Νέα Υόρκη.- Του Πανίκου Παναγιώτου/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τη δημιουργική συμβολή της στην προσπάθεια προώθησης της ελληνικής κληρονομιάς και γλώσσας στην Αμερική, καθώς και για την αθόρυβη προσφορά της σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, τιμήθηκε η Πηνελόπη Τσίλα, σύζυγος του εκτελεστικού διευθυντή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Λουκά Τσίλα.
Η τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε στην κ. Τσίλα ήταν από τον Ελληνοαμερικανικό Σύλλογο Επαγγελματιών Γυναικών (Association of Greek American Professional Women – AGAPW) και έφερε τον τίτλο «Ελληνοαμερικανίδα της Χρονιάς», μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου γιορτασμού για το «μήνα της γυναίκας».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο «Κυπριακό Σπίτι» της Νέας Υόρκης, υπό την αιγίδα των γενικών προξένων της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργου Ηλιόπουλου και Κούλας Σοφιανού, αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην «πολυδιάστατη πολιτιστική και φιλανθρωπική προσφορά» της τιμώμενης.
Για το «σημαντικό έργο» της Πηνελόπης Τσίλας στον πολιτισμό και στα γράμματα, σημειώνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει στον τομέα της στήριξης ανθρώπων και κυρίως παιδιών που χρειάζονται βοήθεια και στοργή, αναφέρθηκε η ιδρύτρια και πρόεδρος του οργανισμού «AGAPW», δρ Όλγα Αλεξάκου, υπογραμμίζοντας ότι «η κ. Τσίλα είναι μια δυναμική γυναίκα με μεγάλη προσφορά».
Τιμητικές διακρίσεις στην κ. Τσίλα απένειμαν επίσης οι Ελληνοαμερικανίδες πολιτειακές βουλευτές της Νέας Υόρκης, Αραβέλλα Σιμωτά και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ενώ για τη ζωή και την κοινωνική της δράση μίλησε η Ελληνοϊρανή καλλιτέχνις και συγγραφέας, Αφροδίτη Ντεζιρέ Ναβάμπ, επισημαίνοντας τα επιτεύγματά της ως δικηγόρου, συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, φιλάνθρωπου και φιλότεχνου.
Η κ. Τσίλα ευχαρίστησε το σύλλογο «AGAPW» για τη μεγάλη τιμή που της έκανε. «Αποδέχομαι τη διάκριση αυτή με ευγνωμοσύνη όχι για τον εαυτό μου, αλλά κυρίως ως εκπρόσωπος όλων σας» επισήμανε «επειδή πιστεύω ότι η ζωή μου είναι τυπική της ζωής όλων των γυναικών που μοχθούν, μερικές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να καλύψουν σύνθετες και συχνά αντικρουόμενες ανάγκες και παράλληλα να πετύχουν τους στόχους τους».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι «σήμερα, ζούμε κρίσιμες στιγμές, κυρίως για την Ελλάδα μας, στις οποίες απαιτείται περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη, συμπαράσταση και αλληλοβοήθεια». Η τιμώμενη ευχαρίστησε τον σύζυγό της Λουκά Τσίλα, τα παιδιά της, Βασιλική και Νίκο -ο οποίος μίλησε για τις «ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες» της μητέρας του-, και τα πέντε εγγόνια της.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε υποτροφία στην Αλεξάνδρα Κάβουρα, αριστούχα φοιτήτρια και πρόεδρο του «Ίκαρου» στο κολέγιο Κουίνς της Νέας Υόρκης, που είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός φοιτητικός σύλλογος στην Αμερική. Η υποτροφία ήταν 1.000 δολάρια από το «AGAPW» και 2.000 από ανώνυμο δωρητή.
Το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος περιλάμβανε τραγούδια από τη σοπράνο Φλώρα Κύρου, το μονόπρακτο θεατρικό έργο «Χελιδονοφωλιά» από τη Μάρθα Τομπουλίδου και τη Βασιλική Τσανακτσίδου, η οποία έγραψε το συμβολικό σενάριο για την Ελληνίδα μετανάστρια, καθώς και ένα ποίημα αφιερωμένο στη γυναίκα, ενώ η κ. Τομπουλίδου διάβασε το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Λιομαζώχτρα». Παρουσιάστρια του προγράμματος ήταν η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κουλοσούσα.
Leave a Reply