Αθήνα.- Το ελληνικό πρόβλημα απασχόλησε τις επαφές του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και διοικητικών των κεντρικών τραπεζών των G20, στη Σαγκάη. Οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από την προσφυγική κρίση με τις λαϊκές κινητοποιήσεις από τη μια και το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Αθήνα, παρά τις διαφορές που παραμένουν για την αξιολόγηση, από την άλλη, φέρνουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα πολιτικής λύσης.
Ο κ. Λιού είχε συναντήσεις – μεταξύ άλλων – με τον Γερμανό ομόλογό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Παρών στη συνομιλία κι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λιού παρότρυνε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις, ενώ συμφώνησε ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, χωρίς καθυστερήσεις. Είπε επίσης ότι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέους, όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα ο κ. Λιού εξέφρασε την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη καθώς και την ελπίδα του για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, έτσι ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές.
Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, επισημαίνεται ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Λιού για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.
Ο κ. Λιού, όπως αναφέρεται, “συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί”.
Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφορικά για τις συναντήσεις του κ. Λιού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τους προέτρεψαν “χωρίς καθυστέρηση” την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου παραδέχτηκε ότι απομένει ακόμη να γίνει “σημαντική δουλειά” μεταξύ των διαφόρων πλευρών, όμως υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό “να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση” του προγράμματος.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζικών της ομάδας των G20 στη Σαγκάη, ερωτηθείς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αν θα χαλαρώσουν τώρα οι όροι του ελληνικού προγράμματος ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Τόνισε ωστόσο το ζήτημα Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη σύνοδο, απασχόλησε ωστόσο τις συζητήσεις στο περιθώριο.
Ας σημειωθεί ότι δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες τον Μάρτιο στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αναφερόμενος πάντως στην Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η παρά την «εξαιρετικά δύσκολη θέση» στην οποία βρίσκεται η χώρα «δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας».
«Γνωρίζω καλά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα από μια πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης και από την άλλη βρίσκεται υπό πίεση λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το γεγονός αυτό δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα, είπε ο γερμανός υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Τύπου, υπό την πίεση του προσφυγικού το Βερολίνο εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), επικαλούμενο ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, μεταδίδει ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή στους στόχους της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να αυξηθεί η πίεση προς τους ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.
Leave a Reply