Λευκωσία.- Του Ανδρέα Παράσχου
Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μίνι κρίσης μετά την ερώτηση που έθεσε στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. σχετικά με την αναφορά περί «εκλειπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας» στο γνωστό τουρκικό έγγραφο, κίνηση που είχε ως επακόλουθο σκληρή δήλωση του αντιπροέδρου και υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου και κυρίως τη σχετική ρηματική διακοίνωση.
Η κ. Θεοχάρους, στη συνέντευξη της στην «Κ», διευκρινίζει ότι δεν είχε πρόθεση να υπεισέλθει στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση της Ελλάδας, τονίζοντας όμως ότι φοβάται την κυβερνητική αστάθεια στην Αθήνα και την ακυβερνησία της Ελλάδας, διότι πάντα φέρνει δεινά. Η κ. Θεοχάρους αναφέρεται επίσης στις προθέσεις της σχετικά με κομματικά και πολιτειακά αξιώματα ενώ δεν αποφεύγει να ρίξει το γάντι στην ηγεσία του κόμματος της, του ΔΗΣΥ.
Μετά το συγκρουσιακό επεισόδιο με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ακολούθησε η επιστολή Κασουλίδη στην κ. Άστον, για τις απαιτήσεις της Λευκωσίας έναντι των υποχρεώσεων της Τουρκίας. Θεωρείτε ότι το θέμα που θέσατε έχει λήξει ή επί της ουσίας της διαχείρισης του Κυπριακού από πλευράς Κύπρου-Ελλάδας, εξακολουθεί να υφίσταται ζήτημα;
-Επί της ουσίας της διαχείρισης του Κυπριακού έχω διαφωνίες με τους χειρισμούς που γίνονται τόσο από την Αθήνα όσο και από την Λευκωσία. Δεν γνωρίζω φυσικά αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό ταύτιση σχεδιασμών και συντονισμός στις μεθοδεύσεις μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Παρ’ όλα αυτά, στήριξα την νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού αλλά παράλληλα κατέθεσα και την δική μου εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά και πάλι θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδα. Το ζήτημα που προέκυψε με την ερώτηση μου, θα μπορούσε να είχε λήξει από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να προσλάβει τέτοια διάσταση. Έθεσα ένα ερώτημα χωρίς σκοπιμότητες, και περίμενα με λαχτάρα μια καλή απάντηση που να με γέμιζε περηφάνια και ελπίδα. Βεβαίως με την επιστολή Κασουλίδη η Ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει να κατανοεί ότι το έγγραφο είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Ο χρόνος που εστάλη η επιστολή δείχνει ότι ολιγώρησαν τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία. Προσωπικά δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε επί του θέματος. Διατηρώ την υποχρέωση να ελέγχω κάθε κίνηση που μπορεί να ωφελήσει ή να βλάψει την υπόθεση της Κύπρου.
Θεωρείτε ότι έχει λήξει και το θέμα με το τουρκικό έγγραφο;
-Τονίζω πως το τουρκικό έγγραφο θα πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο, για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο. Αναφέρεται σε «χωριστές αυτοδιαθέσεις» των δυο Κοινοτήτων που δημιούργησαν τάχα το κράτος της Ζυρίχης, στις ΑΟΖ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και σε άλλα που αφορούν την Δωδεκάνησο, την Θράκη, το Αιγαίο. Πώς είναι δυνατό να το αφήσουμε εκεί. Πώς εκδηλώνουμε εμπράκτως ως Ελληνισμός την διαφωνία μας με αυτό το έγγραφο; Είναι υποχρέωση και δικαίωμα και των Αθηνών και της Λευκωσίας να το απορρίψουν ως απαράδεκτο, αφού είναι αντίθετο με την διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Και η απόρριψη του δεν πρόκειται να παραβλάψει ούτε κατ’ ελάχιστον είτε τις βαλτωμένες ούτως ή άλλως συνομιλίες, είτε την τελματωμένη ούτως ή άλλως ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Με όσα έχετε δηλώσει στο ΡΙΚ την Τρίτη, προκύπτει ότι υπήρξε κενό στην ενημέρωση Σαμαρά από το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας. Θεωρείτε ότι αυτό οφείλεται στον κ. Βενιζέλο;
-Είπα πως έχω την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος. Αλλά η συνέχιση της συζήτησης αυτής, δεν θα προσφέρει τίποτε στην προσπάθεια να μειώσουμε την ένταση. Δεν ήταν πρόθεση μου να υπεισέλθω στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση της Ελλάδας, διότι κατανοώ πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί και πώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός με νύχια και με δόντια προσπαθεί να ορθοποδήσει τη χώρα. Φοβάμαι την κυβερνητική αστάθεια στην Αθήνα, την ακυβερνησία της Ελλάδας. Πάντα φέρνει δεινά. Μόνη μου έγνοια είναι να βγούμε από τα αδιέξοδα, να ορθοποδήσει η Ελλάδα, να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να εξουδετερώνουμε τις εγκληματικές ενέργειες που αποσκοπούν στην διάλυση της. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στο Κοινοβούλιο, στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μπορώ να μην το κάνω. Κάθε φορά που το κάνω υφίσταμαι άγριες επιθέσεις από όλους εκείνους που αυθαίρετα εμφανίζονται ως οι μοναδικοί οπαδοί της λύσης -ανεξαρτήτως του είδους της λύσης- και θεωρούν όποιον είναι περήφανος και διεκδικεί, εχθρό της λύσης , της ειρήνης , της προόδου.
Έχετε, εξ όσων γνωρίζουμε, γραμμή επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είχατε εσχάτως επικοινωνία και αν ναι τι σας έχει πει ή διαβιβάσει;
Δεν έχω συζητήσει μαζί του το εν λόγω θέμα, έχουμε όμως ανάλογες ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις και τον εκτιμώ και παράλληλα παρακολουθώ με αγωνία τον αγώνα του να διασώσει την Ελλάδα.
Θεωρείτε ότι τα γεγονότα σας έχουν δικαιώσει;
-Θεωρώ ότι έχω συνεισφέρει ώστε τα πράγματα να μπουν σε καλύτερη βάση, σίγουρα θα βρίσκομαι πάντα σε εγρήγορση και ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα, δεν θα αφεθούν ύπουλες και υπόγειες ενέργειες της Τουρκίας να πλήξουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό μας.
Δεν έχουμε αντιληφθεί οποιαδήποτε υποστήριξη σας, επί του προκειμένου, από το ίδιο σας το κόμμα και το έχετε εξάλλου δηλώσει. Πού το αποδίδετε;
Δεν είναι ανάγκη να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Είπα ότι με ενόχλησε η όλη διαχείριση, διότι δεν λήφθηκε υπ όψιν η δική μου εκτίμηση για τα γεγονότα, ούτε η δική μου πολιτική λογική, η οποία εκ των υστέρων εφαρμόζεται και αυτό αποδεικνύεται από την επιστολή Κασουλίδη προς ΄Αστον. Επιμένω ότι δεν ζητήθηκε καν η δική μου εκδοχή. Ξέρετε πιο πολύ με πλήγωσαν οι «νουθεσίες» από όλους να μην παραβλάψω τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο. Αυτό για μένα είναι αδιανόητο. Από την άλλη άρχισαν πάλι να με χαρακτηρίζουν σύγχρονο «Δούρειο Ίππο» στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος καθώς και «της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης του ΔΗΣΥ με τον Κυπριακό λαό». Μα πιστεύει κανείς ότι εγώ παρεμπόδισα το μεγαλεπήβολο έργο της επίλυσης του Κυπριακού; Ευτυχώς είχα προειδοποιήσει έγκαιρα κάθε πατριώτη: προσέξτε, μην μας φορτώσουν ξανά το ναυάγιο των συνομιλιών. Προσωπικά ήμουν ιδιαίτερα προσεκτική. Και δεν κατανοώ την λογική όσων με κατηγορούν; Από πότε η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιώματα του λαού σε καθιστά δούρειο ίππο.
Μήπως όμως ο στόχος είναι η ιδεολογική καθαρότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού; Μα τότε, οι συνήθως ανώνυμοι υβριστές μου, ας βγουν επωνύμως να το πουν, να με καταγγείλουν, να τελειώνουμε. Ας διακηρυχθεί η ιδεολογική καθαρότητα του Συναγερμού να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ξέρετε , ότι και αν έκανα μετά την εκλογή μου, ακόμη και αν απλώς πήγαινα διακοπές στην Ικαρία, αυτοί που καραδοκούσαν και δεν χώνεψαν την επανεκλογή μου, θα έθεταν ζητήματα όπως αυτά τα γελοιωδέστατα που ντελαλίζουν δεξιά και αριστερά.
Μετά τη δημοσιοποίηση από τον ΑΝΤ1, της επιστολής σας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σχετικά με διορισμό στη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν αλλά και της δικής σας αποκάλυψης ότι με δεύτερη επιστολή αποσύρατε το ενδιαφέρον σας καθώς του κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το άτομο σας, ακούστηκαν διάφορα σχετικά με προώθηση σας στην ηγεσία του Κόμματος κι ακόμα και ως υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας. Τα έχετε προφανώς ακούσει κι εσείς. Οι φιλοδοξίες σας μέχρι που φτάνουν κ. Θεοχάρους;
Ένιωσα βαρύτατα θιγμένη και προβεβλημένη και ένιωσα μεγίστη πικρία από την διασύνδεση της υπόθεσης Βενιζέλου με την θέση του Επιτρόπου. Ξέρετε ούτε η τιμή μου ούτε η εντιμότητα μου είναι αναλώσιμα. Η φιλοδοξία μου είναι να ζήσω την δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, την διαφύλαξη της ταυτότητας όλων όσων έχουν την παιδεία να είναι Έλληνες. Αλλά και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κάθε Κύπριου πολίτη. Την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του. Αυτό τον αγώνα τον κάνω από τότε που συνειδητοποίησα τι σημαίνει Δημοκρατία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Αυτό τον αγώνα τον έζησα και με πολλούς άλλους λαούς της γης, έζησα το Έπος της Απελευθέρωσης τους και μοναδική μου φιλοδοξία είναι να ζήσω την δικαίωση και του δικού μας λαού.
Έχω αισθανθεί βαρύτατη προσβολή πολλές φορές και κάθε φορά που μου καταλογίζουν σκοπιμότητες για ότι κάνω. Το έζησα ξανά και ξανά, το ξεπέρασα, το πάλεψα, τώρα πια παραιτήθηκα. Πρέπει να δώσω ένα τέλος. Μερικοί είναι αδιόρθωτοι. Εμένα δεν με διόρισε κανείς ποτέ και πουθενά. Δεν μου χάρισαν κάποια θέση. Πάλεψα πολύ για ότι κέρδισα. Η πολιτική για μένα είναι ανθρωπιστική δράση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό είναι. Δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι καριέρα. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω στην μάχιμη Ιατρική, στην Χειρουργική, αλλά είμαι Ευρωβουλευτής, έχω μπροστά μου μια ακόμη πεντάχρονη θητεία και όλα όσα έζησα τον τελευταίο καιρό με έπεισαν ότι η διάρκεια της ζωής μας είναι πεπερασμένη. Μπορεί να τελειώσει ξαφνικά, στην κάθε στιγμή, γι αυτό κάνω όσο μπορώ καλύτερα το καθήκον μου, το χρέος μου. Δέχομαι καθημερινά κτυπήματα κάτω από την μέση, από τους ίδιους ανθρώπους, από το ίδιο σινάφι, κάποιοι κάθε τόσο καταλαμβάνονται από αυτό τον πανικό ότι ο στόχος μου είναι οι θέσεις, οι καρέκλες, τα αξιώματα, ότι εποφθαλμιώ την εξουσία, ότι σφετερίστηκα θέσεις που δικαιωματικά ανήκουν σε αυτούς. Γνωρίζω ότι η ευθύνη, το χρέος, το καθήκον είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός και γι αυτό πρέπει να ξέρει να πορεύεται σε ένα κράτος ασυστόλων και στημένων ρόλων.
Σε ότι αφορά το ζήτημα συγκεκριμένων πολιτικών φιλοδοξιών;
-Να σας πω. Έγραψα πολύ ευγενικά στον Πρόεδρο ότι θα μπορούσα να προσφέρω στον τόπο μας από την θέση του Επιτρόπου, δεν απαίτησα να με διορίσει, δεν πήγα προεκλογικά να κάνω συναλλαγή, δεν πήγα μετεκλογικά να ζητήσω υπουργείο, δεν κατηγόρησα κανέναν. Με έκπληξη άκουσα την επιστολή μου να μεταδίδεται από τις τηλεοράσεις και να διασυνδέεται με την «σύγκρουση» μου με τον κύριο Βενιζέλο, για την οποία σύγκρουση επαναλαμβάνω, δεν έχω καμία ευθύνη. Έτσι απέσυρα την εν λόγω επιστολή και απέκλεισα την ανάληψη της θέσης για να προστατέψω την αξιοπρέπειά μου. Τώρα για την Προεδρία του Κόμματος, την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Αγία Έδρα και την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, το σκέφτομαι ακόμη.
**** Από την εφημερίδα της Κύπρου «Καθημερινή της Κυριακής».
Leave a Reply