ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Τέσσερις ώρες διήρκεσε συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο στην Αστόρια, με περισσότερους από 100 παράγοντες της παροικίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης. Συνήθως, σε τέτοιες συγκεντρώσεις που λαμβάνουν με την ευκαιρία έλευσης πολιτικών από την Ελλάδα, τα θέματα συζήτηση αφορούν τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.
Αυτή τη φορά, το θέμα που κυριάρχησε στα ερωτήματα των ομογενών ήταν «ο τρόπος που τα ελληνικά κανάλια παρουσιάζουν τον πόλεμο στο Ιράκ, εκδηλώνοντας – κατά την έκφρασή τους -έντονο αντιαμερικανισμό».
Το θέμα αυτό εθίγη γενικά σ’ όλες τις συγκεντρώσεις της παροικίας για την 25η Μαρτίου και βέβαια υποχρέωσε τόσο τους Ελληνες πολιτικούς, όσο και παράγοντες της Ομογένειας, να λάβουν θέση.
Η αλήθεια είναι ότι η ένταση είναι εμφανής. Αν όμως κανείς ρωτήσει με ποιούς οι Ομογενείς διαμαρτύρονται, την κυβέρνηση, τα κόμματα, ή κάποιους άλλους, η απάντηση που θα λάβει είναι με όλους όσους παρουσιάζονται στα παράθυρα των δορυφορικών προγραμμάτων που βλέπουμε στις ΗΠΑ.
Ετσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και υπενθύμισε ότι και στην Αμερική υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον πόλεμο κι αυτοί που εναντιώνονται.
«Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στους Νεοϋορκέζους λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε ο Ελληνας υφυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα στέκει σταθερά στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία›.
Ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν είναι αντιαμερικανικές, αλλά αντιπολεμικές. «Αλλωστε πολύ μεγαλύτερες και εντονότερες ήταν οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στις ΗΠΑ», ανέφερε.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη που εξέφρασε ο κ. Μαγκριώτης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιχειρηματικό Φόρουμ του ΣΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Η Ελλάδα διαφωνεί με τον προληπτικό πόλεμο, γιατί δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει, αν πράξουν το ίδιο κι άλλες. Το θέμα δεν αφορά τόσο τις ΗΠΑ, που στο κάτω-κάτω είναι μία δημοκρατική χώρα. Τι θα συμβεί όμως, αν πράξει το ίδιο το Πακιστάν, ή η Ινδία, ή ακόμη χειρότερο η Κίνα;».
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης είπε ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την πολυφωνία όπως αυτή έρχεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την επίσημη στάση της κυβέρνησης της Ελλάδας απέναντι στις ΗΠΑ. Παραμένουμε πάντα σύμμαχοι, φίλοι και συνεργάτες σε πολλά πεδία με την αμερικανική κυβέρνηση και με τον αμερικανικό λαό.
“Μπορώ να πω ότι στον τελικό στόχο υπάρχει μία κοινή θέση, όπου συμφωνούμε όλοι”, αναφέρει. «Οτι το καθεστώς του Σαντάμ είναι δικτατορικό και στυγνό και σε πολλές περιπτώσεις απειλητικό για τη διεθνή έννομη τάξη. Απ’ εδώ και πέρα, αυτό που μπορούμε σταθερά να διαδηλώνουμε είναι η πεποίθηση της Ελλάδας ότι αυτός ο πόλεμος θα πρέπει σύντομα να δώσει τη θέση του στις διαδικασίες της ανασυγκρότησης του Ιράκ και της υποστήριξης του λαού του Ιράκ μέσα σε μία δημοκρατία και ελευθερία, όπως οφείλουμε απέναντί του».
Στο άλλο άκρο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, του οποίου ένας από τους πολλούς Αμερικανούς συγγενείς υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο πολεμικό μέτωπο του Ιράκ. «Ισως ο υπερβολικός ζήλος των δημοσιογράφων να σας στενοχωρεί, μαζι με κάποιες αντιαμερικανικές δηλώσεις. Εγώ τάσσομαι μαζί σας. Είναι κακός ένας πόλεμος, αλλά χειρότερες είναι η τρομοκρατία κι η δικτατορία», είπε ο κ. Σκανδαλάκης, σε πανομογενειακή συγκέντρωση για την 25η Μαρτίου, το βράδι της Παρασκευής.
«Νομίζω πολλές φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν το πρόβλημα και κάνουν το μικρό μεγάλο», είπε στη Greek News. “Ο ελληνικός λαός, συνέχισε», είναι δημοκρατικός και φιλειρηνικός και πιστεύει ότι τα όπλα δεν έχουν θέση στον 21ο Αιώνα. Ομως ορισμένες σκηνές που διαδραματίστηκαν από ορισμένους, έκαναν τα κανάλια να διογκώσουν την υπόθεση, να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα προς την Αμερική και επόμενο είναι να στενοχωρήσουν τους Ελληνοαμερικανούς. Ας μην ξεχνούμε ότι αρκετοί ομογενείς έχουν παιδιά που υπηρετούν στον πόλεμο».
Ο βουλευτής Καβάλας της Νέα ςΔημοκρατίας, Γιώργος Καλαϊτζής, δήλωσε στη GN:
“Οι ομογενείς θεωρούν ότι υπάρχει μία μονόπλευρη αντιμετώπιση του θέματος κι αυτό είναι άδικο, υπό την έννοια ότι ο πόλεμος – έτσι όπως διεξάγεται αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ενωμένη Ευρώπη – , δεν έχει την κάλυψη της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτό είναι διάφορο από τα αισθήματα του ελληνικού λαού που τον δένουν χρόνιοι δεσμοί φιλίας με τον αμερικανικό και θεωρεί ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και να αποκατασταθεί η δημοκρατία στο Ιράκ. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι βοηθά η Αμερική.
Καλό πάντως θα ήταν ο πόλεμος να είχε ξεκινήσει με την συμφωνία του Σ.Α. του ΟΗΕ.
Εμείς στεκόμαστε δίπλα στον Ιρακινό λαό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα και ευχόμαστε να βρεί την ελευθερία του. Θέλω να πιστέψω ότι η Αμερική θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Προς τους ομογενείς έχω να πω ότι η παρουσία μας και μόνο δείχνει τα αληθινά μας αισθήματα. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Ελλάδα ξέρει που είναι η αλήθεια, αλλά πιστεύω ότι κι η ίδια η Αμερική γνωρίζει τι κάνει η Ελλάδα γι’ αυτή”.
Πολύπλοκο χαρακτήρισε το θέμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Αρσένη.
«Οι Ελληνες που ζουν στην Αμερική νιώθουν ότι ο πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή έχει ω στόχο την αποκατάσταση τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την δημοκρατία στην περιοχή. Εκφράζουν μάλιστα και κάποιο προβληματισμό για την στάση κάποιων ατόμων στην Ελλάδα που διαδηλώνουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ή που κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο θα έλεγα είναι ικανοποιημένοι με τη στάση της κυβέρνησης.
Το θέμα πάντως δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή όχι. Είναι και πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Οπωσδήποτε όλοι μας θέλουμε την δημοκρατία και την ειρήνη και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
Ο υπογράφων, όντας ανταποκριτής Ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού που εκπέμπει στις ΗΠΑ, έγινε μάρτυρας αρκετών παραπόνων για σχόλια καλεσμένων σε εκπομπές του σταθμού και ορισμένες φορές και για αναφορές δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίδρασης Ομογενούς, σε απαράδεκτα σχόλια, στη διάρκεια εκπομπής τοπικού καναλιού της Θεσσαλονίκης, ο προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας, που αποχώρησε οργισμένος στη μέση της εκπομπής.
«Εχει γίνει μεγάλη παραπλάνηση του ελληνικού λαού και κυρίως της νέας γενιάς», δήλωσε στην εφημερίδα μας. «Με στενοχώρησε ιδιαίτερα η παρουσία παιδιών του γυμνασίου σε παρελάσεις όπου έδειξαν να μη γνωρίζουν που πάνε και τι λένε. Υπάρχει μία γενική κατακραυγή έναντι της Αμερικής, η οποία είναι 100% άδικη, διότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τι τράβηξε ο αμερικανικός λαός μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοι μιλούν για θύματα στο Ιράκ, τη στιγμή που υπάρχουν περισσότερα από 3.000 θύματα στην Αμερική τις 11 Σεπτεμβρίου.
Αντέδρασα σε κάποια εκπομπή γιατί αντιλήφθηκα ότι κανείς δεν καταλαβαίνει ότι ζουν στις ΗΠΑ 2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ Ελληνες, οι οποίοι προσέχουν την Ελλάδα σαν τα μάτια τους – ίσως και καλύτερα απ’ ότι οι Ελλαδίτες – και όλοι αυτοί καταδικάστηκαν μαζί με τους υπόλοιπους Αμερικανούς για δολοφονίες. Εύχομαι ο πόλεμος αυτός να τελειώσει γρήγορα και να τον κερδίσει η Αμερική. Γιατί νίκη της Αμερικής είναι νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
Πάντως και ο κ. Παναγούλιας ομολογεί ότι θα ήταν λιγότερες οι αντιδράσεις, αν η Αμερική αντιδρούσε από κοινού με τον ΟΗΕ.
«δεν θέλω να κρίνω την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όμως ίσως θα ήταν καλύτερα για την Αμερική αν καθυστερούσε λίγο και η προσπάθεια λάμβανε χώρα μέσω του ΟΗΕ. Η Αμερική έκανε ό, τι έπρεπε, ίσως όμως θα έπρεπε να περιμένει λίγο περισσότερο και να εξασφαλίσει το πράσινο φως του ΟΗΕ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΧΕΠΑ
Ψυχραιμότεροι ομογενείς, όπως ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Τζέιμς Δημητρίου, δήλωσαν «ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα δεν είναι χειρότερες από αυτές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οσο για την Ελλάδα, κατέληξε, σε αντίθεση με την Τουρκία τηρεί κατά γράμμα τις συμβατικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, γι’ αυτό και απόσπασε τα εγκώμια του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Αντριου Κάρντ, που ευχαρίστησε την Ελλάδα για τις διευκολύνσεις μέσω της βάσης της Σούδας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Υπάρχουν αρκετοί στο Κονέκτικατ που εγείρουν σημαντικές επιφυλάξεις για την απόφαση να οδηγηθούμε σε πόλεμο, χωρίς την κατάλληλη συμμετοχή του ΟΗΕ. Υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται αν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε με μεγαλύτερη έμφαση τη διπλωματική προσέγγιση για να επιτύχουμε λύση στο πρόβλημα με το Ιράκ.
Leave a Reply