Νέα Υόρκη.- Οι Ιρακινές αρχές προχώρησαν τελικά τα ξημερώματα του Σαββάτου (Παρασκευή 0:10 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης) στην εκτέλεση διʼ απαγχονισμού του πρώην προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσεϊν. Μαζί με το Σαντάμ εκτελέστηκαν επίσης, ο ετεροθαλής αδελφός του Μπαρζάν Αλ Τιγκρίτι κι ο πρώην δικαστής Αουάντ Αλ Μπαντέρ.
Ο Σαντάμ Χουσέιν εκτελέσθηκε το Σάββατο δι’ απαγχονισμού, ποινή που του επιβλήθηκε για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Χούρα.
Την εκτέλεση επιβεβαίωσε μ δηλώσεις του στο BBC ο Ιρακινός υφυπουργός Εξωτερικών, Λαμπίντ Αμπάουι.
Το Ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χούρα ανέφερε ότι παρόντες στην εκτέλεση ήταν ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, μάρτυρες και αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκτέλεση μαγνητοσκοπήθηκε και ελήφθησαν φωτογραφίες.
Σύμφωνα με το CNN, αμέσως μετά τον απαγχονισμό του, κάποιοι από τους παριστάμενους άρχιζαν να χορεύουν και να πανηγυρίζουν.
Οι πρώτες αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν πως η εκτέλεση αποτέλεσε ένα ζήτημα που χειρίσθηκαν “αποκλειστικά” η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση του Ιράκ.
Στο Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν τιμωρήθηκε για κάποια από τα εγκλήματά του σε βάρος του λαού του Ιράκ.
“Καλωσορίζω το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσέιν δικάσθηκε από ένα Ιρακινό δικαστήριο για κάποια τουλάχιστον από τα φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του λαού του Ιράκ. Τιμωρήθηκε τώρα γι’αυτά”, ανέφερε η Μπέκετ σε γραπτή δήλωσή της.
Προηγήθηκε μία μέρα αντικρουόμενων πληροφοριών και δηλώσεων, με το Ιρακινό υπουργείο Δικαιοσύνης να δηλώνει αρχικά ότι ο Σαντάμ παρέμενε κρατούμενος των Αμερικανών και ότι η εκτέλεσή του δεν επρόκειτο να λάβει χώρα προς της 26ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγχυση είχε σχέση με αίτημα προσωρινής αναβολής της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσέιν, που είχαν καταθέσει στην αμερικανική δικαιοσύνη οι συνήγοροί του. Τελικά, το αίτημα αυτό απερρίφθη.
“Το αίτημα του Σαντάμ Χουσέιν για την άμεση και προσωρινή αναβολή της εκτέλεσής του απορρίφθηκε”, φέρεται να ανέφερε στην απόφαση της η ομοσπονδιακή δικαστής Κόλαρ-Κότελυ, σύμφωνα με το CBS, απαντώντας σε σχετικό αίτημα των συνηγόρων του.
Ορισμένες από τις πρώτες αντιδράσεις για την εκτέλεσή του θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσον η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνευση της χώρας.
Ο Τσαρλς Λίπσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια “τιμωρία για τα εγκλήματα που ο ίδιος και το καθεστώς του διέπραξαν συστηματικά επί χρόνια, αλλά δεν θα συμβάλλει και πολύ στο να τεθεί το Ιράκ σε ένα δρόμο προς την σταθερότητα”.
Ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Σεθ Τζόουνς, συνεργάτης του ινστιτούτου Ραντ, υποστήριξε ότι η εξέλιξη “σημαίνει ελάχιστα μακροπρόθεσμα, όσον αφορά την βία στο Ιράκ. Θα υπάρξουν δολοφονίες αντεκδίκησης, αλλά η εξέγερση στη χώρα προκαλείται από τόσους παράγοντες, που ο θάνατος του Σαντάμ δεν θα έχει σημαίνουσα απήχηση”.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας “δεν πιστεύει ότι η εκτέλεση της ποινής [του Σαντάμ Χουσέιν] θα συμβάλλει στην ειρήνευση του Ιράκ”, επισήμανε ότι η ανατροπή του “δεν έγινε με την εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών” και σημείωσε ότι “αντιτίθεται” στην θανατική ποινή.
Να μην εκτελεσθεί ο Χουσέιν είχε καλέσει ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.
Leave a Reply