Ουάσιγκτον.- Επικριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το φαινόμενο της διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και ανηλίκων, είναι η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δόθηκε την Παρασκευή στην δημοσιότητα. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται χώρα-προορισμός, και επισημαίνεται ότι τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Η έκθεση τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπληρώνει στον βαθμό που θα έπρεπε τις υποχρεώσεις της για την εξάλειψη της διακίνησης ατόμων, και δεν έχει ενεργοποιηθεί όσο αποτελεσματικά θα μπορούσε για την πάταξη του φαινομένου. Αναφέρει πάντως ότι καταβάλλονται προσπάθειες προς την σωστή κατεύθυνση, και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει την μείωση του αριθμού των ανηλίκων αλβανικής καταγωγής και αθίγγανων που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Η έκθεση επικαλείται «σειρά πηγών» σύμφωνα με τις οποίες το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα ενδεχόμενο νέο ρεύμα διακίνησης γυναικών, αυτή τη φορά από την Αφρική.
Η Ελλάδα τοποθετείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην «δεύτερη κατηγορία υπό επιτήρηση», ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Κύπρος) βρίσκονται στην καλύτερη «δεύτερη κατηγορία χωρίς επιτήρηση». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδίδει την επιλογή αυτή στην αποτυχία της Ελλάδας να επιδείξει συγκεκριμένες θεσμικές κινήσεις προόδου και να προβεί με αποτελεσματικότητα σε πρακτικές ενέργειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ατόμων, κυρίως στους τομείς της προστασίας και παροχής βοήθειας στα θύματα. Υπάρχουν συνολικά τέσσερις κατηγορίες, και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (16) βρίσκονται στην πρώτη, ενώ 6 βρίσκονται στην «δεύτερη χωρίς επιτήρηση», και μόλις δύο (Ελλάδα και Σλοβακία) έχουν τοποθετηθεί στην «δεύτερη με επιτήρηση» κατηγορία.
Ως θετικές εξελίξεις, που εκτιμάται ότι δείχνουν την πρόθεση της ελληνικής πολιτείας να ενεργοποιηθεί προς την σωστή κατεύθυνση, αναφέρονται ο διορισμός νέου συντονιστή για την διακίνηση ατόμων, η υλοποίηση ενός νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, και η πρόβλεψη για αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για τα θύματα.
Η έκθεση επικρίνει την περιορισμένη πρόσβαση των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε πιθανά θύματα που βρίσκονται στις φυλακές, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (αν και σημειώνει ότι το 2004 η κρατική επιδότηση έφθασε τα 3 εκ. ευρώ), υπογραμμίζοντας ότι αυτές δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ευαίσθητο αυτό κοινωνικό φαινόμενο. Επισημαίνεται δε ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως η απουσία ενός προγράμματος προστασίας των θυμάτων είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούν επιθέσεις γυναίκες που είχαν καταφύγει στην δικαιοσύνη.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Ελλάδα να εγκαινιάσει μια ευρεία διαφημιστική εκστρατεία που θα στοχεύει στη μείωση της ζήτησης, ενώ επισημαίνει ότι το 2004 η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε επιχειρήσεις πάταξης του φαινομένου, συλλαμβάνοντας 352 υπόπτους, και διαλύοντας κυκλώματα διακίνησης. Συμπληρώνει, όμως, ότι οι τελικές καταδίκες ήταν ελάχιστες, ενώ πολλά θύματα που συλλαμβάνονται εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία τους από τα κυκλώματα που τις εκμεταλλεύονται.
Τέλος, ως θετική εξέλιξη αναφέρεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις επιβολής ποινών σε αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί σε διακίνηση γυναικών, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές χορήγησαν άδειες παραμονής και εργασίας σε μερικά από τα θύματα (σε τουλάχιστον 24 γυναίκες εντός του 2004).
Leave a Reply