ελληνική διασπορά», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος συνεχάρη το Προεδρείο του ΣΑΕ, που μέσα από την έκθεση «ουσιαστικά προσέγγισε όλα τα θέματα και έκανε πράξη πολλά, τα οποία είχανε μείνει στα χαρτιά τα τελευταία χρόνια».
Για την ψήφο των αποδήμων, μετά την καταψήφιση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε ότι υπάρχει συντονισμός, προκειμένου να επανέλθει το θέμα το ταχύτερο, από πλευράς κυβέρνησης.
«Βρισκόμαστε σε συντονισμό με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με το ΣΑΕ, για να ανοίξει μια διαδικασία. Η Επιτροπή μας είναι έτοιμη να ξανανοίξει αυτό το διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και την ταχύτερη επαναφορά ενός νομοσχεδίου, που θα τύχει της έγκρισης από το κοινοβούλιο. Όσοι διαφώνησαν με το νομοσχέδιο, που καταψηφίστηκε, τουλάχιστον οφείλουν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση, ως πρόταση νόμου, και να την επεξεργαστούμε. Νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή για να μπει στο τραπέζι ένα επίμαχο θέμα, που θα πρέπει να λυθεί. Αυτό το οφείλουμε στον κόσμο της ομογένειας».
«Νομίζω ότι με τον διάλογο, την ωρίμανση και την δυνατότητα πλέον όλων των κομμάτων να προσεγγίσουμε τα θέματα με προσοχή και με ρεαλισμό, έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε λύση. Δεν εμποδίζει σε τίποτα, τόσο το Σύνταγμα όσο και το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο, να επανέλθει οποτεδήποτε μια νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των αποδήμων», τόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης. «Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι είναι αυτό που εμπόδισε να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Ο υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να συστήσει για το θέμα διακομματική επιτροπή, «ad hoc», με την συνεργασία και ειδικών εμπειρογνωμόνων καθηγητών συνταγματολόγων, εκλογολόγων και να διατυπώσουμε σενάρια εκλογικού νόμου που θα βρίσκουν κατά προτίμηση το σύνολο των κομμάτων της βουλής».
Ο κ. Νιώτης τόνισε ότι ένα νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να διασφαλίζει έδρες, που αναλογούν στους πραγματικούς ψηφοφόρους του αποδήμου, δηλαδή αυτοί που θα εγγραφούν εντός προθεσμίας σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, και όχι σε μία θεωρητική προσέγγιση αριθμών. Η κατανομή εδρών, είπε, δεν μπορεί να γίνει με βάση το ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους στο εξωτερικό, οι οποίο όμως δεν είναι και εν δυνάμει ψηφοφόροι, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.
Για το ΣΑΕ ο κ. Νιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένας θετικός, γόνιμος απολογισμός και προγραμματισμός, όπως τον παρουσιάζει στην Ετήσια Έκθεση του».
Από την πλευρά του ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΚΚΕ Νικόλαος Γκατζής, επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του, επισημαίνοντας-μεταξύ άλλων- ότι «είναι οι μόνες ρεαλιστικές, που δεν θα αλλάξουν την πολιτική σύνθεση της χώρας, που θα μπορούν οι απόδημοι να έχουν λόγο και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα ανισοτιμίας της μάχης, που θα κάνουν τα κόμματα προεκλογικά».
Ο κ. Γκατζής ζήτησε επίσης ουσιαστική αλλαγή στην έκφραση των αντιπροσώπων στο ΣΑΕ, τονίζοντας ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που έρχεται, θα πρέπει να κατοχυρώνει θεσμικά τις ομογενειακές κοινότητες και τις ομοσπονδίες, που είναι «το μόνο κύτταρο, η μόνη βάση που μπορεί να εκπροσωπεί τις διοικήσεις του ΣΑΕ».
«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας να ικανοποιηθεί η επιταγή του Συντάγματος για να ψηφίζουν οι απόδημοι με όποιο δυνατό και πρόσφορο μέσο επιλεγεί», τόνισε από την πλευρά του ο Γραμματέας της Επιτροπής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αναστάσιος Κουράκης. «Εμείς λέμε με όλα τα μέσα, ακόμη και επιστολική ψήφο, έτσι ώστε να υπάρχουν απόδημοι βουλευτές, κυρίως της επικρατείας, ώστε να μεταφέρονται τα προβλήματα των αποδήμων. Εκτιμούμε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει την δυνατότητα να «απογειωθεί» η εκπροσώπηση του αποδήμου Ελληνισμού».
Σε δήλωση του ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος, μέλος της επιτροπής της Διασποράς της Βουλής, τόνισε- μεταξύ άλλων- ότι «ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ο πραγματικός Ελληνισμός, που εκπροσωπεί της Ελλάδα επάξια και βοηθάει σε όλα τα επίπεδα των οικονομικών και εθνικών θεμάτων, που ταλανίζουν τον τόπο. Υποχρέωση και προϋπόθεση της Μητροπολιτικής Ελλάδας είναι η αρωγή προς τα Μέλη του ΣΑΕ, ώστε σε όλες τις δράσεις του να ευδοκιμήσει».
ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
Τα θέματα της Παιδείας των ομογενών και των Δικτύων Νεολαίας σε όλες τις ηπείρους, κυριάρχησαν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 5ης τακτικής συνεδρίασης του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στη Θεσσαλονίκη.
Σε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Στέφανο Βλαστό, τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ αντάλλαξαν σκέψεις και προτάσεις για στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο, με γνώμονα την αναβάθμιση της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες.
«Με το ΣΑΕ έχουμε μία ευρεία συνεργασία, ειδικότερα στο πλαίσιο του ουσιαστικού διαλόγου, που έχει προτείνει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και στο χώρο της ομογένειας», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βλαστός.
Ο κ. Βλαστός επισήμανε ιδιαίτερα ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στο εξωτερικό βασίζεται στο μοντέλο της εποχής του ΄60-΄70, όπου ουσιαστικά αποτυπώνεται ως πρωταρχικός στόχος ο επαναπατρισμός των Ελλήνων.
«Σήμερα μιλάμε για 4η, ακόμα και 5η γενιά ομογενών, σε πολλές χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο, όπου σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επαναπατρισμού», σημείωσε ο κ. Βλαστός και πρόσθεσε: «Πρώτος στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ομογένεια, γιατί ένας είναι ο απώτερος στόχος: τα παιδιά να βγαίνουν πιο ανταγωνιστικά και πιο δομημένα για να αντιμετωπίσουν το μέλλον».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, τόνισε ότι η παγκόσμια οργάνωση των απανταχού Ελλήνων έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την ανάπτυξη δράσεων, που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
«Οι Επιτροπές Παιδείας στις Περιφέρειες του ΣΑΕ ασχολούνται με το ζήτημα της στήριξης και προώθησης της Ελληνικής Γλώσσας. Το ΣΑΕ συμμετέχει, στηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και παραγωγής συμπερασμάτων σχετικά με την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας στο Εξωτερικό», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Ταμβάκης, εκφράζοντας τη βούληση όλων των μελών του προεδρείου για στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Το Προεδρείο του ΣΑΕ, δια του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Δημητρίου, συμμετέχει στην Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την Ενίσχυση των Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στο Εξωτερικό, όπως και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ).
Το προεδρείο του ΣΑΕ είχε επίσης, συνάντηση με τον καθηγητή Ιωάννη Καζάζη, αναπληρωτή πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ΚΕΓ είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος διενεργεί κατʼ έτος τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας, σε περισσότερα από 100 διαπιστευμένα κέντρα στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ομογένειας για τα οφέλη που προκύπτουν από την απόκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΣΑΕ συζητήθηκαν με το γενικό διευθυντή και στελέχη της ΓΓΑΕ εισηγήσεις και αιτήματα των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών, όπως και η πορεία των Προγραμμάτων Φιλοξενίας νέων και ατόμων τρίτης ηλικίας.
ΔΙΚΤΥΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Στις εργασίες της συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ συμμετέχουν και οι συντονιστές των Δικτύων Νεολαίας από τις επτά Περιφέρειες. Σε κοινή συνεδρίαση, παρουσία του γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννη Κυπαρισσίδη, οι νέοι ομογενείς ενημέρωσαν για τις δράσεις τους, στον ένα χρόνο από την ίδρυσή τους, και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Πρωταρχικό μέλημα είναι η συσπείρωση των νέων, που όπως επισημάνθηκε απ΄ όλους, δεν συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα των ελληνικών παροικιών. Από τις κοινές δράσεις που δρομολογούνται είναι η δραστηριοποίηση των νέων ομογενών για την προώθηση της καμπάνιας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Αποτελείτε το νέο ξεκίνημα. Τα Δίκτυα Νεολαίας αποτελούν τη συνέχεια των παραδοσιακών κοινοτήτων της ομογένειας, που σήμερα φθίνουν και δεν είναι σε θέση να προσελκύσουν τους νέους», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Κυπαρισσίδης, επισημαίνοντας ότι «η πατρίδα περιμένει από εσάς να είστε επιτυχημένοι εκεί που ζείτε».
Στο τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση όλων των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στο 2010 θα συγκληθεί η Παγκόσμια Συνάντηση Νέων Ομογενών απ΄ όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε στους νέους ο πρόεδρος του ΣΑΕ, ο οποίος τους συνεχάρη για το πάθος τους.
«Αρχίζουμε μαζί σας και μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας», τόνισε-μεταξύ άλλων- ο κ. Ταμβάκης, προτρέποντας τους νέους να αναλάβουν το σημαντικό ρόλο, που τους όρισε ο νομοθέτης.
Τα αποτελέσματα στο ένα χρόνο δουλειάς των Δικτύων Νεολαίας είναι ήδη ορατά, με τη στήριξη των περιφερειών του ΣΑΕ. Ήδη τα Δίκτυα Νεολαίας δρομολογούν τη δημιουργία βάσης δεδομένων, ενώ θέτουν ως προτεραιότητα την κατασκευή κοινής ιστοσελίδας όλων των Δικτύων, όπου θα συνδεθούν οι ήδη υπάρχουσες.
Στη Λατινική Αμερική, όπου δεν υπήρχε ούτε μία οργάνωση νέων, σήμερα έχουν δημιουργηθεί 35 στις εννέα χώρες της ηπείρου, αναφέρει η Μαριάνα Μεϊντά Ρίπολη από τη Βραζιλία. Οι συναντήσεις των νέων είναι πλέον γεγονός, που αναμένονται με ενδιαφέρον, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία, όπως και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που χωρίζουν τους ομογενείς μας.
Στον Καναδά οι νέοι συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας μας, και όπως τόνισε ο Τάσος Μαστοράκος, «επιτυχία θα θεωρήσουμε αν βγάλουμε άξιους πρεσβευτές της Ελλάδας».
Την αναγκαιότητα να οριστεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ όλων των Δικτύων Νεολαίας, όπως και της έννοιας του εθελοντισμού στους νέους, τόνισε ο Μόρις Γκρίτζαλης από τις ΗΠΑ, ο οποίος ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 1ου ετήσιου φεστιβάλ χορού, το Νοέμβριο στο Σικάγο, όπως και ενός φόρουμ για τα εθνικά θέματα στην Ουάσιγκτον.
Το Δίκτυο νεολαίας της Ευρώπης προσανατολίζεται στη διοργάνωση ημερίδας σε ένα επίκαιρο θέμα: τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους ομογενείς, ανέφερε ο Κώστας Συμεωνίδης, από τη Γερμανία, ο οποίος έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στο Δίκτυο Νεολαίας της Περιφέρειας χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθημερινά προσέρχονται όλο και περισσότερα μέλη, τόνισε ο Αλεξεϊ Τσερκέζοφ από τη Ρωσία, ο οποίος επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελούν τα θέματα του πολιτισμού και της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και της θρησκείας μας.
Οι μεγάλες αποστάσεις, που χωρίζουν τους νέους ομογενείς στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συσπείρωσή τους, επισήμανε ο Ηλίας Δεμουρτζίδης από την Αυστραλία. Οι Πανελλήνιοι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Αγώνες ΣΑΕ Ωκεανίας, αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους, που εκφράζουν ζωηρό ενδιαφέρον και έχουν κεντρίσει τις προσδοκίες της νεολαίας της παροικίας.
Το Σάββατο, τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη. Παράλληλα, συζητήθηκαν προγράμματα δράσης 2009, όπως η «Κιβωτός του Ελληνισμού» στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, η βάση δεδομένων ελλαδικών αρχών, που ασχολούνται με τον Απόδημο, συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο κ.α.
Την Κυριακή, τα Μέλη του προεδρείου συνεδρίασαν από κοινού με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Κασσίμη, και στη συνέχεια είχαν διαδοχικές συναντήσεις με το νομάρχη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη και Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, αντίστοιχα.
Οι εργασίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν με κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «ΔΕΣΜΟΣ», του ΣΑΕ, με τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-Post Bank, Άγγελο Φιλιππίδη, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, που έχει υπογραφεί το 2008, στον τομέα ηλεκτρονικής τραπεζικής, μέσω e-banking.
Leave a Reply